Do hrnce dáme kysané zelí i s nálevem a do 3/4 hrnce dolijeme vodou. Přidáme celou cibuli, houby, prolisovaný česnek, cukr, rajský protlak, uzenou i neuzenou krkovici a uzenou i neuzenou klobásu. A pozor! Aby zelňačka chutnala jak má, musíme skutečně dodržet uvedené množství masa (Ano, 50 dkg je půl kila!). Polévka se vaří pro celou rodinu a jí se celé vánoční svátky, proto se v menším množství nevyplatí vařit, a proto jenom vánoční je nejchutnější.
Polévku necháme pomalu vařit. Protože se jednotlivé druhy masa vaří různou dobu, budeme je z hrnce postupně vyndavat:
1) Po 45 minutách vyndáme neuzené klobásy, aby nepraskly.
2) Po hodině a čtvrt vyndáme uzené klobásy, když při propíchnutí vystříkne šťáva.
3) Po dvou hodinách vyndáme čerstvou krkovici, když se odděluje od kosti.
4) Po dvou a půl hodinách vyndáme uzenou krkovici, když se odděluje od kosti.
Když vyndáme z hrnce všechno maso, dolijeme vodou.
V malém kastrůlku si připravíme jíšku. Rozpustíme sádlo a přidáme hladkou mouku. Za stálého míchání smažíme do bledě růžové barvy, přidáme půl kávové lžičky papriky, okamžitě podlijeme 2,5 dl studené vody a rozmícháme. Hned potom nalijeme do zelňačky a rozmícháme. Když se zelňačka zdá moc hustá, přiměřeně dolijeme studenou vodu. Pokud je polévka málo kyselá, nikdy nepoužíváme ocet!
Slovenskou vánoční zelňačku podáváme podle chuti s chlebem nebo pečivem.