4 ks | vejce | |
2 lžíce | ocet | |
6 ks | brambory | |
2 ks | bobkový list | |
1 hrnek | kysaná smetana | |
hladká mouka | ||
1 hrst | houby čerstvé | |
podle chuti | ||
---|---|---|
kmín | ||
nové koření | ||
kopr sekaný |
1.Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Syrové oloupané brambory nakrájíme na kostičky a s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření - kmín, nové koření, pepř, bobkový list.
2. Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme. Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minuty mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj.
3. Žloutky vajec musí být při podávání pravé jihočeské kulajdy poloměkké. Pravou jihočeskou kulajdu podáváme horkou a nejlépe chutná s čerstvě upečeným domácím chlebem.
!TIP k přípravě kulajdy
Kulajda je jídlo, u kterého zvlášť vyniknou kvalitní suroviny. Proto dobře volíme nejen brambory, ale také vejce (nejlépe s volným výběhem), vysokoprocentní smetanu, čerstvý voňavý kopr a houby právě nasbírané v lese. Odrazí se to na chuti a kulajda tak bude opravdu výjimečná.
Zahřejte se poctivou polévkou: 6 nejlepších receptů na bramboračku, zelňačku i kulajdu
Přišly mrazivé dny a určitě také pociťujete, jak důležité je se v těchto dnech zahřát. Při volbě pokrmů nemůžete šlápnout vedle, když sáhnete po vydatné domácí polévce. Máme pro vás perfektní recepty z brambor, hub a zelí - surovin, které si teď tělo žádá nejvíce.
Recept na houbovou kulajdu se smetanou krok za krokem
Dnes se naučíme klasickou českou polévku - kulajdu, kterou vylepšíme smetanou a silným kuřecím vývarem. Hub jsou již plné lesy, ale pokud na sbírání nemáte čas, nevadí, použít můžete i sušené. Vše podle podrobného FOTORECEPTU.
Autor:maxxx
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena