Smetanová houbová omáčka

45 min | omáčka | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 435143x
Tentokrát něco pro houbaře. Recept na houbovou omáčku zjemněnou smetanou a octem.
Komentáře receptu 31
Uvařil jsem to (Recept vařilo 21 lidí)


Postup přípravy receptu

Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Menší houby pouze rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Pokud použijeme sušené houby, namočíme je předem do vody nebo mléka, aby změkly.

V kastrolu necháme rozehřát máslo. Přidáme mouku a necháme vysmažit zlatavou jíšku. Přilijeme houbový vývar z kostky a necháme základ omáčky provařit, aby se rozvařily možné hrudky.

Zatím si rozehřejeme olej. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Na rozehřátém oleji ji osmažíme dozlatova. Přidáme houby a směs okořeníme pepřem a kmínem. Houby necháme jen lehce podusit.

Dušené houby vsypeme do základu omáčky a necháme vše povařit, aby omáčka získala ten správný houbový šmrnc. Omáčku zjemníme oběma druhy smetany a podle chuti osolíme a okyselíme octem.

Houbovou smetanovou omáčku podáváme s dušeným masem a houskovým knedlíkem.

autor receptu:

Smetanová houbová omáčka

Počet přidaných receptů: 1813

Ingredience

3
dobrý recept
1646 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Smetanová houbová omáčka

Recept se nachází v 263 kuchařkách
E-mailová kuchařka tety z Krnova
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 3984 receptů
Houbová kuchařka
Jaromil
Houbová kuchařka 20 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Smetanová houbová omáčka

Celkový počet komentářů u receptu: 31
  • recept mojí kmotřenky dodal 15.10.2014 10:37:57

    vydusit hříbky okmínované lehce osolené,udržovat dušení pár lžícemi vody po minimální dobu púl hodiny, následně zahustit mléčným klechtem se solamylem, povařit a zjemnit smetanou.Chuť hříbků bude ta pravá.Nerušit jejich chuť ničím jiným.

  • Komentář k receptu Smetanová houbová omáčka Kuchaříček 04.09.2014 18:42:53

    Sice je mi 17 ale trochu se vyznám v gastronomii a docela mě překvapují některé komentáře ale i recepty jestli chcete normální recepty doporučuji receptury teplých pokrmů od Jaroslava Runštuka

  • Houbový bujón avamn 25.08.2014 18:04:50

    A když nemáte cibuli, dejte tam sójovou omáčku...

  • Tohle musí být ale šílená bomba do žaludku. Bešamel na másle, houby na oleji, šlehačka, smetana a navíc hnusná kostka ve které je kdovíco a hlavně glutasol, který když se povaří, je to jed na játra a ledviny. Opražila bych zlehka houby s cibulí a kmínem na másle, zředila mlíkem, uvařila houby doměkka.Potom bych přidala jíšku z pytlíku a nakonec bych to osolila a opepřila.Ještě bych přidala zakysanou smetanu /není tak tučná/ abych výslednou omáčku okyselila. Já to tak dělám léta a každému to chutná a nejdou kila nahoru.

    • Re: Re: Vladimír 14.08.2014 15:49:49

      Prý kostku NE a pak tam nacpe jíšku s pytlíku :0)))))

    • Re: Re: karin 21.02.2013 10:36:27

      Milá, zlatá, houbová omáčka se nevaří každý den, ba ani každý týden, takže si ji chceme správně užít a pochutnat si. To, co popisuješ je hodně chudá náhražka, asi by nebyla nejoblíbenější jídlo mého vnoučka, jak je tomu s tou mou poctivou.

    • Re: Re: Ivana 20.02.2013 16:42:03

      Bože, takové kritiky, jak je to všecko nezdravé a pak sama napíše: "Přidala bych jíšku z pytlíku" ??? Tak to si pomůžeš nádhero

    • Re: Re: Ivana 20.02.2013 16:30:01

      Bože, takové kritiky, jak je to všecko nezdravé a pak sama napíše: "Přidala bych jíšku z pytlíku" ??? Tak to si pomůžeš nádhero

    • draha mimi, besamel se dela vzdycky na masle! Je to italsky recept (besamel) a ten vyzaduje maslo, mouku, mleko, sul a muskatovy orisek.

    • Text komentáře byl smazán. orssinek 02.10.2012 02:27:54

      Text komentáře byl smazán.

Celkový počet komentářů: 31
Nalezeno receptů: 31
|< << 1234 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Smetanová houbová omáčka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Změna času v parlamentu EU - jste pro zrušení?

    Změna času v parlamentu EU - jste pro zrušení?

    Máme za sebou každoroční změnu času ze zimního na letní. K posunutí hodin na letní čas, tedy o hodinu dopředu, došlo 29. března, a to přesně ve dvě hodiny ráno. Pro někoho je to už tradiční a nutná nepříjemnost, někdo se nad tím ani nepozastaví. Jak jste právě proběhlou změnu na letní čas zvládli vy?

  • Geneticky vysoký cholesterol

    Geneticky vysoký cholesterol

    Familiární hypercholesterolémie (FH) nebo-li vrozený vysoký cholesterol je jednou z nejčastějších dědičných poruch metabolismu. Geneticky zvýšený cholesterol se však od “běžně“ vysokého cholesterolu značně liší, představuje jiné hodnoty i rizika a vyžaduje zvláštní léčbu.




přidat nový recept