Tento chléb se připravuje kynutím za studena - ve spodní části chladničky.
Doporučený harmonogram přípravy
17:30 - začátek hnětění - cca 20 - 25 minut - následně necháme kynout a odpočinout
19:00 - těsto přeložíme a prohněteme - pokud je těsto řídké, tak přidáme trochu mouky - mělo by mít skoro modelínovou konzistenci
20:00 - opět přeložíme (těsto by nemělo lepit)
Postup
Z uvedených surovin zpracujeme těsto (brambory nastrouháme) a vložíme do ošatky. Pokud nemáme ošatku, postačí pevný cedník, který vysteleme plínkou. Doporučený rozměr: průměr 24 - 25 cm, výška 8 - 10 cm.
Těsto vložíme do chladničky do spodní části, kde je nejtepleji - můžeme uzavřít do igelitového pytle na cca 12 hodin.
Ráno rozpálíme troubu na 250 °C. Na dno rozpálené trouby položíme misku, do které před vložením chleba vlijeme vodu a troubu zapaříme.
Mezitím chléb vyndáme z lednice, přiložíme na vrch alobal, pak prkénko a opatrně otočíme (nesmíme s chlebem bouchnout). Sundáme cedník s plenou nebo ošatkou. Za okraj alobalu chleba rychle vsuneme na rozpálenou mřížku trouby.
Špaldový chléb s bramborou a žitným kváskem kynutý za studena necháme při 250 °C 10 - 15 minut, poté teplotu snížíme na 160 - 170 °C po dobu 45 - 50 minut.
Chléb by měl po upečení zvonit, vyzkoušet můžete špejlí.