Uzený špek nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Anglickou slaninu nakrájíme na kousky. Goudu (případně) eidam nakrájíme na kostičky.
Uzený špek necháme rozpustit, přidáme nakrájenou anglickou slaninu, orestujeme a vmícháme nakrájenou cibuli. Osolíme a smažíme lehce dozlatova. Přidáme sterilované žampiony i s nálevem a hrst nakrájeného sýra.
Pokud máme čerstvé žampiony, tak je chvíli (10 minut) dusíme na cibuli a potom přidáme sýr a špetku prášku do pečiva. Se špetkou prášku do pečiva se nikdy smetanová omáčka nesrazí.
Omáčku promícháme, zalijeme sladkou smetanou a pomalu provaříme, až se všechen sýr úplně rozpustí. Nakonec sedlákovu omáčku vypneme, odebereme trochu omáčky a vmícháme zakysanou smetanu. Připravenou směs vmícháme do hotové omáčky. Sedlákovu omáčku dosolíme podle vlastní chuti.
Sedlákovu omáčku můžeme podávat s knedlíky, těstovinami nebo bramborovými hranolky. Pokrm lze ozdobit nastrouhaným sýrem a nasekanou petrželkou (pažitkou).