Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

45 min | hlavní chod | slovenská kuchyně | recept zobrazen: 377891x
Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.
Komentáře receptu 116
Uvařil jsem to (Recept vařilo 30 lidí)


Postup přípravy receptu

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

konvalinka autor receptu:

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Počet přidaných receptů: 546

Ingredience

Vaše cena 299 běžně 4999 Kč sleva 94 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3,8
dobrý recept
929 hlasujících
  • Recept Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou - Slovenské halušky voní a chutnají báječně.
  • Recept Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou - Halušky s bryndzou a slaninou.

Kuchařky obsahující recept Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept se nachází v 803 kuchařkách
Sindy
levné recepty 59 receptů
KDI
VARENIE_2 5323 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Celkový počet komentářů u receptu: 116
  • Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou Radek 17.01.2014 13:15:07

    Ano, takto mám recept v hlavě i od mojí babičky ze Slovenska, která ještě podle počtu brambor dávala stejný počet naběraček vlažné vody. Pak už jen polohrubou mouku a sůl. Konzistence těsta se musí odhadnout, ale stojí to za to "žrádlo".

  • Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou moi2 31.10.2013 12:26:11

    no super vazeni, bezva forum s bezva dohadovanim, kazdy mame nejake skusenosti a nejaku rodinu niekde na slovensku a co tak tu uviest, ze halusky zo zemiakoveho cesta su STRAPACKY? ci su s bryndzou a ci s kyslou kapustou, je to jedno:-)))

    nepridavam vodu do cesta, nedavam vajicko, neriedim bryndzu a muku som davala hrubu:-p

  • Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou Flipssynka 28.10.2013 18:38:31

    zemiaky nastruhame na jemnom struhadle,pridame muku,sol,keby pustili zemiky malo stavy pridame vodu. Vypracujeme cesto a nechame odpocinut kym nam zovrie osolena voda..cesto tvarujeme cez siti na halusky ale niektory to robia inak.Ked halusky vyplavaju na povrch nechame ich este 2 az 3 minuty vriet..a potom priamo z hrnca pomocou sita prehodime do misky v ktorej je iba bryndza a vypek zo slaniny. bryndza sa horucimi haluskami sama rozpusti a na zriedenie pouzijeme vodu v ktorej sa varili halusky...posypeme vyskvarenou udenou slaninou a zincica k tomu je super.. take ziadna smotana mlieko a ani nejaky parmezan. takto sa robia prave slovenske halusky...

  • Halušky Premio 14.09.2013 03:51:37

    Teda číst,jak se tady dohadujete,to je zážitek. Kde začít? Bryndza: dá se koupit celkem bez problémů na farmářských trzích cca400 Kč kg.V marketech,to nemá z bryndzou moc společného.Správná je ovčí. Čerstvá bryndza je,tak od března do začátku řijna,pak už se u bačů sežene tzv. štiplavá,ale ta je opravdu pouze pro ty, kteří jsou na ní zvyklí. Má žlutou barvu, silné aroma a palčivou chuť. Halušky,bylo jídlo chudých horalů a muselo být hodně vydatné a jednoduché. Já jsem se s nima setkal poprvé asi před třiceti lety v Pieninách ve vesnici Kamienka. Jezdil jsem,tam několik let a halušky si zamiloval. Recept je snadný a podobný s tím uvedeným: syrové brambory,hladká a hrubá mouka, sůl. Velký hrnec a vařit najednou, neproplachovat, ale dát všechny do velké mísy,nadrobit bryndzu a nemusíte se s tím moc párat,protože se rozpustí a vše přelít vyskvařenou slaninou. Mísu dáte na stůl a každý si bere podle chuti. Žádná smetana! Jo ještě drobnost, halušky se zelím už nejsou halušky,ale strapačky. Někde v nějakém příspěvku jsem četl,že bryndza není sýr,ale tvaroh. Tvaroh není,ale nic jiného než čerstvý sýr.Myslím,výraz tvaroh se používá jen u nás. Jo a nechte si chutnat,protože halušky jsou opravdu dobrota a kdo je chcete mít komplet,tak si kupte žinčicu.

    • Re: Halušky Radmila 14.09.2013 08:12:15

      Brynza versus tvaroh: tvaroh je sýr z jakéhokoli mléka, připravovaný 2 možnými způsoby: buď se zkysané mléko nahřeje a nechá srazit, po vychladnutí se překape přes plátno nebo hustý ceník - vznikne tzv. kyselý tvaroh. Nebo se mléko zaočkuje bakteriemi mléčného kvašení a srazí pomocí syřidla. Pak dohřeje a nechá skapat - vznikne sladký tvaroh.
      Brynza je sýrový výrobek, který vzniká rozrdobením a zasolením základního hrudkového sýra. Ten se vyráběl tradičně zasyřením čerstvě nadojeného mléka syřidlem, nakrájením vzniklé syřeniny, pomalým dohříváním, (při kterém dochází k odvodňování sýrového zrna = ztužování) a odkapáním a následným lisováním. Vznikla tzv. hrudka, která se dala přímo konzumovat (čerstvý sýr) nebo se rozdrobila, nasolila a nacpala do hliněných nebo dřevěných nádob, kde zrála (brynza) nebo se necala zakysat a pařením v horké vodě se ze zkysaného sýra daly tvořit trv. pařené sýry (parenice, oštiepky, korbáče), které se daly jíst "biele" nebo se konzervovaly uzením.
      Tolik k rozdílu mezi tvarohem a brynzou.

