Do mísy semeleme vepřové plecko s vepřovou podhrdlinou (tedy lalokem) a přidáme sůl. Vepřová podhrdlina je také známá pod názvy vepřový lalok nebo podbradek. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme.
Na domácím vepřovém sádle orestujeme pokrájenou cibuli do žluta a necháme úplně vychladnout. Maso s vepřovým lalokem okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a přidáme prolisovaný česnek. Dále přidáme majoránku, vychladlou orestovanou cibuli, vychladlou dušenou rýži, pomleté vepřové sádlo a všechno spolu dobře promícháme.
Pekáček vylijeme sádlem vyškvařeným z domácí uzené slaniny, případně můžeme použít domácí vepřové sádlo. Pekáček naplníme připravenou jitrnicovou kaší a uhladíme povrch. Na povrch směsi ještě dáme domácí vepřové sádlo.
Jitrnicovou kaši pečeme 30 minut v troubě při teplotě 180 °C, dokud povrch nebude pěkně do červeno-hněda.
Rychlou jitrnicovou kaši podáváme horkou s domácími nakládanými pikantními sladko-kyselými okurkami a krajícem čerstvě upečeného chleba. Jitrnicovou kaši můžeme také podávat s vařenými brambory, kyselým zelím nebo čalamádou. Je to moje zrychlená verze bez vaření, jen upečená, ale vynikající.
Ochladilo se, a tak jsme zatoužili po jitrnicové kaši. Ještě sice není pravé zabíjačkové období, ale chuť jsme teda měli, tak jsem udělala zrychlenou verzi bez vaření. Klasicky se jitrnicová kaše připravuje z uvařeného vepřového ovarového masa, laloku, plecka, jater, rýže nebo krup. Někde dokonce s vymačkanými žemlemi.