Pravá jihočeská kulajda

35 min | polévka | 2 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 284239x
Pravá jihočeská kulajda - chlouba české kuchyně.
Komentáře receptu 57
Uvařil jsem to (Recept vařilo 79 lidí)


Postup přípravy receptu

Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Syrové oloupané brambory nakrájíme na kostičky a s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření - kmín, nové koření, pepř, bobkový list.

Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme. Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minuty mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být při podávání pravé jihočeské kulajdy poloměkké.

Pravou jihočeskou kulajdu podáváme s čerstvým pečivem.

autor receptu:

Pravá jihočeská kulajda

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

na porce
Vaše cena 999 běžně 18000 Kč sleva 94 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
310 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Pravá jihočeská kulajda

Recept se nachází v 899 kuchařkách
myš1
recepty 4618 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů
veriri
Papáníčko 2886 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pravá jihočeská kulajda

Celkový počet komentářů u receptu: 57
  • kulajda Hannah 23.09.2013 13:00:11

    Je vynikající!!! :-)

  • Jaká smetana Jituska 31.01.2014 18:39:10

    Prosim o radu jakou smetanu zda normalni, nebo kysanou? V receptu je kysana, ale dal je napsano rozmychame mouku ve smetane a v kysane by to neslo.

  • kulajda barro 16.12.2013 20:16:27

    Je výborná, jen jsem nedal bobkový list, protože došel a přidal jsem kousek sádla ;-)

  • kulajda Milda 18.09.2013 08:27:19

    u nás tomu říkáme žablabuňk a dneska jsem tu zjistil,že je to pravá jihočeská kulajda,proč žablabuňk nikdo neví,je tak dobrá,že z pětilitrového hrnce ještě ten den sním čtyři litry sám,dnes už mám v sobě litr,paní ji před půl hoˇkou dovařila

  • kulajda Milda 18.09.2013 08:23:57

    u nás tomu říkáme žablabuňk a dneska jsem tu zjistil,že je to pravá jihočeská kulajda,proč žablabuňk nikdo neví,je tak dobrá,že z pětilitrového hrnce ještě ten den sním čtyři litry sám,dnes už mám v sobě litr,paní ji před půl hoˇkou dovařila

  • skvělá! Zdenda 05.01.2013 17:42:30

    Opravdu jsem si při jejím ochutnání vybavil svojí babičku, která ji dělala výbornou. A se ztraceným vejcem... hmmm mňam :-)

  • kulajda Lenička 26.07.2013 11:57:58

    Výýýýbornáá (y) ,, vařila jsem jí poprvé a povedla se !! padlo půl hrnce na oběd :)

Celkový počet komentářů: 57
Nalezeno receptů: 57
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Pravá jihočeská kulajda
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak pečovat o kontaktní čočky

    Jak pečovat o kontaktní čočky

    Péče o kontaktní čočky může připadat uživatelům brýlí příliš složitá a zdlouhavá. Možná i proto zůstávají raději věrní klasickým brýlím. Je pravdou, že stejně jako brýle, i kontaktní čočky potřebují být chráněny před poškozením a zároveň udržovány ve sterilní čistotě vhodnou dezinfekcí. Díky správným dezinfekčním a konzervačním prostředkům však může být péče o kontaktní čočky snadná, časově nenáročná, přesto velmi efektivní.

  • Horké letní počasí = zvýšená zdravotní rizika

    Horké letní počasí = zvýšená zdravotní rizika

    Koupání ve volné přírodě, stejně jako v bazénech a aqua parcích, je jistě zdraví prospěšné, ale nikoliv bez rizika. V přírodních nádržích ohrožují naše zdraví sinice a jejich toxiny, v bazénech se pak mohou šířit plísňová onemocnění a bradavice. Prakticky ve všech vodách lze zjistit výskyt patogenních mikroorganismů. Velice podstatným faktorem pro kvalitu vody je také vlastní disciplinovanost, v případě průjmu či nejrůznějších kožních onemocnění si koupání v přírodních nádržích nebo v koupalištích prostě musíme odpustit.




přidat nový recept