Pravá jihočeská kulajda

35 min | polévka | 2 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 424575x
Pravá jihočeská kulajda - chlouba české kuchyně.
Komentáře receptu 66
Uvařil jsem to (Recept vařilo 92 lidí)


Postup přípravy receptu

Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Syrové oloupané brambory nakrájíme na kostičky a s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření - kmín, nové koření, pepř, bobkový list.

Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme. Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minuty mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být při podávání pravé jihočeské kulajdy poloměkké.

Pravou jihočeskou kulajdu podáváme s čerstvým pečivem.

autor receptu:

Pravá jihočeská kulajda

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

na porce
4,6
skvělý recept
384 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Pravá jihočeská kulajda

Recept se nachází v 1057 kuchařkách
myš1
recepty 4618 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů
veriri
Papáníčko 2886 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pravá jihočeská kulajda

Celkový počet komentářů u receptu: 66
  • Komentář k receptu Pravá jihočeská kulajda alena 02.08.2015 16:29:31

    A co když dám sušené houby? Čerstvé teď nemám, zato mám kopr, takže bych kulajdu ráda uvařila. Děkuji.

  • Kulajda Míša 31.07.2015 10:13:43

    Aby se vám kulajda nesrazila tak ocet ohřejte aby byl vařící pak se nesrazí dělám to i u koprovky a je to super dřív se mi to vždy srazila ted je to v pohodě :)

  • Kulajda Irča J 04.06.2015 13:38:12

    Dobrý den.
    Váši Kulajdu už dělám po několikáíte.
    Je výborná a všem nám moc chutná.
    Zrovna dnes jsme jí mněli k obědu.
    Děkují za recept.

  • Kulajda Luděk 16.01.2011 20:27:18

    Jen by mě zajímalo, kde je chyba, protože se ta smetana většinou po přidání octu a kopru srazí..:-(

  • kulajda jitka 11.05.2015 20:45:03

    co se týče pepře dáváte celý nebo drcený

  • trochu změna Honza 03.05.2015 11:16:57

    Docela rád připravuji kulajdu z naložených hub na kyselo. Proto je hlavně nakládám. Jinak dodržuji běžný recepot i se ztracenými vejci.

Celkový počet komentářů: 66
Nalezeno receptů: 66
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Pravá jihočeská kulajda
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Tipy z bylinkové lékárny proti nadměrnému pocení

    Tipy z bylinkové lékárny proti nadměrnému pocení

    Pocení je přirozeným a pro člověka nezbytným procesem, díky němuž tělo reguluje tělesnou teplotu a vyměšuje řadu odpadních látek. Je zcela běžné se více potit v horkém počasí, při tělesné námaze, stresu a horečce. Ovšem nadměrné pocení (hyperhidróza) může být i příznakem překyselení organismu či nemoci. Jak si při pocení pomoci přírodní cestou? To se dozvíte v dnešním článku.

  • Muži v přechodu aneb mužské klimakterium

    Muži v přechodu aneb mužské klimakterium

    O tom, že ženy zhruba mezi čtyřicátým a šedesátým rokem života “bojují“ s příznaky přechodu (klimakteria, menopauzy), všichni víme. Dochází u nich k útlumu činnosti vaječníků a klesá produkce hormonu estrogenu. Jiná forma klimakteria však nastává také u mužů. Kdy k němu dochází, jak probíhá a jak zvládat jeho příznaky?




přidat nový recept