Cukr a čtvrtinu lžičky soli nasypeme do menší nádobky, přelijeme octem a dvěma lžícemi vody a zahříváme, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Mrkev oškrábeme a nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na tenké sirky, promícháme s připravenou marinádou a necháme rozležet.
Olej promícháme s prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a strouhanou citronovou kůrou a lehce osolíme. Řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Polovinu plátků necháme v celku a zbylé nakrájíme na tenké proužky. Řepu promícháme s česnekovo-citronovým olejem a necháme také rozležet.
Klíčky (čočka, mungo fazole) propláchneme, necháme na sítu okapat a potom osušíme v papírové utěrce. Stejně postupujeme se špenátovými listy. Okurku oloupeme a pokrájíme na tenké plátky, ty lehce osolíme a necháme přebytečnou tekutinu okapat na sítu. Část pažitky nasekáme na jemno a rybíz opláchneme.
Pomocí kulatého tvořítka sestavíme salát z jednotlivých vrstev, vršek ozdobíme špenátovými listy, rybízem a pažitkou.
Salát s mrkví, okurkou a klíčky podáváme jako chutný lehký pokrm k různým příležitostem.