Smetanová houbová omáčka

45 min | omáčka | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 358384x
Tentokrát něco pro houbaře. Recept na houbovou omáčku zjemněnou smetanou a octem.
Komentáře receptu 25
Uvařil jsem to (Recept vařilo 17 lidí)


Postup přípravy receptu

Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Menší houby pouze rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Pokud použijeme sušené houby, namočíme je předem do vody nebo mléka, aby změkly.

V kastrolu necháme rozehřát máslo. Přidáme mouku a necháme vysmažit zlatavou jíšku. Přilijeme houbový vývar z kostky a necháme základ omáčky provařit, aby se rozvařily možné hrudky.

Zatím si rozehřejeme olej. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Na rozehřátém oleji ji osmažíme dozlatova. Přidáme houby a směs okořeníme pepřem a kmínem. Houby necháme jen lehce podusit.

Dušené houby vsypeme do základu omáčky a necháme vše povařit, aby omáčka získala ten správný houbový šmrnc. Omáčku zjemníme oběma druhy smetany a podle chuti osolíme a okyselíme octem.

Houbovou smetanovou omáčku podáváme s dušeným masem a houskovým knedlíkem.

autor receptu:

Smetanová houbová omáčka

Počet přidaných receptů: 1813

Ingredience

Vaše cena 690 běžně 8700 Kč sleva 92 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3
dobrý recept
1618 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Smetanová houbová omáčka

Recept se nachází v 240 kuchařkách
Houbová kuchařka
Jaromil
Houbová kuchařka 20 receptů
Jaroslav Štěpán
Jardova kuchařka 283 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Smetanová houbová omáčka

Celkový počet komentářů u receptu: 25
  • Omáčka je vynikající, vprokopova 24.03.2014 10:53:48

    vyzkoušela jsem několik receptů, ale tahle je bezkonkurenčně nejlepší. Už ji budu vařit jen podle tohoto receptu. Jen nechápu, proč má v úvodu jen tři hvězdičky, já bych dala plný počet.

  • Komentář k receptu Smetanová houbová omáčka V. 29.01.2014 14:34:38

    a podava se s dušeným masem ?
    to vám nestačejí samotné houby, všude musite cpat i to maso ?!

  • Komentář k receptu Smetanová houbová omáčka Matěj 04.10.2013 12:45:08

    Bože umí tu ještě někdo vařit bez kostky? Je to jak národní sport, do každýho jídla cpát kostku, aneb když nemáte cibuli, dejte tam sójovou omáčku...

  • byla výborná i bez octa

  • Tohle musí být ale šílená bomba do žaludku. Bešamel na másle, houby na oleji, šlehačka, smetana a navíc hnusná kostka ve které je kdovíco a hlavně glutasol, který když se povaří, je to jed na játra a ledviny. Opražila bych zlehka houby s cibulí a kmínem na másle, zředila mlíkem, uvařila houby doměkka.Potom bych přidala jíšku z pytlíku a nakonec bych to osolila a opepřila.Ještě bych přidala zakysanou smetanu /není tak tučná/ abych výslednou omáčku okyselila. Já to tak dělám léta a každému to chutná a nejdou kila nahoru.

    • Re: Re: karin 21.02.2013 10:36:27

      Milá, zlatá, houbová omáčka se nevaří každý den, ba ani každý týden, takže si ji chceme správně užít a pochutnat si. To, co popisuješ je hodně chudá náhražka, asi by nebyla nejoblíbenější jídlo mého vnoučka, jak je tomu s tou mou poctivou.

    • Re: Re: Ivana 20.02.2013 16:42:03

      Bože, takové kritiky, jak je to všecko nezdravé a pak sama napíše: "Přidala bych jíšku z pytlíku" ??? Tak to si pomůžeš nádhero

    • Re: Re: Ivana 20.02.2013 16:30:01

      Bože, takové kritiky, jak je to všecko nezdravé a pak sama napíše: "Přidala bych jíšku z pytlíku" ??? Tak to si pomůžeš nádhero

    • draha mimi, besamel se dela vzdycky na masle! Je to italsky recept (besamel) a ten vyzaduje maslo, mouku, mleko, sul a muskatovy orisek.

    • Text komentáře byl smazán. orssinek 02.10.2012 02:27:54

      Text komentáře byl smazán.

Celkový počet komentářů: 25
Nalezeno receptů: 25
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Smetanová houbová omáčka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Typy žloutenek a jak je odhalit

    Typy žloutenek a jak je odhalit

    Žloutenka (hepatitida) je infekční onemocnění několika typů. Na počátku se onemocnění nemusí nijak výrazně projevovat. V některých případech žloutenku rozpoznáme až v pozdní fázi, kdy jsou poškozená játra.

  • Význam bílkovin v naší stravě

    Význam bílkovin v naší stravě

    Bílkoviny (proteiny) patří v naší stravě mezi základní a nenahraditelné živiny. Za den by jich měl dospělý člověk sníst zhruba 0,8 g na každý kilogram své tělesné hmotnosti. Každý člověk tudíž potřebuje jiné množství bílkovin, odtud také pramení dietní jídelníčky "na míru".




přidat nový recept