Pravý polský Bigos

1 h 30 min | polévka | 3 porce | polská kuchyně | recept zobrazen: 22405x
Recept na tradiční polské jídlo na svátky.
Komentáře receptu 7
Uvařil jsem to (Recept vařili 3 lidé)


Postup přípravy receptu

Kysané zelí scedíme, přičemž nálev ponecháme stranou, a rozkrájíme ho na drobnější kousky. Klobásu nakrájíme na kolečka a uzenou slaninu nakrájíme na kostičky. Maso nakrájíme na menší kostky. Podle chuti můžete přidat prakticky jakékoliv maso - kuřecí, krůtí, králičí, hovězí. To už záleží na vás.

Ve větším hrnci si na troše rozpáleného sádla pár minut prohřejeme připravené zelí. Následně přidáme maso, podlijeme vodou a dusíme 30 minut. Poté přidáme nakrájenou klobásu a uzenou slaninu a vaříme dalších 30 minut.

Vodu přiléváme opatrně - konzistence na konci by měla zůstat hustá bez vody. Přimícháme rajčatový protlak a dochutíme nálevem ze zelí. Povaříme závěrečných asi 15 minut.

Pravý polský Bigos podáváme jako velmi vydatnou polévku, která výborně chutná a hodně zasytí.

autor receptu:

Pravý polský Bigos

Počet přidaných receptů: 2

Ingredience

na porce
Vaše cena 990 běžně 6600 Kč sleva 85 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,3
skvělý recept
25 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Pravý polský Bigos

Recept se nachází v 198 kuchařkách
chrobakova.d
BABIČČINA 924 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 7490 receptů
E-mailová kuchařka tety z Krnova
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 4000 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pravý polský Bigos

Celkový počet komentářů u receptu: 7
  • Recept na bigos vypadá trochu jinak. Jeho podstata není jen v jeho ingrediencích, ale také v dlouhém (několik hodin) a pomalém vaření. Vyplatí se nespěchat.

    • Je to tak, min. časově se tento recept od pravého dost liší a nejde pouze o hodiny .....

    • Re: Bigos Michal 02.01.2015 21:29:35

      Naprosto souhlasím, toto není pravý polský Bigos. Zaprvé - ten s
      e vaří 2-3 dny, co druh masa, to jeden den. Základ hovězí, uzený, pak klobása, vepřové.... . Zelí, koření, sušené houby...
      bigos miluji, vždy mi kamarád z Klodcka přiveze celý hrnec, já zas pro něho vyrábím vinné klobásy, což oni neznají ale zbožňují..

  • cibulka kasavice 25.02.2013 10:39:10

    Mě v základu chybí cibulka,jinak zajímavý recept

  • Bigos igi 25.02.2013 04:58:27

    Už jsem to jedl neeni to špatné ale segedin je lepší

  • Pravý polský Bigos Zbyšik 20.02.2013 14:17:02

    ,,Pravý polský" je trocho zavádějící ,ale můžeme přirovnat k Paele, kdy ve španělsku co vesnice to specifikum surovin. Bigos je velice chutný pokrm, sám ho vařím ze tří druhů masa a příprava je na tři dny ale stojíto za ten čas. Několikrát jsem také ochutnal v polsku a ingredience a suroviny se v jednotlivých rodinách měnily. Proto si myslím že Pravý polský není přesné ale Bigos je opravdu dobrý.

Celkový počet komentářů: 7
Nalezeno receptů: 7
Přidat příspěvek k receptu Pravý polský Bigos
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Třešně proti rakovinovému bujení

    Třešně proti rakovinovému bujení

    Je zajímavé, jak rádi rozebíráme účinky nejrůznějších potravin na náš organismus. Pořád to jsou ale jenom střípky, jen málo toho, co bychom měli poznat a pochopit. S třešněmi je to stejné. Víte, jaké mají na naše zdraví pozitivní účinky?

  • Běhání jako sport, zábava i relax

    Běhání jako sport, zábava i relax

    Hned z jara je potkáváme všude - na silnicích, na lesních a polních cestách. Nepotřebují ke své vášni žádný nástroj ani pomůcku. Ano, jsou to běžci. Běh je u nás hned po cyklistice druhým nejoblíbenějším sportem. Prodlužuje délku života, snižuje vysoký krevní tlak, nadváhu, posiluje celkovou kondici, imunitu a paměť a zmírňuje deprese. Více než polovina běžců se svojí zálibě věnuje 2 - 3x týdně a mluvíme-li o zálibě, není to vždy tak zcela přesné - často začínáme běhat kvůli nedostatku pohybu a hlavně pro potřebu zhubnout. Častěji potkáváme na provizorních běžeckých trasách ženy.




přidat nový recept