Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

45 min | hlavní chod | slovenská kuchyně | recept zobrazen: 571654x
Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.
Komentáře receptu 131
Uvařil jsem to (Recept vařilo 33 lidí)


Postup přípravy receptu

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

konvalinka autor receptu:

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Počet přidaných receptů: 546

Ingredience

Vaše cena 3290 běžně 7560 Kč sleva 56 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3,8
dobrý recept
1004 hlasujících
  • Recept Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou - Slovenské halušky voní a chutnají báječně.
  • Recept Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou - Halušky s bryndzou a slaninou.

Kuchařky obsahující recept Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept se nachází v 907 kuchařkách
Sindy
levné recepty 59 receptů
KDI
VARENIE 8304 receptů
E-mailová kuchařka tety z Krnova
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 4000 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Celkový počet komentářů u receptu: 131
  • komentář Vladimír 12.04.2016 13:57:24

    Na Slovensku do halušek NIKDY nedávají anglickou,jen slaninu.Ta je tam správně,Několikrát jsem toto jídlo jedl přímo od kamarádů Slováků,kteří to umí opravdu perfektně udělat.Bryndzu =pořádnou seženete opravdu málo.Na tržnicích?Nevím,jestli my to poznáme,Slováka ssebou!Jediní to poznají

  • Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou anna 10.04.2016 14:19:00

    Čo sa dohadujete ,najlepšie halušky robila moja stará mama žiadna smotana,žiadna anglická ,ale dobrá domáca slanina.

  • Halušky Premio 14.09.2013 03:51:37

    Teda číst,jak se tady dohadujete,to je zážitek. Kde začít? Bryndza: dá se koupit celkem bez problémů na farmářských trzích cca400 Kč kg.V marketech,to nemá z bryndzou moc společného.Správná je ovčí. Čerstvá bryndza je,tak od března do začátku řijna,pak už se u bačů sežene tzv. štiplavá,ale ta je opravdu pouze pro ty, kteří jsou na ní zvyklí. Má žlutou barvu, silné aroma a palčivou chuť. Halušky,bylo jídlo chudých horalů a muselo být hodně vydatné a jednoduché. Já jsem se s nima setkal poprvé asi před třiceti lety v Pieninách ve vesnici Kamienka. Jezdil jsem,tam několik let a halušky si zamiloval. Recept je snadný a podobný s tím uvedeným: syrové brambory,hladká a hrubá mouka, sůl. Velký hrnec a vařit najednou, neproplachovat, ale dát všechny do velké mísy,nadrobit bryndzu a nemusíte se s tím moc párat,protože se rozpustí a vše přelít vyskvařenou slaninou. Mísu dáte na stůl a každý si bere podle chuti. Žádná smetana! Jo ještě drobnost, halušky se zelím už nejsou halušky,ale strapačky. Někde v nějakém příspěvku jsem četl,že bryndza není sýr,ale tvaroh. Tvaroh není,ale nic jiného než čerstvý sýr.Myslím,výraz tvaroh se používá jen u nás. Jo a nechte si chutnat,protože halušky jsou opravdu dobrota a kdo je chcete mít komplet,tak si kupte žinčicu.

    • Re: Halušky VV 09.04.2016 08:52:09

      Tak pokiaľ je čerstvá bryndza od Března,tak vy ste už dobre po záruke . Milujem fundované komentáre diletantov. Bryndza sa vyrába zo syra. Syr z mlieka nadojeného v obdobý keď ovca žerie seno stojí za prd,preto ovce musia žrať zelené aby bola poriadna bryndza. Takže v Únoru je podľa vás už šťavnatá tráva? Keď v Březnu bryndza? Bryndza je od cca konca Kvetna do konca Září. A musí byť vyrobená len z ovčieho syra,nie s prímesou kravského. V súčastnej dobe som takú našiel len u gazdov,ktorý si ju robia doma. Ideálne je kúpiť si hrudu syra a urobiť doma. Len vtedy je istota že máte bryndzu