  • Pablo 21.06.2011 12:08:55

    No jen zírám...někdo tady píše, že halušky nejsou z brambor...no trouba z první ligy!Další zase že tam patří vejce...NEEE!A ta rada na Pamazán v mléce co je k nepoznání, páč je to vlastně ovčí sýr???Panenko, Parmazán je z kravského mléka!!!Vaši chuť mít, tak zůstanu u párku z Tesca, páč stejně nepoznáte rozdíl od masového.
    Můj recept je od slováka a jeho od maminky, která vaří klasiku:
    Brambory, mouka, voda a sůl.
    Brynza smíchaná se smetanou a pěkně promíchat a haluškami.
    Děláváme 2 kg těsta, páč se o to dycinky kamarádi porvou...

    • Re: Jandová 12.08.2013 17:31:02

      Proč do halušek vodu, když se ta z brambor vylévá? A proč bryndzu ředit, když se na horkých haluškách krásně rozpustí? Nějaký divný recept, spíš hloupý. A halušky se vaří i n Slovensku několika způsoby, tak neplaš.

      • Tuareg
        Re: Re: Tuareg 12.09.2013 15:02:38

        Kde v receptu vidíte, že se do halušek přidává voda? Když tady čtu komentáře některých, tak je mi mdlo. Recept je naprosto správný. Jsou to pravé slovenské halušky. Táta pochází ze Slovenska a i dnes jezdíme na salaš.
        Problém vás kritizujících je v tom, že nepochopíte tak primitivní recept a ještě s úplně největší pravděpodobností kupujete polskou bryndzu, kde je max. 20% ovčího sýra, protože pro ní jdete do nejbližšího hypermarketu. Vy vlastně neuvaříte bryndzové halušky, ale bramborové noky s kravským sýrem.
        Jinak ta smetana tam patří, protože právě zvláčňuje koncentrovanou chuťově silnou bryndzu, která se pak rovnoměrně spojí se všemi haluškami. Samotná bryndza by se tam asi těžko rozpustila, když se halušky vaří na etapy a tudíž vychladnou :)

        • Re: Re: Re: Jandová 13.09.2013 22:09:00

          1. Vy jste snad nadpřirozená bytost. Vy víte, že kupuji brynzu v supermarketu, vařím bramborové noky a ten gól, že se brynza nerozpustí na vřelých haluškách.
          2. My máme rádi samotnou brynzu a musí jí být dost, dostávám ji od rodičů ze Slovenských Tater. Takže, při troše inteligence asi tušíte, odkud mám recept na halušky. Ještě jste zapomněl mi vnutit, že dávám anglickou slaninu místo slovenské. Tu opravdu většinou nemám, ale používám z vlastní provenience.
          3. Proč čekat na dovaření další várky, když můžou potomci jíst na etapy halušky čerstvé? Navíc mám velký kastrol na nejméně 5 porcí téhle dobroty.
          Ale potěším vás, vejce do těsta dávám.

      • Tuareg
        Re: Re: Tuareg 12.09.2013 15:08:38

        Jo a všem, co mají zájem uvařit pravé slovenské halušky doporučuju 2 pravidla:

        1. Nekupovat Tatranskou bryndzu! Důvod? V Polsku mají taky Tatry. Je polská. Slovenská bryndza má na toto pojmenování patent, tudíž si Poláci museli vymyslet jiný název takový, aby vypadal slovensky.

        2. Dejte do směsi z brambor a mouky vajíčko. Vejce tam spojí těsto a pak se nemusí dávat tak moc mouky.

Celkový počet komentářů: 116
Nalezeno receptů: 116
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Typy žloutenek a jak je odhalit

    Typy žloutenek a jak je odhalit

    Žloutenka (hepatitida) je infekční onemocnění několika typů. Na počátku se onemocnění nemusí nijak výrazně projevovat. V některých případech žloutenku rozpoznáme až v pozdní fázi, kdy jsou poškozená játra.

  • Význam bílkovin v naší stravě

    Význam bílkovin v naší stravě

    Bílkoviny (proteiny) patří v naší stravě mezi základní a nenahraditelné živiny. Za den by jich měl dospělý člověk sníst zhruba 0,8 g na každý kilogram své tělesné hmotnosti. Každý člověk tudíž potřebuje jiné množství bílkovin, odtud také pramení dietní jídelníčky "na míru".




přidat nový recept