Jednoduchý recept na slané pečivo. Při posezení s přáteli u sklenky vína je toto pečivo skvělé!
na potření | |
---|---|
1 ks | vejce |
na ozdobu | |
kmín | |
mák | |
sezamová semínka | |
hrubá sůl | |
lněná semínka | |
těsto | |
400 g | hladká mouka |
250 ml | smetana ke šlehání |
200 g | tvrdý sýr |
200 g | tuk na pečení |
podle chuti | |
anglická slanina |
Sýr nastrouháme na jemném struhadle a spolu s moukou, tukem a smetanou zpracujeme na pevné těsto. Těsto necháme asi 20 minut odležet v ledničce. Potom těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme kolečka nebo jiné tvary. Vykrájené tvary rozložíme na pečící papír, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubou solí, kmínem, mákem či lněným semínkem (záleží na naší chuti). Pečivo pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Z těsta můžeme také vyválet plát, poklademe anglickou slaninou a srolujeme. Nakrájíme na asi půl centimetrové plátky, rozložíme na plechy a potřeme vejcem. Pečeme stejně jako vykrájené tvary. Slané pečivo se sýrem podáváme jako výbornou chuťovku k různým příležitostem.
Silvestrovské pohoštění: Domácí pomazánky, chlebíčky a luxusní tatarák
Oslavy příchodu nového roku se neobejdou bez slavnostního pohoštění v podobě dobrého jídla a pití. Na silvestrovské oslavě nesmí chybět typické občerstvení v podobě různých chlebíčků a jednohubek s domácími pomazánkami, uzeninami a sýry. Nic nezkazíme ani sýrovými tyčinkami, slanými dobrotami z listového těsta či domácím tatarákem. A nesmíme zapomenout ani na prověřené tipy, jakými pokrmy zahnat kocovinu.
autor máma
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena