Podkrkonošské kyselo

1 h 15 min | polévka | 4 porce | česká kuchyně | recept zobrazen: 5111x
Světlá a krémově zahuštěná polévka s chutí a vůní po chlebovém kvásku, kmínu a uzeného masa.
Komentáře receptu 8


Postup přípravy receptu

Propláchnuté sušené houby, opláchnutý uzený bůček a kmín dáme vařit do části vývaru. Ve zbytku vlažného vývaru rozmícháme chlebový kvásek.

Uvařený uzený bůček vyjmeme a rozmíchaný kvásek zavaříme do získaného vývaru.

Cibulku nadrobno nakrájíme a společně s brambory nakrájenými na kostky osmahneme na másle.

Uzený bůček nakrájíme na drobné kostky a spolu s cibulkou a brambory přidáme rovněž do vývaru. Podkrkonošské kyselo vaříme, až jsou brambory měkké, potom přimícháme rozkvedlaná vejce a necháme je srazit. Kyselo podle potřeby osolíme a ještě krátce povaříme.

Podkrkonošské kyselo podáváme klidně i jako hlavní chod s krajícem chleba.

autor receptu:

Podkrkonošské kyselo

Počet přidaných receptů: 70

Ingredience

na porce
Vaše cena 449 běžně 15000 Kč sleva 97 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Kuchařky obsahující recept Podkrkonošské kyselo

Recept se nachází v 77 kuchařkách
Kuchta
Kájova kuchařka 5963 receptů
veriri
Papáníčko 2886 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Podkrkonošské kyselo

Celkový počet komentářů u receptu: 8
  • podkrkonošské kyselo milan.joska 17.07.2010 07:57:22

    Vážený autore. Tento recept je možná velice dobrý, ale s pravým kyselem nemá nic společného. Jak již píše p. Ottova Hana, do kysela uzené nepatří. Jednalo se o jídlo chudých v podkrkonoší. Jezdím leta do podkrkonoší a jelikož jej miluji, tak mi jej často na přání uvaří. Sám si vozím ze semilské pekárny kvásek i domů.
    Docela mi mrzí, když se takto předělávají tradiční recepty a jídla. Milan

    • Re: podkrkonošské kyselo Marcela 25.01.2012 23:14:23

      Vážený autore tohoto kysela. Váš recept nemá s Podkrkonošským kyselem nic společného, protože se do něho nikdy nedávalo uzené maso.!!!
      V Podkrkonoší bylo velmi chudo, takže se do kysela dávaly jenom domácí produkty, jako jsou vajíčka, máslo, brambory a houby.Udělal jste si recept podle svého ,protože máte zřejmě rád uzené!!!!!.

  • david 23.07.2010 08:44:18

    jitjos: no a tedy, jak se spravne vari krkonosske kyselo? dik za recept.

  • Krkonošské kyselo Anica 19.07.2010 17:05:20

    Prosím, kde se v Praze dostane koupit chlebový kvásek ? A nebo zná někdo na něj recept. _Děkuji za odpověď. Anica.

    • Re: kvásek milan.joska 19.07.2010 22:48:46

      Ingredience:
      na 5-6 hrnků (jeden hrnek =250ml)

      3 hrnky teplé vody 43°C
      1 1/2 lžic sušených kvasnic
      1 lžička cukru
      3 hrnky mouky
      Příprava:
      Ve velké míse smíchat dohromady vodu, kvasnice a cukr. když za 5min. kvasnice nevzejdou tak začít znovu.
      Přidat mouku a rychle a pevně promíchat a zadělat vařečkou, aby směs získala co nejvíce vzduchu. Přikrýt a nechat vzejít na teplém místě bez průvanu po 8-12 hodin. Směs má být velice probublaná. Ihned použít, nebo přikrýt mikrotenovým filmem a dát do chladničky.
      Jak uchovávat kvásek. Vždycky musí zbýt alespoň 1/4 hrnku a množství, které jsme odobrali se musí nahradit stejným množstvím vody a mouky (při odejmutí 1 hrnku kvásku se musí dodat 1 hrnek mouky a 1 hrnek vlažné 43°C vody) Zašlehat tyto do kvásku, ale směs nemusí být hladká, má mít trochu hrudky. Přikrýt a dát do chladničky.
      Kvásek se také musí osvěžovat každých několik dní. Odejmout 1 hrnek kvásku (když se doma nepeče, dát jej kamarádce) a přidat jako předtím hrnek mouky a hrnek vody.
      Když jste na delší dobu pryč, tak kvásek zmrazit ve sterilní mrazící nádobce. Rozmarazit 2 dny před pečením. Osvěžit kvásek 1 hrnkem mouky a 1 hrnkem vody a nechat po 12 hodin při pokojové teplotě.

      Převzato, autor babi

  • Text komentáře byl smazán. ottova.hana 14.07.2010 18:02:01

    Text komentáře byl smazán.

  • jitjos
    krkonos.kyselo jitjos 14.07.2010 11:46:43

    no nevim ja ho varim uz nekolik let moje babicka pochazela z Krkonos tak me ho naucila ale tohle kyselo zdaleka neni to krkonosske

Celkový počet komentářů: 8
Nalezeno receptů: 8
Přidat příspěvek k receptu Podkrkonošské kyselo
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Domácí péče pro zářivě bílé zuby

    Domácí péče pro zářivě bílé zuby

    Krásné zuby jsou naší vizitkou, a nejen proto bychom měli dbát na správnou hygienu, ale i dodržovat pár zásad, díky kterým nebudou ztrácet na své bělosti. Kromě metod bělení u zubního lékaře existují i domácí triky, jak dodat svému úsměvu na zářivosti.

  • Narkóza u dětí - trauma, zátěž, nebo zbytečné obavy?

    Narkóza u dětí - trauma, zátěž, nebo zbytečné obavy?

    Čeká vaše dítě operace? Pak se určitě těžko bráníte obavám a na mysli vám vyvstanou nejrůznější otázky. Jak dítě zvládne pobyt v nemocnici? Jak zvládne odloučení? Bude mít po operaci bolesti? Jak bude snášet celkovou anestezii? A znamená celková anestezie pro dítě nějaké riziko?




přidat nový recept