Sarmále

hlavní chod | maďarská kuchyně | recept zobrazen: 128605x
Maďarské závitky z mletého vepřového a uzeného masa.
Komentáře receptu 7
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Hlávku kysaného zelí omyjeme a rozloupeme na jednotlivé listy, do kterých budeme balit masovou směs. Rýži propláchneme pod vodou, ale nevaříme. Necháme ji syrovou.

Maso začistíme umeleme, smícháme s rýží, osolíme a opepříme. Tuto směs tedy balíme do listů zelí. Maso může být jakýkoliv druh vepřového,ale vždy v poměru 1:1 s uzeným. Rýže se krásně provaří společně s tím mase a natáhne šťávu z masa i zelí.

Připravené sarmále vaříme asi 2 hodiny v osolené vodě.

Uvařené měkké sarmále podává se s chlebem.

autor receptu:

Sarmále

Počet přidaných receptů: 4

Ingredience

Kuchařky obsahující recept Sarmále

Recept se nachází v 35 kuchařkách
Katika
Katika 1258 receptů
zjirousek
Mletá masa 441 receptů
mirza
kucharka pro mne 244 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Sarmále

Celkový počet komentářů u receptu: 7
  • Re: Kysané zelí Hana Zemanová 08.12.2006 12:13:22

    Zdravím všechny kuchařinky a musím zdůraznit,že zelí ,které uvádím v tomto receptu,musí být kysané. Jinak to nejsou Sarmále. Nevím ,zda to při úpravě vypadlo,ale já jsem to určitě v úvodu uváděla. Případně by se to dalo nahradit normální zelím,ale muselo by se to varit alespon ve vodě z kysaneho zelí. Je pravda ,že hlávka kysaného zelí je docela problém,le já si ho doma připravuji sama.Mezi nakrouhané zelí vkládám hlávky,které společně vykvasí. Tak hodně zdaru a pěkný víkend přeji.

  • Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli se rýže přidává syrová nebo vařená. Děkuji.

    • Rýže se přidává syrová. Normálně se jenom propláchne. To jsem popravdě zapomněla připomenout. Jak to člověk dělá automaticky,tak si to neuvědomí. Ona se krásně provaří společně s tím mase a natáhne šťávu z masa i zelí.

    • Re: Kysané zelí Hana Zemanová 08.12.2006 12:38:11

      No to je opravdu trochu problém. Vykvasí tak za mesíc. Je to dlouhá doba,ale stojí to za to. My děláváme až 50 kg zelí,takže ma si vykvasené hlávky skladujeme.. Hlávky se po vykvašení dají zamrazit. Ale zkoušela jsem to kdysy i v normálním zelí,ale ,jak už jsem psala,vařila jsem to ve vodě z kvašeného zelí. A taky jsem tam část kvašeného zelí nechala. Dříve to lidé na vesnici dělávali,protože hlávka tak rychle neprokvasí ,jako nakrouhané zelí. Tudíž jim déle vydrželo a neplesnivělo. Nemeli lednice a mrazáky. recept mám od babičky z Maďarska,takže proto asi celé hlávky používali.

  • Re: Kysané zelí Jana Machalová 08.12.2006 12:32:20

    Dobrý den. Kysaná hlávka zelí tam opravdu byla. Jelikož jsem nevěděla, zda se nejedná o překlep, přidala jsem recept právě bez "kysané". Dalším důvodem bylo, že jsem nikde v obchodě neviděla hlávku kysaného zelí. Děkuji, že jste se ozvala, ingredience a postup opravím. Mimochodem, za jak dlouho hlávka zelí vykvasí?

  • Celkový počet komentářů: 7
    Nalezeno receptů: 7
    Přidat příspěvek k receptu Sarmále
    * Povinné pole

    
    Kde to žije
    Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

    Píšeme jinde

    • Kolagen v péči o pleť podle věku

      Kolagen v péči o pleť podle věku

      Denně a ze všech stran slyšíme z reklam na pleťové krémy alarmující upozornění na nezbytnost udržování pevné, zdravé a mladé pleti pomocí kolagenu. Co je vlastně kolagen? A proč je pro naši pokožku tak důležitý? V dnešním článku se dozvíte, jak správně pečovat o pleť v různých věkových kategoriích.

    • Tuřín - zelenina vhodná při redukční dietě

      Tuřín - zelenina vhodná při redukční dietě

      Tuřín je roky opomíjená kořenová zelenina napěchovaná vitamíny. Je to na pěstování nenáročná brukvovitá rostlina, jejím dalším pozitivem je absolutní mrazuvzdornost. Důvodů, proč byla roky odstrkovaná do pozadí, může být spousta. Kdysi byl tuřín jednou z hlavních potravin všech vrstev obyvatelstva.




    přidat nový recept