Komentáře Podkrkonošské kyselo

Komentáře k receptu (8)

  • podkrkonošské kyselo milan.joska 17.07.2010 07:57:22

    Vážený autore. Tento recept je možná velice dobrý, ale s pravým kyselem nemá nic společného. Jak již píše p. Ottova Hana, do kysela uzené nepatří. Jednalo se o jídlo chudých v podkrkonoší. Jezdím leta do podkrkonoší a jelikož jej miluji, tak mi jej často na přání uvaří. Sám si vozím ze semilské pekárny kvásek i domů.
    Docela mi mrzí, když se takto předělávají tradiční recepty a jídla. Milan

    • Re: podkrkonošské kyselo Marcela 25.01.2012 23:14:23

      Vážený autore tohoto kysela. Váš recept nemá s Podkrkonošským kyselem nic společného, protože se do něho nikdy nedávalo uzené maso.!!!
      V Podkrkonoší bylo velmi chudo, takže se do kysela dávaly jenom domácí produkty, jako jsou vajíčka, máslo, brambory a houby.Udělal jste si recept podle svého ,protože máte zřejmě rád uzené!!!!!.

  • david 23.07.2010 08:44:18

    jitjos: no a tedy, jak se spravne vari krkonosske kyselo? dik za recept.

  • Krkonošské kyselo Anica 19.07.2010 17:05:20

    Prosím, kde se v Praze dostane koupit chlebový kvásek ? A nebo zná někdo na něj recept. _Děkuji za odpověď. Anica.

    • Re: kvásek milan.joska 19.07.2010 22:48:46

      Ingredience:
      na 5-6 hrnků (jeden hrnek =250ml)

      3 hrnky teplé vody 43°C
      1 1/2 lžic sušených kvasnic
      1 lžička cukru
      3 hrnky mouky
      Příprava:
      Ve velké míse smíchat dohromady vodu, kvasnice a cukr. když za 5min. kvasnice nevzejdou tak začít znovu.
      Přidat mouku a rychle a pevně promíchat a zadělat vařečkou, aby směs získala co nejvíce vzduchu. Přikrýt a nechat vzejít na teplém místě bez průvanu po 8-12 hodin. Směs má být velice probublaná. Ihned použít, nebo přikrýt mikrotenovým filmem a dát do chladničky.
      Jak uchovávat kvásek. Vždycky musí zbýt alespoň 1/4 hrnku a množství, které jsme odobrali se musí nahradit stejným množstvím vody a mouky (při odejmutí 1 hrnku kvásku se musí dodat 1 hrnek mouky a 1 hrnek vlažné 43°C vody) Zašlehat tyto do kvásku, ale směs nemusí být hladká, má mít trochu hrudky. Přikrýt a dát do chladničky.
      Kvásek se také musí osvěžovat každých několik dní. Odejmout 1 hrnek kvásku (když se doma nepeče, dát jej kamarádce) a přidat jako předtím hrnek mouky a hrnek vody.
      Když jste na delší dobu pryč, tak kvásek zmrazit ve sterilní mrazící nádobce. Rozmarazit 2 dny před pečením. Osvěžit kvásek 1 hrnkem mouky a 1 hrnkem vody a nechat po 12 hodin při pokojové teplotě.

      Převzato, autor babi

  • Text komentáře byl smazán. ottova.hana 14.07.2010 18:02:01

    Text komentáře byl smazán.

  • jitjos
    krkonos.kyselo jitjos 14.07.2010 11:46:43

    no nevim ja ho varim uz nekolik let moje babicka pochazela z Krkonos tak me ho naucila ale tohle kyselo zdaleka neni to krkonosske

Nalezeno receptů: 8
Přidat příspěvek k receptu Podkrkonošské kyselo
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Karbunkl carbunculos je velmi nepříjemné hnisavé onemocnění kůže. Vzniká splynutím minimálně dvou furunklů. Karbunkl je nebezpečnější, protože je větší, navíc může pronikat i do hlubších struktur kůže. Je to bolestivé zánětlivé onemocnění, projevuje se zarudnutím, otokem a někdy i teplotou.

  • Strabismus neboli šilhání - příznaky a možná léčba

    Strabismus neboli šilhání - příznaky a možná léčba

    Strabismus je porucha očí, které říkáme šilhání. Za normálního stavu jsou osy pohledů obou očí rovnoběžné. U šilhavosti vidíme poruchu právě tohoto rovnoběžného postavení, kdy osy vidění obou očí nesměřují současně k jedinému bodu. Jaké jsou možnosti léčby?




přidat nový recept