Pravá jihočeská kulajda

35 min | polévka | 2 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 265390x
Pravá jihočeská kulajda - chlouba české kuchyně.
Komentáře receptu 56
Uvařil jsem to (Recept vařilo 78 lidí)


Postup přípravy receptu

Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Syrové oloupané brambory nakrájíme na kostičky a s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření - kmín, nové koření, pepř, bobkový list.

Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme. Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minuty mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být při podávání pravé jihočeské kulajdy poloměkké.

Pravou jihočeskou kulajdu podáváme s čerstvým pečivem.

autor receptu:

Pravá jihočeská kulajda

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

na porcí
Vaše cena 189 běžně 7500 Kč sleva 97 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
298 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Pravá jihočeská kulajda

Recept se nachází v 869 kuchařkách
myš1
recepty 4619 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů
veriri
Papáníčko 2886 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pravá jihočeská kulajda

Celkový počet komentářů u receptu: 56
  • Jaká smetana Jituska 31.01.2014 18:39:10

    Prosim o radu jakou smetanu zda normalni, nebo kysanou? V receptu je kysana, ale dal je napsano rozmychame mouku ve smetane a v kysane by to neslo.

  • kulajda barro 16.12.2013 20:16:27

    Je výborná, jen jsem nedal bobkový list, protože došel a přidal jsem kousek sádla ;-)

  • kulajda Hannah 23.09.2013 13:00:11

    Je vynikající!!! :-)

  • kulajda Milda 18.09.2013 08:27:19

    u nás tomu říkáme žablabuňk a dneska jsem tu zjistil,že je to pravá jihočeská kulajda,proč žablabuňk nikdo neví,je tak dobrá,že z pětilitrového hrnce ještě ten den sním čtyři litry sám,dnes už mám v sobě litr,paní ji před půl hoˇkou dovařila

  • kulajda Milda 18.09.2013 08:23:57

    u nás tomu říkáme žablabuňk a dneska jsem tu zjistil,že je to pravá jihočeská kulajda,proč žablabuňk nikdo neví,je tak dobrá,že z pětilitrového hrnce ještě ten den sním čtyři litry sám,dnes už mám v sobě litr,paní ji před půl hoˇkou dovařila

  • skvělá! Zdenda 05.01.2013 17:42:30

    Opravdu jsem si při jejím ochutnání vybavil svojí babičku, která ji dělala výbornou. A se ztraceným vejcem... hmmm mňam :-)

  • kulajda Lenička 26.07.2013 11:57:58

    Výýýýbornáá (y) ,, vařila jsem jí poprvé a povedla se !! padlo půl hrnce na oběd :)

  • kulajda dana 05.06.2013 19:50:09

    To je ta pravá, babičkovská , i když moje obě dvě babičky nebyly z jižních Čech, ale z jihozápadní Moravy. Žádná zásmažka ,ale klasická záklechtka, žádný vývar ale podmáslí a voda , zjemněno šlehačkou. Když rostly v létě houby tak nejlepší byly lišky u nás na Vysočině "kuřátka". Nyní ji vařím často, místo lesních hub dávám hlívu a jako každá polévka je nejlepší druhý den. Dobrou chuť.

Celkový počet komentářů: 56
Nalezeno receptů: 56
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Pravá jihočeská kulajda
* Povinné pole

Soutěž o bestseller - Kuchařka pro dceru

Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Typy žloutenek a jak je odhalit

    Typy žloutenek a jak je odhalit

    Žloutenka (hepatitida) je infekční onemocnění několika typů. Na počátku se onemocnění nemusí nijak výrazně projevovat. V některých případech žloutenku rozpoznáme až v pozdní fázi, kdy jsou poškozená játra.

  • Význam bílkovin v naší stravě

    Význam bílkovin v naší stravě

    Bílkoviny (proteiny) patří v naší stravě mezi základní a nenahraditelné živiny. Za den by jich měl dospělý člověk sníst zhruba 0,8 g na každý kilogram své tělesné hmotnosti. Každý člověk tudíž potřebuje jiné množství bílkovin, odtud také pramení dietní jídelníčky "na míru".




přidat nový recept