Pravý ruský boršč

2 h 30 min | polévka | ruská kuchyně | recept zobrazen: 423829x
Vynikající polévka podle receptu mé kamarádky Světlany, která pochází u Ruska.
Komentáře receptu 95
Uvařil jsem to (Recept vařilo 30 lidí)


Postup přípravy receptu

Hovězí, vepřové a kuřecí maso a polévkové kosti dáme do hrnce, přidáme bobkový list, hřebíček, celý pepř a nové koření. Zalijeme vodou a vaříme , až je maso měkké.

Omyjeme opatrně červenou řepu, aby se nenarušila slupka a uvaříme do měkka.

Na másle osmažíme cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, zalijeme vývarem z uvařeného masa, přidáme nakrájené brambory a hlávkové zelí. Až je zelenina skoro hotová, přidáme nastrouhanou červenou řepu, rajský protlak, nakrájené uvařené maso , prolisovaný nebo nastrouhaný česnek a ostřejší klobásu. Osolíme, osladíme a okyselíme podle své chuti.Necháme ještě chvilku provařit.

Na talíři ozdobíme kysanou smetanou a sekaným koprem. Můžeme použít i kopr zavařený.

autor receptu:

Pravý ruský boršč

Počet přidaných receptů: 9

Ingredience

Recept Pravý ruský boršč byl 01.04.2008 na 5. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,1
skvělý recept
536 hlasujících
  • Recept Pravý ruský boršč - Pravý ruský boršč
  • Recept Pravý ruský boršč - Pravý ruský boršč

Kuchařky obsahující recept Pravý ruský boršč

Recept se nachází v 838 kuchařkách
Kuchta
Kájova kuchařka 5963 receptů
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2726 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pravý ruský boršč

Celkový počet komentářů u receptu: 95
  • osvědčený recept Vladimír Šimůnek 09.08.2015 02:13:12

    Dělám ho už 20 let a přátelé se o něj perou: hovězí + kosti a jiné maso ano, třeba uzené a klobása, ale ne kuřecí. tak na 10 porcí po 30 cibule, mrkve a petržele (dřív jsem krájel, dnes už jen strouhám nahrubo). Vařená řepa na nudličky osmahnutná na másle, cukr, ocet , protlak je lepší, ale nakládaná ji nahradí také k nerozeznání a ušetří čas. No kromě koření až pak jen 1/4-1/5 na nudličky hlávky zelí (podle velikosti hlávky) dochutit a podávat. Navrch kysaná smetana. Nikdy jsem nedával brambory. To už je jiný recept.

  • UKRAJINSKÝ petrsparta 14.11.2014 12:02:29

    Žádný ruský , boršč je UKRAJINSKÁ polévka

  • Recept je výborný, dnes jsem uvařila 5 litrů a zítra očekávám strávníky, kteří si ještě odnesou ve sklenici domů. Dala jsem si 2 plné talíře a nemám vůbec výčitky, vždyť je to samá zelenina .... fakt skvělý recept a není nic, co dodat ZM

  • Komentář k receptu Pravý ruský boršč Nikola 29.09.2013 19:48:25

    No super ideme varit tento borsc a polka ingrediencii nie je napisana. Prisli sme z obchodu a nemame takmer nic na tuto polievku, hrozne napisany recept. Ako nieco take ako pretlak a koreninova zelenina ste mohli do tych ingrediencii napisat

  • Nekompletní seznam ivanek27 05.08.2012 13:40:07

    Jak psal Rostislav dříve, seznam je nekompletní.
    Chybí tam ZELENINA a BRAMBORY. Nejsem tak zkušený kuchtík, abych dokázal odhadnout potřebné množství, stále se učím... Bylo by fajn, kdyby ten seznam někdo upravil a nebo aspoň nechal komentář.
    Díky.

  • ano je to ono 44zd 07.04.2013 23:01:54

    nic lepšího jsem nejedl ale pozor kuřecí tam nedávejte....boršč je vždy ze tří druhů mas...skopové hovězí a vepřové....a okyselit citronem a octem....přidat jeden masox a gruzínské koření s koprem...

  • mnam..povedlo se

  • Pravý ruský boršč. majdalenka 25.02.2013 02:47:02

    Správně, takhle jsme ho vařili pro ruskou klientelu v lázeňském sanatoriu,a ruské vedení dohlíželo abychom to vařili takhle!A bylo jedno, jestli tam dáváme čerstvou, nebo nakládanou řepu!Ale musím říct, že mi máme jídlo lépe ochucené! Oni vyžadovali spíše víc jalové chuti!Není třeba se zozčilovat nad ingredienci, každý národ si upravuje složení podle svého, a vy nikdo nebudete pravděpodobně nikdy vařit pro rusy,a i oni se hádají o pravost receptu! A podle jejich chuti bych ani vařit nechtěla! To chutná málokomu, ale oni to mají rádi!

  • omyl palo 05.01.2013 05:27:23

    borsc je talianska polievka, od talianov ju prebrali ukrajinci a od nich rusy, bolo b y dobre keby si autor nastudoval o com pise.

Celkový počet komentářů: 95
Nalezeno receptů: 95
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Pravý ruský boršč
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Zánět spojivek u dětí a novorozenců

    Zánět spojivek u dětí a novorozenců

    Zánět spojivek bývá u dětí spíše sezónní záležitostí. Objevuje se z jara nebo v létě, kdy děti pobývají hodně venku. V létě si děti toto onemocnění často přinesou hlavně z veřejných bazénů, ale i přírodních koupališť. Rizikový bývá také nástup dítěte do školky či jiných kolektivů. Zánět spojivek je relativně častý a dobře léčitelný problém, kterého se můžeme správnou léčbou zbavit bez následků a komplikací.

  • Rakovina slinivky břišní

    Rakovina slinivky břišní

    Slinivka břišní (pankreas) má za úkol vylučovat celou řadu enzymů, které rozkládají potravu ve střevech, neutralizovat kyselost žaludečního obsahu a produkovat významné hormony včetně inzulinu. Je jedním z nejdůležitějších orgánů v lidském těle, reguluje určité činnosti trávicí i metabolické a jakýmkoliv onemocněním pankreatu je proto nutné věnovat velkou pozornost.




přidat nový recept