Smetanová houbová omáčka

45 min | omáčka | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 437524x
Tentokrát něco pro houbaře. Recept na houbovou omáčku zjemněnou smetanou a octem.
Komentáře receptu 31
Uvařil jsem to (Recept vařilo 21 lidí)


Postup přípravy receptu

Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Menší houby pouze rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Pokud použijeme sušené houby, namočíme je předem do vody nebo mléka, aby změkly.

V kastrolu necháme rozehřát máslo. Přidáme mouku a necháme vysmažit zlatavou jíšku. Přilijeme houbový vývar z kostky a necháme základ omáčky provařit, aby se rozvařily možné hrudky.

Zatím si rozehřejeme olej. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Na rozehřátém oleji ji osmažíme dozlatova. Přidáme houby a směs okořeníme pepřem a kmínem. Houby necháme jen lehce podusit.

Dušené houby vsypeme do základu omáčky a necháme vše povařit, aby omáčka získala ten správný houbový šmrnc. Omáčku zjemníme oběma druhy smetany a podle chuti osolíme a okyselíme octem.

Houbovou smetanovou omáčku podáváme s dušeným masem a houskovým knedlíkem.

autor receptu:

Smetanová houbová omáčka

Počet přidaných receptů: 1813

Ingredience

3
dobrý recept
1648 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Smetanová houbová omáčka

Recept se nachází v 265 kuchařkách
E-mailová kuchařka tety z Krnova
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 4001 receptů
Houbová kuchařka
Jaromil
Houbová kuchařka 20 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Smetanová houbová omáčka

Celkový počet komentářů u receptu: 31
  • recept mojí kmotřenky dodal 15.10.2014 10:37:57

    vydusit hříbky okmínované lehce osolené,udržovat dušení pár lžícemi vody po minimální dobu púl hodiny, následně zahustit mléčným klechtem se solamylem, povařit a zjemnit smetanou.Chuť hříbků bude ta pravá.Nerušit jejich chuť ničím jiným.

  • Komentář k receptu Smetanová houbová omáčka Kuchaříček 04.09.2014 18:42:53

    Sice je mi 17 ale trochu se vyznám v gastronomii a docela mě překvapují některé komentáře ale i recepty jestli chcete normální recepty doporučuji receptury teplých pokrmů od Jaroslava Runštuka

  • Houbový bujón avamn 25.08.2014 18:04:50

    A když nemáte cibuli, dejte tam sójovou omáčku...

  • Tohle musí být ale šílená bomba do žaludku. Bešamel na másle, houby na oleji, šlehačka, smetana a navíc hnusná kostka ve které je kdovíco a hlavně glutasol, který když se povaří, je to jed na játra a ledviny. Opražila bych zlehka houby s cibulí a kmínem na másle, zředila mlíkem, uvařila houby doměkka.Potom bych přidala jíšku z pytlíku a nakonec bych to osolila a opepřila.Ještě bych přidala zakysanou smetanu /není tak tučná/ abych výslednou omáčku okyselila. Já to tak dělám léta a každému to chutná a nejdou kila nahoru.

    • Re: Re: Vladimír 14.08.2014 15:49:49

      Prý kostku NE a pak tam nacpe jíšku s pytlíku :0)))))

    • Re: Re: karin 21.02.2013 10:36:27

      Milá, zlatá, houbová omáčka se nevaří každý den, ba ani každý týden, takže si ji chceme správně užít a pochutnat si. To, co popisuješ je hodně chudá náhražka, asi by nebyla nejoblíbenější jídlo mého vnoučka, jak je tomu s tou mou poctivou.

    • Re: Re: Ivana 20.02.2013 16:42:03

      Bože, takové kritiky, jak je to všecko nezdravé a pak sama napíše: "Přidala bych jíšku z pytlíku" ??? Tak to si pomůžeš nádhero

    • Re: Re: Ivana 20.02.2013 16:30:01

      Bože, takové kritiky, jak je to všecko nezdravé a pak sama napíše: "Přidala bych jíšku z pytlíku" ??? Tak to si pomůžeš nádhero

    • draha mimi, besamel se dela vzdycky na masle! Je to italsky recept (besamel) a ten vyzaduje maslo, mouku, mleko, sul a muskatovy orisek.

    • Text komentáře byl smazán. orssinek 02.10.2012 02:27:54

      Text komentáře byl smazán.

Celkový počet komentářů: 31
Nalezeno receptů: 31
|< << 1234 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Smetanová houbová omáčka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Kolagen v péči o pleť podle věku

    Kolagen v péči o pleť podle věku

    Denně a ze všech stran slyšíme z reklam na pleťové krémy alarmující upozornění na nezbytnost udržování pevné, zdravé a mladé pleti pomocí kolagenu. Co je vlastně kolagen? A proč je pro naši pokožku tak důležitý? V dnešním článku se dozvíte, jak správně pečovat o pleť v různých věkových kategoriích.

  • Tuřín - zelenina vhodná při redukční dietě

    Tuřín - zelenina vhodná při redukční dietě

    Tuřín je roky opomíjená kořenová zelenina napěchovaná vitamíny. Je to na pěstování nenáročná brukvovitá rostlina, jejím dalším pozitivem je absolutní mrazuvzdornost. Důvodů, proč byla roky odstrkovaná do pozadí, může být spousta. Kdysi byl tuřín jednou z hlavních potravin všech vrstev obyvatelstva.




přidat nový recept