Pomalu pečené vepřové plecko se zelím

2 h 40 min | hlavní chod | 6 porcí | Ostatní kuchyně | recept zobrazen: 2947x
Přidávám můj vlastní recept na chutné syté podzimní a zimní jídlo.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Připravíme si suroviny na vaření. Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky. Domácí kysané zelí propláchneme studenou vodou, překrájíme na menší kousky o velikosti sousta a dáme ho zatím do mísy. Vepřové plecko (pokud možno bio) omyjeme, osušíme a vložíme do pekáčku, hustě prošpikujeme stroužky česneku, vydatně osolíme, podlijeme rozpuštěným domácím vepřovým sádlem a malým množstvím studené vody a na povrchu posypeme celým kmínem a přikryjeme alobalem.

Vepřové maso vložíme péct do trouby na 160 °C a pečeme pomalu asi 2 hodiny. Potom odstraníme alobal, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopečeme do pěkně zlatohnědé barvy s kůrčičkou na povrchu - asi 30 minut za přelévání chutným masovým výpekem. Upečené plecko vybereme na desku a zabalíme ho do alobalu, aby se rovnoměrně rozložily v mase šťávy a při krájení nevytekly a maso zůstalo do servírování teplé.

Mezitím připravíme těsto na knedlíky a připravíme karamelové zelí. V míse promícháme mouku se solí, do jamky v mouce nadrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme částí vlažného mléka smíchaného s vodou a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut. Když kvásek vykyne, přidáme vejce se zbylým vlažným mlékem a vypracujeme poloměkké pružné hladké těsto, které jemně posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

Než těsto na knedlíky vykyne, připravíme si karamelové zelí. V hlubším hrnci rozehřejeme domácí vepřové sádlo, orestujeme na něm pokrájenou cibuli do sklovita, přidáme cukr krystal a za stálého míchání necháme zkaramelizovat, jantarovo-hnědý karamel podlijeme asi 100 ml studené vody a necháme ho rozpustit.

Potom přidáme pokrájené a vodou propláchnuté domácí kysané zelí, které osolíme, přidáme celé nové koření, celý černý pepř, jeden bobkový list, lžičku celého kmínu, promícháme a dusíme na středním plameni nepřikryté na al dente - asi 20 minut. Když zelí změkne, zaprášíme ho hladkou moukou a za stálého míchání opražíme. Hotové zelí ochutnáme a podle potřeby přidáme ocet, aby mělo příjemnou sladkokyselou chuť.

Vykynuté těsto dáme na jemně pomoučněnou desku, vytvarujeme 2 knedlíky přibližně stejné velikosti, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple asi 15 minut ještě kynout. Mezitím přivedeme ve velikém hrnci osolenou vodu do varu, do vroucí vody vložíme vykynuté knedlíky a trochu je nadzvedneme od dna špachtlí, aby ve vodě plavaly. Když voda znovu začne vřít, polopřikryté pokličkou vaříme prudkým varem na silném plameni bez otáčení asi 15 minut.

Dáme dolů pokličku, uvařené knedlíky vybereme pomocí špachtle a položíme na desku. Knedlíky ihned propícháme vidličkou, aby se knedlíky odpařily a ještě teplé je pokrájíme bílou nití na plátky. Upečené maso vybereme z alobalu, pokrájíme ostrým nožem na plátky asi 0,5 cm silné. Na talíř nabereme horké karamelové zelí, na zelí položíme plátky upečeného vepřového plecka a obložíme plátky knedlíky, které přelijeme chutným masovým výpekem.

Pomalu pečené vepřové plecko je nádherně voňavé po česneku a kmínu. Také je šťavnaté, měkké a přímo se rozplývá na jazyku. Plecko výborně doplňuje karamelové sladkokyselé zelí a nejlepší přílohou jsou domácí vařené kynuté knedlíky, které jsou lehké jako pápěří.

autor receptu:

Pomalu pečené vepřové plecko se zelím

Počet přidaných receptů: 270

Ingredience

na porcí
Vaše cena 4890 běžně 8900 Kč sleva 45 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,8
slabší recept
20 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Pomalu pečené vepřové plecko se zelím

Recept se nachází v 20 kuchařkách
Libchen
moje recepty 122 receptů
Maso a uzeniny od tety z Krnova
veraricna
Maso a uzeniny od tety z Krnova 3338 receptů
zjirousek
Maso -vepřové plecko 167 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pomalu pečené vepřové plecko se zelím

Přidat příspěvek k receptu Pomalu pečené vepřové plecko se zelím
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Co jsou to příštitná tělíska?

    Co jsou to příštitná tělíska?

    Příštítná tělíska jsou malé kulovité útvary zhruba o velikosti hrášku, uložená v blízkosti štítné žlázy, přesněji na jejím zadním laloku. Vylučují hormon s názvem parathormon, který reguluje metabolismus vápníku, tedy zpětně zvyšuje jeho vstřebávání v ledvinách a snižuje koncentraci fosfátů v krvi. Rozeznáváme příštítná tělíska vnitřní a vnější.

  • Jste závislí na internetu?

    Jste závislí na internetu?

    Nutkavá potřeba používat moderní technologie může ovlivnit celý náš život - působí problémy ve škole, v práci, ve vztahu i ve financích. Málokdo z nás si dovede přiznat, že má opravdu problém a vytvořil si třeba na oblíbený Facebook, Instagram, Twitter aj. skutečný návyk. Jak z toho ven?




přidat nový recept