Šípková omáčka

45 min | omáčka | 4 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 198519x
Netradiční omáčka z čerstvých šípků je nejlepší ke zvěřině. Recept je trochu složitější.
Komentáře receptu 4


Postup přípravy receptu

Šípky zbavíme stopek a okvětí. Rozpůlíme je, odstraníme jádřince i s chloupky a důkladně promyjeme studenou vodou. Potom je uvaříme ve vodě doměkka. Nakonec šípky rozmixujeme na protlak.

Z másla a hladké mouky uděláme jíšku, zředíme ji vývarem a vmícháme šípkový protlak, červené víno, hřebíček, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru. Podle chuti omáčku osolíme a osladíme. Za stálého míchání ji přivedeme k varu. Po chvíli stáhneme plamen a šípkovou omáčku necháme už jen probublávat. Získáme sametovou omáčku.

Šípkovou omáčku podáváme k vysoké, pernaté a černé zvěřině.

autor receptu:

Šípková omáčka

Počet přidaných receptů: 1813

Ingredience

na porce

Kuchařky obsahující recept Šípková omáčka

Recept se nachází v 60 kuchařkách
zjirousek
Omáčky 394 receptů
E-mailová kuchařka tety z Krnova 2
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 2 3471 receptů
delikatrs
omačky 56 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Šípková omáčka

Celkový počet komentářů u receptu: 4
  • Peter 25.10.2010 21:59:48

    Marmelada moze byť, ale podla mojho nazoru s cerstvych sipok je omačka lepsia. Hlavne co by som rad povedal, nerobte bielu omacku, naco, proste spravte redukciu vody a mate vybornu velmi koncentrovanu chut sipok a omačka vyzera lepsie, farebnejsie.

  • marmeláda janca 27.09.2005 15:51:25

    použijte pár lžic šípkové marmelády místo pracného dělání omáčky z čerstvých šípků

  • Šípky Hasič 15.10.2005 12:06:21

    Není třeba z šípků odstraňovat jadřince. Pouze je zbavíme stopek a okvětí, rozpůlíme, omyjeme a uvaříme. Po rozmixování protlak propasírujeme a zrníčka odstraníme. PS: chloupky se rozvaří

Celkový počet komentářů: 4
Nalezeno receptů: 4
Přidat příspěvek k receptu Šípková omáčka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Solné jeskyně jsou tvořeny krystaly přírodní soli z Mrtvého moře nebo ze soli kamenné. Je zde vysoká koncentrace solných mikročástic, minerálů, jódu a stopových prvků. Pobyt v solné jeskyni působí příznivě na zdraví lidského organismu a je určen všem věkovým kategoriím. Zároveň nabízí uvolnění, odpočinek a odbourává stres.

  • Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Dříve byla považována za odpad, dnes ale známe její blahodárné účinky. Obsahuje asi 50 % sušiny z původního mléka. Jak vzniká? Laicky řečeno - sražením mléka vznikne tuhá část (kasein), což je v podstatě tvaroh, druhým produktem je mléčné sérum, což je žlutozelená tekutina, které říkáme syrovátka. Vzniká také při výrobě sýrů.




přidat nový recept