Pravé kung-pao

30 min | hlavní chod | 4 porce | čínská kuchyně | recept zobrazen: 202295x
Kuchyně zlatého věku Číny. Tento recept na kung-pao (Pinyinem Gong Bao) je originál přímo z province S-čchuan.
Komentáře receptu 21
Uvařil jsem to (Recept vařilo 12 lidí)


Postup přípravy receptu

Kuřecí maso (prsa nebo stehenní řízky) nakrájíme na kostky cca 1,5 x 1,5 cm.

Připravíme si marinádu na maso. V míse smícháme cca 1/2 lžíce tmavé sojové omáčky, cca 1 lžíci světlé sojové omáčky, 2 lžíce čínského, příp. japonského rýžového vína (lze nahradit třeba sherry), trochu máčeného škrobu (1 lžíce škrobové moučky rozpuštěná v nepatrném množství vody), špetku soli a trochu vody. Do marinády naložíme kuřecí kostky a necháme v lednici nějakou dobu (cca 20 minut) marinovat.

Připravíme si sušené chilli (Číňany je považované za prakticky nejdůležitější součást kung pao, takže nejlépe sečuánské, ale samozřejmě klasické chilli papričky taky splní úlohu.). Papričky natrháme nebo nasekáme do misky na větší kousky a pokud chceme hodně ostré, přidáme i semínka. K chilli přidáme kuličky sečuánského pepře.

Vyloupeme a opražíme arašídy, nejlépe na pánvi, a dáváme pozor, aby se nespálily. Arašídy by měly být v jídle pořádně vidět, protože křupavá složka je jednou z hlavních devíz sečuánské kuchyně, proto čím víc, tím líp.

Nasekáme jarní cibulku cca na 1 cm dlouhé kousky. Kdyby se do mě někdo chtěl pustit, že do "pravého" kung pao nepatří, tak patří! Zázvor nakrájíme na delší proužky a k tomu ještě nasekáme stroužky česneku.

Připravíme si zálivku na maso. Použijeme 1 - 2 lžíce tmavé sojové omáčky, cca 4 - 6 lžic světlé sojové omáčky, cca 1/2 lžíce rýžového octa, lžíci sezamového oleje, lžíci škrobu, trochu vody a zálivku osladíme cukrem (1/2 lžičky). Číňané občas do zálivky přidávají i originální sečuánskou chilli omáčku z fermentovaných bobů, tzv. Dou bau jiang. Je k dostání už i v ČR. Samozřejmě že tato omáčka není pevnou součástí zálivky, tudíž ji můžeme bez problémů vynechat.

Rozpálíme dva hrnky oleje (nejlépe arašídový) v pánvi wok. Oleje potřebujeme ze začátku hodně, později se přebytečný olej slije. Až je olej dostatečně rozpálený (kolem bambusové vařečky ponořené do oleje by se měly začít tvořit drobné bublinky), přidáme marinované maso. Smažíme pouze do polo usmažena, jen aby maso dostalo světlou krustu. Vyndáme maso zpět do mísy děrovanou naběračkou a slijeme přebytečný olej. V pánvi by měly zůstat tak cca 2 lžíce oleje.

Na zbylý olej dáme smažit sečuánské chilli a sečuánský pepř, čímž nám olej zpikantní a lehce se obarví. Smažíme do tmava, až se začne uvolňovat typické aroma asijské kuchyně. Přidáme předem připravenou směs zázvoru, česneku a jarní cibulky, do oleje vrátíme kuřecí kostky, promícháme, zalijeme připravenou zálivkou a ještě cca 1 - 2 minuty zprudka smažíme doměkka.

Na úplný konec přidáme do kung pao opražené arašídy a promícháme. Arašídy bychom měli dát až na úplný závěr, aby nám v pokrmu během vaření nerozměkly.

Pravé kung-pao je hotové. Mělo by se jíst zásadně s rýží. Kousky osmažených chilli papriček pouze dozdobují jídlo - nejedí se! Wej kchou chau - dobrou chuť!

autor receptu:

Pravé kung-pao

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

na porce
Vaše cena 3290 běžně 8225 Kč sleva 60 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,7
skvělý recept
90 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Pravé kung-pao

Recept se nachází v 187 kuchařkách
KDI
VARENIE 8341 receptů
zjirousek
Kuře 1889 receptů
Bendova kuchařka
Kočí
Bendova kuchařka 168 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pravé kung-pao

Celkový počet komentářů u receptu: 21
  • Nejlepší z českejch receptů na kung pao luky 14.10.2016 23:16:55

    do spráného kung pao patří pouze jarní cibulka,česnek,zázvor, poté 3 druhy soj.om. světlá,tmavá,střední dále sezamový olej tmav,tmavý rýžový ocet a čínské rýžové víno (sake). Samozřejmě kuřecí maso sůl pepř cukr a sečuánské chilli solamil.
    V číně to dělají velmi jednoduše. Pouze v evropě se do toho sype ostatní zelenina správně by tam měla být pouze jarní cibulka. Tento recept mám od svého mistra a ten od jeho matky a on ho děla opravdu jednoduše. Každopádně tento recept je nejlepší ze všech na českém internetu a je vidět že autor se vyzná.

