Smetanový zapečený květák

1 h 15 min | hlavní chod | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 198411x
Květák zapečený v sýrovo - smetanové omáčce s voňavou bazalkou. Může do něj přidat jemnou šunku nebo pršut.
Komentáře receptu 7
Uvařil jsem to (Recept vařilo 10 lidí)


Postup přípravy receptu

Očištěný květák rozdělíme na růžičky a namočíme na 15 minut do octové nebo slané vody, abychom se zbavili drobného hmyzu. Pak květák uvaříme ve slané vodě nebo v páře. Vodu z květáku nevyléváme.
Uvařený květák rozdělíme na menší růžičky a necháme vychladnout. Sýr nastrouháme.

Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a vymícháme jíšku. Tu zředíme s trochou vývaru a provaříme. Přidáme do něj tavený sýr a vše vyšleháme metličkou dohladka. Pak omáčku osolíme, přidáme bazalku a nakonec přilijeme smetanu. Omáčku povaříme dohusta. Pak ji odstavíme z ohně a přimícháme do ní žloutky.

Vymažeme si zapékací misku. Vyložíme ji květákem, zalijeme sýrovou omáčkou a posypeme strouhaným sýrem.

Misku vložíme do předehřáté trouby a pečeme jen do té doby, než květák a sýr začnou zlátnout.

Takto připravený květák podáváme jako hlavní jídlo nebo jako přílohu.

Vilienka autor receptu:

Smetanový zapečený květák

Počet přidaných receptů: 1275

Ingredience

3,1
dobrý recept
289 hlasujících
  • Recept Smetanový zapečený květák - Zapečený květák

Kuchařky obsahující recept Smetanový zapečený květák

Recept se nachází v 135 kuchařkách
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů
smarcelak
Zeleninové pokrmy 285 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Smetanový zapečený květák

Celkový počet komentářů u receptu: 7
Celkový počet komentářů: 7
Nalezeno receptů: 7
Přidat příspěvek k receptu Smetanový zapečený květák
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Dříve byla považována za odpad, dnes ale známe její blahodárné účinky. Obsahuje asi 50 % sušiny z původního mléka. Jak vzniká? Laicky řečeno - sražením mléka vznikne tuhá část (kasein), což je v podstatě tvaroh, druhým produktem je mléčné sérum, což je žlutozelená tekutina, které říkáme syrovátka. Vzniká také při výrobě sýrů.

  • Intimní hygiena malých dětí

    Intimní hygiena malých dětí

    Zásady osobní hygieny mají specifický význam pro každého jedince. Jsou rozdílné u dívek i chlapců v jednotlivých obdobích života a souvisí také s hormonálními změnami, které se v těchto obdobích vyskytují. Intimní hygienu našich nejmenších bychom rozhodně neměli podceňovat, přestože je toto citlivé téma opředeno mnoha mýty, pověrami a babskými radami, které ne vždy fungují.




přidat nový recept