    • Re: Halušky Radmila 14.09.2013 08:12:15

      Brynza versus tvaroh: tvaroh je sýr z jakéhokoli mléka, připravovaný 2 možnými způsoby: buď se zkysané mléko nahřeje a nechá srazit, po vychladnutí se překape přes plátno nebo hustý ceník - vznikne tzv. kyselý tvaroh. Nebo se mléko zaočkuje bakteriemi mléčného kvašení a srazí pomocí syřidla. Pak dohřeje a nechá skapat - vznikne sladký tvaroh.
      Brynza je sýrový výrobek, který vzniká rozrdobením a zasolením základního hrudkového sýra. Ten se vyráběl tradičně zasyřením čerstvě nadojeného mléka syřidlem, nakrájením vzniklé syřeniny, pomalým dohříváním, (při kterém dochází k odvodňování sýrového zrna = ztužování) a odkapáním a následným lisováním. Vznikla tzv. hrudka, která se dala přímo konzumovat (čerstvý sýr) nebo se rozdrobila, nasolila a nacpala do hliněných nebo dřevěných nádob, kde zrála (brynza) nebo se necala zakysat a pařením v horké vodě se ze zkysaného sýra daly tvořit trv. pařené sýry (parenice, oštiepky, korbáče), které se daly jíst "biele" nebo se konzervovaly uzením.
      Tolik k rozdílu mezi tvarohem a brynzou.

  • Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou VV 09.04.2016 08:40:30

    Tak toto má od pravých halušiek dobre ďaleko. Vareená slanina do halušiek a halušky po uvarení prepláchnuť vodou? By som sa hanbil niečo také prezentovať :-(

  • Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou qwent 05.04.2015 18:18:15

    anglickou slaninu na pravé slovenské ?
    nikdy !

    • Re: Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou Egon 21.02.2016 17:58:53

      Anglická slanina sa pred údením varí a taká sa do halušiek u nás nikdy nedávala Používa sa najskôr zasolená a potom zaúdená domáca slanina. Škvarok v haluškách musí byť chrumkavý

    • Re: Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou dan 13.11.2015 18:59:34

      Přesně.
      Nejlepší je Oravská slanina.

  • Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou Peter 06.02.2016 22:48:49

    Ak ste tieto halušky nazvali "pravé", aké sú podľa Vás tie " ľavé"?

    moi2:
    Nemáte pravdu, pretože bryndzové sú halušky a s kyslou kapustou sú strapačky (od kapusty zostanú "strapaté" - z toho ten názov).

Celkový počet komentářů: 131
Nalezeno receptů: 131
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Třešně proti rakovinovému bujení

    Třešně proti rakovinovému bujení

    Je zajímavé, jak rádi rozebíráme účinky nejrůznějších potravin na náš organismus. Pořád to jsou ale jenom střípky, jen málo toho, co bychom měli poznat a pochopit. S třešněmi je to stejné. Víte, jaké mají na naše zdraví pozitivní účinky?

  • Běhání jako sport, zábava i relax

    Běhání jako sport, zábava i relax

    Hned z jara je potkáváme všude - na silnicích, na lesních a polních cestách. Nepotřebují ke své vášni žádný nástroj ani pomůcku. Ano, jsou to běžci. Běh je u nás hned po cyklistice druhým nejoblíbenějším sportem. Prodlužuje délku života, snižuje vysoký krevní tlak, nadváhu, posiluje celkovou kondici, imunitu a paměť a zmírňuje deprese. Více než polovina běžců se svojí zálibě věnuje 2 - 3x týdně a mluvíme-li o zálibě, není to vždy tak zcela přesné - často začínáme běhat kvůli nedostatku pohybu a hlavně pro potřebu zhubnout. Častěji potkáváme na provizorních běžeckých trasách ženy.




přidat nový recept