Připravíme rychlou rajčatovou omáčku na pizzu podle Jamieho Olivera a necháme vychladnout - recept
zde.
Do mísy robota dáme prosátou hladkou mouku, sůl a promícháme. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout kvásek.
K vykynutému kvásku přilijeme olivový olej a mísícími háky vypracujeme lesklé pružné nelepivé měkčí těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1,5 hodiny.
Vykynuté těsto vyklopíme na desku a rozdělíme na 2 bochníky, které rozválíme na obdélník o tloušťce asi 1 až 2 mm. S těstem se výborně pracuje, netřeba podsypávat moukou, ihned s ním pracujeme bez dalšího kynutí.
Těsto pomyslně svisle rozdělíme na 3 stejné části a z obou bočních stran rovnoběžně šikmo nařežeme ostrým nožem asi 1 cm široké pásy od středu směrem ven a dolu jako jehličnatý strom.
Do středu, který tvoří kmen stromu, rovnoměrně svisle naneseme rajčatovou omáčku, přitom nahoře a dole ponecháme asi 5 cm volný pás těsta. Na rajčatovou omáčku položíme plátky mozzarelly pokrájené na tloušťku asi 2 mm a posypeme lístky bazalky.
Na jeden koláč jsem dala 4 plátky mozzarelly. Na mozzarellu poklademe ve svislém páse tenoučká kolečka paprikového salámu tak, aby se navzájem částečně překrývaly. Pás se salámy přikryjeme plátky čerstvých rajčat o tloušťce asi 2 mm a ochutíme solí.
Shora i zdola náplň překryjeme volným těstem a z obou boků postupně zdvihneme pokrájené šikmé pláty volného těsta, které ve středu nad náplní přeložíme částečně přes sebe a lehkým stlačením spojíme, čímž naplněný koláč uzavřeme.
Hotový koláč opatrně přeložíme na plech vystlaný teflonovou fólií a povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 20 až 25 minut, dokud se povrch neupeče do pěkné zlato - hnědé barvy.
Upečený koláč vybereme z trouby, necháme chvíli chladnout na mřížce, potom ho překrojíme na polovinu a podáváme ještě teplý. Když je sýr ještě tekutý, tehdy chutná nejlépe.
Pizza koláč na slano servírujeme s horkým čajem. Tento koláč je dekorativní a výborná sytá večeře v chladnější den.