Oloupeme větší cibule a česnek. Střední rajčata překrojíme podélně napůl a na řezné ploše každé půlky trochu osolíme a pocukrujeme (cukru 2x víc než soli). Cibuli rozmixujeme najemno, dáme na pánev, rovnoměrně rozprostřeme a polijeme olejem.
Pánev dáme na střední plyn a chvíli mícháme,dokud cibule nezesklovatí. Odhrneme cibuli ze dna a položíme rajčata řeznou plochou dolů. Rajčata otáčíme až nad pánví. Každé rajče hodně propícháme, osolíme a opepříme. Dále smažíme a cibuli mezi rajčaty promícháváme. Zkusíme jedno rajče, jestli je zahnědlé. Pokud ano, všechny otočíme na druhou stranu. Cibuli mezi rajčaty občas promícháme.
Rozmixujeme petržel a česnek. Rozklepneme vejce do hrnku a vylijeme mezi rajčata. Stejně tak postupujeme u ostatních vajec. Vejce osolíme a opepříme a potom posypeme rovnoměrně připravenou petrželí s česnekem.
Asi 1 minutu smažíme na střední plamen, přikryjeme poklicí, vypneme a necháme dojít.
Provensálská rajčata s vejcem můžeme konzumovat samotné nebo s pečivem. Pokrm můžeme jíst jak teplý, tak studený.