Rajčata spaříme vařící vodou a oloupeme. Nakrájíme je na kousky. Část nakrájených rajčat (asi 3 lžíce) odložíme stranou. Očištěnou cibuli nakrájíme na jemno. Těstoviny uvaříme podle návodu.
V hrnci rozpustíme máslo a na něm zesklovatíme cibulku. Vložíme nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a pod pokličkou na mírném ohni dusíme asi 15 minut.
Potom vše rozmixujeme na kašičku. Přilijeme vývar a rajčatovou šťávu. Necháme přejít varem a podle chuti přisladíme a okyselíme. Na talíř vložíme uvařené těstoviny, pokrájená rajčata a přelijeme horkou polévkou. Při podávání zdobíme čerstvým rajčetem a bylinkami.
Polévku nezahušťujeme. Máte-li raději hutnější, můžete použít hotovou světlou jíšku.