Smetanový zapečený květák

1 h 15 min | hlavní chod | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 200080x
Květák zapečený v sýrovo - smetanové omáčce s voňavou bazalkou. Může do něj přidat jemnou šunku nebo pršut.
Komentáře receptu 9
Uvařil jsem to (Recept vařilo 11 lidí)


Postup přípravy receptu

Očištěný květák rozdělíme na růžičky a namočíme na 15 minut do octové nebo slané vody, abychom se zbavili drobného hmyzu. Pak květák uvaříme ve slané vodě nebo v páře. Vodu z květáku nevyléváme.
Uvařený květák rozdělíme na menší růžičky a necháme vychladnout. Sýr nastrouháme.

Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a vymícháme jíšku. Tu zředíme s trochou vývaru a provaříme. Přidáme do něj tavený sýr a vše vyšleháme metličkou dohladka. Pak omáčku osolíme, přidáme bazalku a nakonec přilijeme smetanu. Omáčku povaříme dohusta. Pak ji odstavíme z ohně a přimícháme do ní žloutky.

Vymažeme si zapékací misku. Vyložíme ji květákem, zalijeme sýrovou omáčkou a posypeme strouhaným sýrem.

Misku vložíme do předehřáté trouby a pečeme jen do té doby, než květák a sýr začnou zlátnout.

Takto připravený květák podáváme jako hlavní jídlo nebo jako přílohu.

Vilienka autor receptu:

Smetanový zapečený květák

Počet přidaných receptů: 1275

Ingredience

3,1
dobrý recept
291 hlasujících
  • Recept Smetanový zapečený květák - Zapečený květák

Kuchařky obsahující recept Smetanový zapečený květák

Recept se nachází v 138 kuchařkách
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů
KDI
VARENIE 6191 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Smetanový zapečený květák

Celkový počet komentářů u receptu: 9
Celkový počet komentářů: 9
Nalezeno receptů: 9
Přidat příspěvek k receptu Smetanový zapečený květák
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Palmový olej - vliv na naše zdraví a dopad na světovou ekologii

    Palmový olej - vliv na naše zdraví a dopad na světovou ekologii

    Palmový olej je rostlinný jedlý olej získaný z oplodí palmových semen, tedy z tkáně obklopující semeno. Získává se z palmy olejné, má světle žlutou až oranžovou barvu a patří k nejběžnějším rostlinným olejům. Palmový olej nemá podle studií žádný pozitivní vliv na naše zdraví, spíše naopak. Je dokonce nazýván levným zabijákem, kterého denně dostáváme do těla v podobě sušenek, pečiva i mnoha jiných potravin. Důvod je zřejmý - je velmi levný. Nadměrná produkce a konzumace palmového oleje tak podle všeho ohrožuje nejen naše zdraví, ale i životní prostředí.

  • Kojenecká kolika aneb aby bříško nebolelo

    Kojenecká kolika aneb aby bříško nebolelo

    Bolesti bříška spojené s kojeneckou kolikou jsou jedním z nejčastějších problémů malých miminek. Nejedna maminka neví, jak utišit své plačící dítě a pomoci mu od potíží. Jaké jsou příčiny a jak miminku ulevit?




přidat nový recept