Porchetta - bůčková roláda

2 h 40 min | hlavní chod | 6 porcí | italská kuchyně | recept zobrazen: 4185x
Jde o tradiční italský recept na vynikající slavnostní bůčkovou roládu plněnou bylinkami. Roládu pečeme do křupava na lůžku se zeleninou a bílým vínem.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Nejprve připravíme bylinkovou náplň. Do misky dáme očištěný a nadrobno pokrájený česnek, celý fenykl, šalvěj, rozmarýn, tymián a čerstvě posekanou petrželovou nať. Bylinky můžou být čerstvé, ale pokud je nemáme, použijeme sušené. Směs promícháme s olivovým olejem a náplň je hotová.

Vezmeme pěkný kus prorostlého masitého bůčku i s kůží, očistíme ho, zarovnáme nožem, omyjeme, osušíme a položíme na podnos. Kůži na povrchu nařežeme ostrým nožem do pravidelných čtverců o straně asi 1 cm. Celý bůček vydatně osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem z každé strany.

Bůček obrátíme kůží dolů a masitou stranu bůčku hojně potřeme připravenou náplní, kterou ještě pořádně vmasírujeme do masa. Takto upravený bůček vložíme do pekáče, přikryjeme alobalem a odložíme na 12 hodin odpočívat do chladničky, aby se navzájem propojily všechny chutě a prošly celým bůčkem.

V den pečení bůček vybereme a necháme ohřát na pokojovou teplotu. Mezitím očistíme cibuli a přeřežeme ji na polovinu. Z půl paličky česneku odstraníme jen povrchové slupky, spodní ponecháme a stroužky česneku ponecháme v celku i se slupkou. Mrkev a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 3 mm.

Bůček vybereme na podnos, srolujeme na pevno do rolády i s bylinkovou náplní. Roládu na těsno po celé délce vícekrát převážeme potravinovým motouzem, aby během pečení pěkně držela tvar. Pokud se nám okraje kůže na povrchu nepřekryjí, nic se neděje, potravinový motouz to jistí a roládu udrží spolu a nevadí, pokud trochu náplně vyteče.

Do pekáče rozložíme mrkev s petrželí a do středu položíme připravenou bůčkovou roládu. Okolo bůčku položíme poloviny cibule řeznou plochou dolů a poházíme stroužky česneku ve slupce. Zeleninu osolíme a posypeme sušeným rozmarýnem. Pokud máme čerstvý rozmarýn, položíme dvě větvičky čerstvého rozmarýnu, přilijeme kvalitní suché bílé víno a bůček přelijeme rozpuštěným teplým domácím vepřovým sádlem, které dáme i na zeleninu.

Pekáč přikryjeme alobalem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev. Přikryté pečeme 75 minut, potom odstraníme alobal a pečeme při stejné teplotě bez alobalu za přelévaní výpekem, dokud kůže na povrchu nebude pěkně červenohnědé barvy a krásně do křupava. Pečeme asi 50 minut. Upečený bůček vybereme na desku, přikryjeme alobalem a necháme odpočívat asi 20 minut. Nakonec bůček pokrájíme na plátky o tloušťce asi 0,5 cm.

Zeleninu scedíme, šťávu vrátíme do pekáče, přilijeme domácí vývar z vepřových kostí a za stálého míchání na středním plameni odvaříme chutné přípečky. Tekutinu zredukujeme o dvě třetiny, přidáme prolisovaný upečený česnek a promícháme. Touto vynikající vínovou zahuštěnou šťávou podlijeme bůček, který jsme pokrájeli na plátky a položili na upečenou zeleninu.

Porchettu - bůčkovou roládu podáváme s pečenými brambory na rozmarýně. Roládu můžeme podávat i za studena, dáme ji vychladit do chladničky a potom pokrájíme na tenké plátky. Porchettu podáváme s čerstvým domácím chlebem anebo pečivem a domácími nakládanými sladkokyselými okurkami.

Jde o typické slavnostní a tradiční, italské jídlo. Tento způsob je římskou verzí, ale existuje množství receptů s různými obměnami. Přitom každý Ital se bude dušovat, že ta jeho porchetta je ta jediná pravá, například šéfkuchař Gennaro Contaldo plní bůčkovou roládu opraženým mletým masem s opraženou pomletou vepřovou pečení.

Pravdou je, že porchetta je mimořádně chutná s různými náplněmi uvnitř a s kůžičkou upečenou do křupava na povrchu. Porchetta se vždy peče na kvalitním suchém bílém víně a na zeleninovém lůžku z různé zeleniny. Nikdy nesmí chybět velmi mnoho česneku a dále nesmí chybět bylinky. Často se přidává čerstvě nastrouhaná citronová kůra. Úžasně chutná za tepla i za studena.

autor receptu:

Porchetta - bůčková roláda

Počet přidaných receptů: 315

Ingredience

na porcí
Vaše cena 990 běžně 6600 Kč sleva 85 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,9
slabší recept
21 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Porchetta - bůčková roláda

Recept se nachází v 22 kuchařkách
Libchen
moje recepty 122 receptů
Jozar
Vepřové 1264 receptů
Maso a uzeniny od tety z Krnova
veraricna
Maso a uzeniny od tety z Krnova 3388 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Porchetta - bůčková roláda

Přidat příspěvek k receptu Porchetta - bůčková roláda
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Pilonidální sinus

    Pilonidální sinus

    Pilonidální sinus je onemocnění kůže v oblasti intergluteální rýhy. Je to časté onemocnění mladých lidí, které jim může způsobovat nepříjemnosti a přivést je i k dlouhodobější pracovní neschopnosti. Vyskytuje se zhruba u 0,7 % populace, a to nejčastěji ve věku 16 - 25 let.

  • Zdravotní problémy, které trápí ženy po čtyřicítce - jak na ně vyzrát?

    Zdravotní problémy, které trápí ženy po čtyřicítce - jak na ně vyzrát?

    Příroda se s námi ženami nemazlí. S postupujícím věkem nás trápí nejen vrásky, povadlá pleť a ochablé svalstvo, ale objevují se i ryze ženské zdravotní problémy a změny, které dokážou život pořádně znepříjemnit. Které to jsou? A jak jejich příznaky zmírnit nebo dokonce oddálit?




přidat nový recept