  • Komentář k receptu Pravé kung-pao Vladimír Mach 01.05.2016 08:02:14

    V receptu chybí řapíkatý celer. Ten je v kung pao nutností.

    • Re: Komentář k receptu Pravé kung-pao JANA 16.05.2016 08:18:07

      promińte,ale některé věci v tom receptu,nedají sehnat,kor na vesnici.nebudu jezdit po celém východočeským kraji, a schánět tyto ingedience-sečuánský pepř,sezamový olej,čínské rýžové víno,světlá sojová omáčka,sečuánskéchili papričky.tady je ke koupi jen tmavá sojová omáčka,tu používám na čínu.prosím nevymýšlejte si recepty,na které není možné to sehnat.bude lepší když s váma zkončím.jsem z vesnice,tady vše neseženu.

      • Re: Re: Komentář k receptu Pravé kung-pao Marta 28.06.2016 07:29:09

        Madam, možná jste si všimla, že v ČR nemáme jen vesnice a ostatní podle receptu jistě rádi uvaří, včetně mě. Děkuji za recept, bude dnes k obědu.

      • Re: Re: Komentář k receptu Pravé kung-pao Anonym 16.05.2016 09:22:27

        Koukám, že nejen rýžové víno víno, ale i fištrón bude na vesnici u paní JANy nedostatkovým zbožím. Jak se říká, "Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí". Leč otočme list.
        Zaujal mne komentář pana Vladimíra Macha o řapíkatém celeru. Měl jsem kung-pao v malé vesnici za Shanghaí a bylo přesně takové, jak uvádí recept. Nevím samozřejmě, jestli recept pocházel ze S’-čchuan, či je všude stejné, vím však, že zrovna řapíkatý celer tam nebyl. Tak či onak, je to dobrý nápad na minimálně domácí úpravu.
        A autorovi receptu moc děkuji za autentický a senzační recept. Takových je (zejména na českých serverech) jak šafránu.

  • Komentář k receptu Pravé kung-pao Galakson 29.09.2013 15:34:40

    Super recept a udělal jsem i základ sečuánskou omáčku. Pak sem přidám recept. Lepší kung-pao jsem nejedl než toto...

    • Re: Komentář k receptu Pravé kung-pao Fido 17.05.2016 00:31:02

      Ostrá sečuánská omáčka (recept) :

      http://www.antena-lipnik.cz/mo dules/rezeptesections/print.ph p?lid=633

  • Pravé kung-pao Vlada 06.01.2016 14:55:18

    Zkusil jsem to podle výše napsaného receptu a jen konstatuji - báječné!
    Dávám palec nahoru!

  • Komentář k receptu Pravé kung-pao Alfamir 20.07.2015 19:19:24

    som začiatočník...zatiaľ sa mi výborne podaril iba ovocný čaj...a ani ten som radšej nepil.V každom prípade tento recept vypadá úžasne,už keď ho čítam,ako keby som to jedol.Keď sa naučím aj vajíčka na makko,tak to určite skúsim

  • rýžové víno Vlada 12.06.2015 13:38:16

    Kdo mi poradí jak naložit s rýžovým vínem? V receptu o něm není zmínky, pouze je napsáno v ingrediencích. V receptu se hovoří ojen o rýžovém octu (je-li to ale nechtěná záměna octu uza víno, tak pak tomu rozumím). Pokud to ale je tak, jak je to v receptu s rýžovým octem, ptám se jak naložit s rýžovým vínem (když ne jen vypít pro dobrou náladu...). Poradí mi někdo? Nebo snad sám autor receptu? Děkuji a dost to spěchá. Čekám o víkendu návštěvu a rád bych se trochu "pochlubil"... :-)

Celkový počet komentářů: 21
Nalezeno receptů: 21
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Pravé kung-pao
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Kdy začít učit děti na lyžích?

    Kdy začít učit děti na lyžích?

    Jezdíte na hory a těšíte se, že si letos začnete užívat lyžování i se svými nejmenšími? Nebo jste sami naopak do tajů lyžařského umění nikdy nepronikli, ale nechcete tyhle ryze zimní radovánky odepřít svým ratolestem?

  • Péče o tělo podle fází měsíce

    Péče o tělo podle fází měsíce

    Luna ve velké míře ovlivňuje chod přírody a také našeho těla. Jak můžeme využít magickou moc měsíce při jednotlivých fázích v péči o pokožku a vlasy? Kdy je nejlepší čas pro začátek diety?




přidat nový recept