1 ks | celer | |
0.5 ks | citron | |
2 ks | bobkový list | |
3 lžíce | slunečnicový olej | |
3 kuličky | celý jalovec | |
400 g | srnčí kýta bez kosti | |
3 ks | mrkev | |
250 ml | sladká smetana 33% | |
2 ks | petrželový kořen | |
100 g | hrášek mražený | |
1 hrst | sušení smrži | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
citronová šťáva | ||
sušený tymián | ||
sušený estragon | ||
sušený rozmarýn | ||
těsto | ||
1 ks | vejce | |
250 g | brambory | |
3 lžíce | polohrubá mouka | |
2 špetky | soda bikarbona |
Srnčí kýtu pořádně omyjeme, osušíme a pokrájíme na menší kostky, které krátce opaříme vroucí vodou a necháme na cedníku dobře odkapat od vody. Sušené smrže namočíme na 30 minut do teplé vody. Celer, petržel a mrkev očistíme a pokrájíme na silnější kostky. Na rozehřátém oleji orestujeme pokrájenou cibuli do sklovita a krátce orestujeme jalovec, který jsme na hrubo rozdrtili čepelí nože. Přidáme rozmarýn, tymián, estragon a opařené srnčí maso, které opražíme ze všech stran, tím se vytvoří na povrchu jemná kůrčička a maso zůstane uvnitř krásně šťavnaté a nerozvaří se. Přidáme sůl a bobkové listy, chvilku všechno restujeme spolu za soustavného míchání. Zvýšíme plamen na maximum, přidáme pokrájenou zeleninu a plátky citronu a necháme zkaramelizovat. Dále přidáme sušené smrže i s vodou, ve které byly namočené, doplníme horkou vodou na objem 1,5 ml a osolíme. Hrnec přikryjeme pokličkou, snížíme plamen na mírný a vaříme do změknutí masa, což trvá asi 90 minut. Zatím dáme mrazený zelený hrášek rozmrazit do studené vody a připravíme bramborové knedlíčky do polévky. Brambory uvaříme ve slupce, poté oloupeme a ještě za tepla rozmačkáme mačkadlem na brambory. Brambory necháme úplně vychladnout. Následně přidáme vejce, sůl, část mouky a na špičku nože sodu bicarbonu. Postupně zpracujeme na poloměkké hladké pružné nelepivé těsto. Mouku přidáváme po malých částech do studených bramborů, abychom nepřidali zbytečně mnoho mouky, neboť těsto z teplých bramborů rychle řídne, zbytečně se pak přidává další mouka a bramborové knedlíčky by byly potom nechutně tvrdé. Na nepomoučněné desce z těsta vytvarujeme válec, který rozdělíme na 6 stejných dílů. Potom díly rozválíme na válečky o tloušťce asi 1 cm a pokrájíme na dílky o stejné šířce, ze kterých mezi oběma dlaněmi vytvarujeme malé kuličky - bramborové knedlíčky. Knedlíčky dáme zavařit do polévky. Vaříme je pod pokličkou při nízkém plameni asi 10 minut, přitom krásně zvětší svůj objem a budou pěkně nadýchané a lehoučké jako peří. Odstraníme pokličku z hrnce, k uvařeným knedlíčkům přidáme scezený zelený hrášek, přilijeme sladkou smetanu, promícháme, necháme spolu jen krátce projít varem a poté chvilku odstát. Na závěr ochutíme polévku ještě citronovou šťávou. Polévku ragú ze srnčí kýty se smrži a estragonem nabereme do talíře a podáváme. Jde o velmi chutnou voňavou a pestrou polévku ze zvěřiny, která nádherně voní po smržích a bylinkách. Polévka je zpestřená zeleným hráškem a doplněná nadýchanými malými bramborovými knedlíčky. Polévka ragú ze srnčí kýty má příjemnou a osvěžující slano - sladko - kyselou chuť po citronu a zkaramelizované kořenové zelenině. Polévka je zjemněná sladkou smetanou a maso je krásně šťavnaté a nerozvařené. Je to úžasně chutná pestrá zdravá a vydatná ragú polévka ze zvěřiny.
Vydejte se do přírody na první jarní houby
Málokdo ví, že s přicházejícím jarem příroda s sebou přináší také první plody pro houbaře. Jaro je totiž časem smržů. Pojďme si o těchto houbách říct více a podívat se i na pár receptů z nich.
Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat
Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
Autor:Libchen
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena