Pletený kynutý jogurtový koláč s kakaem

1 h 30 min | moučník | 6 porcí | maďarská kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 1162x
Recept na jogurtový koláč s kakaem, který je velmi chutný, jemný, vláčný a nadýchaný, přitom se do těsta nepřidává vejce.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Nejprve si připravíme kvásek. Do mírně ohřátého hustého bílého jogurtu rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme cukr moučka, promícháme spolu a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.

Do mísy prosejeme hladkou mouku a promícháme se solí a cukrem. Do jamky v mouce nalijeme vykynutý kvásek, přidáme změklé čerstvé máslo, mírně ohřátý hustý bílý jogurt a důkladně zpracujeme rukama na hladké, lesklé, nelepivé a poloměkké těsto. Zpracováváme, dokud se těsto neodděluje od mísy a rukou a na povrchu se nezačnou tvořit velké bubliny. Pokud by bylo těsto ještě lepivé, zapracujeme trochu mouky.

Těsto na kynutý koláč přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout 30 minut. Údaj o spotřebě mouky je přibližně orientační, závisí od vlhkosti mouky. Pokud je těsto mokré, přidáme více mouky a naopak. Během kynutí těsta připravíme kakaový krém, 125 g másla necháme na mírném plameni rozpustit. Do vlažného másla přidáme 1 lžíci kakaa, 4 lžíce cukru moučka a vymícháme na hladký krém, který necháme vychladnout a ztuhnout, aby se dobře roztíral.

Po 30 minutách dáme těsto na jemně pomoučněnou desku, jemně posypeme moukou a rozválíme do tvaru obdélníka o tloušťce asi 3 - 4 mm. Během válení netřeba podsypávat moukou, protože s těstem se výborně pracuje a nelepí. Na těsto rovnoměrně rozetřeme připravený kakaový krém tak, že po obvodu necháme volný pás těsta o šířce asi 3 až 3,5 cm.

Naplněné těsto od delší strany srolujeme na těsno do závinu a oba konce spojíme stlačením těsta rukou. Uprostřed po celé délce závin rozkrojíme, ale úplně nedokrojíme a trošku rozevřeme. V polovině přehneme do oblouku a spleteme do jednoduchého vrkoče tak, aby rozevřená část s kakaovou náplní byla během pletení vždy směrem nahoru, čímž dostaneme tvar jednoduché vánočky.

Můžeme připravit i jiný tvar, když na jednom konci těsto nedokrojíme, necháme spojené o délce asi 3 cm a na druhém konci těsto rozkrojíme podélným řezem po celé délce až na konec. Tak vzniknou 2 pásy rozkrojeného těsta, rozkrojenou částí otočíme nahoru, rozevřeme jako vějíř a od spojené horní části splétáme do jednoduchého vrkoče tak, že rozevřená část bude vždy nahoře, dolní konec vrkoče spojíme stlačením rukou a zasuneme pod vrkoč dolů.

Vrkoč opatrně přeneseme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem a povrch jemně potřeme olejem. Vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev bez ventilátoru. Pečeme asi 45 minut, až se povrch koláče zbarví pěkně do hněda. Upečený koláč vybereme na mřížku a necháme vychladnout. Vychladlý koláč pokrájíme na porce asi 3 až 4 cm široké.

Pletený kynutý jogurtový koláč s kakaem podáváme jako sladkou sváteční snídani s horkým kakaem nebo čajem. Koláč je také výborným pohoštěním pro návštěvy ke kávě. Těsto neobsahuje vejce. Koláč je díky máslu a jogurtu velmi jemný, lehký a nadýchaný. Jogurtový moučník je vláčný a měkký i na druhý den. Koláč není přeslazený a je velmi chutný, ale může se posypat cukrem moučka a podávat s čerstvým máslem.

autor receptu:

Pletený kynutý jogurtový koláč s kakaem

Počet přidaných receptů: 205

Ingredience

na porcí
Vaše cena 1890 běžně 4550 Kč sleva 58 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Pletený kynutý jogurtový koláč s kakaem byl 03.03.2016 na 6. místě v žebříčku nejlepších receptů.

2,6
slabší recept
34 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Pletený kynutý jogurtový koláč s kakaem

Recept se nachází v 38 kuchařkách
Libchen
moje recepty 122 receptů
PEČENIE
KDI
PEČENIE 4291 receptů
Sladkosti  Krnovské tety
veraricna
Sladkosti Krnovské tety 4105 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pletený kynutý jogurtový koláč s kakaem

Přidat příspěvek k receptu Pletený kynutý jogurtový koláč s kakaem
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food (syrová strava nebo také vitariánství) je založeno na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, kdy teplota při přípravě těchto pokrmů nesmí překročit 42 °C. Základem tohoto způsobu stravování je přesvědčení, že při vyšším zahřátí se vše živé v potravinách zničí. Takto tepelně upravená strava je tak mrtvá a pro člověka zatěžující a nepřínosná.

  • Třešně proti rakovinovému bujení

    Třešně proti rakovinovému bujení

    Je zajímavé, jak rádi rozebíráme účinky nejrůznějších potravin na náš organismus. Pořád to jsou ale jenom střípky, jen málo toho, co bychom měli poznat a pochopit. S třešněmi je to stejné. Víte, jaké mají na naše zdraví pozitivní účinky?




přidat nový recept