Jablka očistíme a nakrájíme na plátky. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky do bílků.
Žloutky vyšleháme s vlažnou vodou. Vmícháme cukr, po částech mouku s práškem do pečiva. Opatrně vmícháme sníh z bílků.
Těstem vyplníme dortovou formu a povrch poklademe plátky jablek. Rychlý jablkový koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po vyjmutí cukrujeme vanilkovým cukrem.
Rychlý jablkový koláč necháme vychladnout a můžeme podávat.
ještě píšu jednou poté, co odpoledne koláč ochutnala sestra a švagr. Oběma moc chutnal a nevadilo jim, že je suchý. Takže pro milovníky sušších piškotových desertů je asi fajn. Každopádně jsem ještě asi v půli pečení koláč pomastila bohatě máslem, jinak to vypadalo, že z jablek budou křížaly.
No a na začátku míchání žloutků s vodou by to určitě chtělo buď více žloutků nebo vody, aby se nestalo to co mě - po smíchání všech ingrediencí - drobenka. :-)
Berušnice
nebyl rychlý ani omylem
Hledala jsem něco rychlého s jablky, tak jsem to zkusila. I štrůdl bych měla rychleji.
Ingredience včetně 1 lžíce vody je jaksi málo, aby se z toho stalo těsto, udělala se mi doslova drobenka. Tak jsem do "drobenky" dle receptu zamíchala sníh z bílků a musela to zamíchat mixérem, pak už jsem těsto získala. Ještěže jsem v lednici měla od posledně bílky, tak jsem ušlehala druhý sníh a ten tedy lehce do těsta zamíchala. Okrouhat a nakrájet na plátky jablka taky trvalo poměrně dlouho, nehledě na naskládání na koláč (což se mé roční dcerce fakt nelíbilo a já ji stále ujišťovala, že je to přece rychlý koláč :-)) Výsledek sice hezky voněl a kupodivu i krásně vypadal (těsto hezky vyskočilo), ale chuťově mě zklamal. Byl hodně suchý a bez šlehačky by jsme ho asi nesnědli. Takže dle mého nedoporučuji a rozhodně ho již dělat nebudu.