Pivní chléb s žitným kváskem

2 h 40 min | příloha | 4 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 1766x
Klasický chléb zadělávaný černým pivem. Snadný recept na chutný křupavý chléb.
Komentáře receptu 3


Postup přípravy receptu

Pšeničnou a žitnou mouku vsypeme do mísy, přidáme sůl, kmín, rozemletý koriandr, anýz a fenykl. Přilijeme olej a 200 - 250 ml černého piva podle konzistence těsta. Přidáme žitný kvásek.

Těsto by nemělo lepit a na dotyk by mělo lehce pružit. Těsto na pivní chléb hněteme 25 minut, poté necháme těsto hodinu odpočinout a přehneme na pomoučněném vále.Totéž opakujeme za další hodinu.

Těsto na pivní chléb vložíme do ošatky a necháme kynout - v teple přibližně 2 - 3 hodiny, v lednici přes noc přibližně 9 hodin.

Troubu rozpálíme na 250 °C. Chléb opatrně obrátíme na alobal, pečící papír a vsuneme do rozehřáté trouby. Po 8 minutách pokropíme vodou, po 10 minutách teplotu snížíme na 170 °C a pečeme 50 minut.

Pivní chléb s žitným kváskem po vychladnutí nakrájíme a podáváme podle chuti k různým příležitostem.

autor receptu:

Pivní chléb s žitným kváskem

Počet přidaných receptů: 5

Ingredience

na porce
Vaše cena 990 běžně 6600 Kč sleva 85 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4
skvělý recept
4 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Pivní chléb s žitným kváskem

Recept se nachází v 46 kuchařkách
Baboš
Moučniky 1538 receptů
PEČENIE
KDI
PEČENIE 4289 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 7388 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pivní chléb s žitným kváskem

Celkový počet komentářů u receptu: 3
  • Kvásek PetrG 30.04.2014 10:43:03

    Když 4.denní žitný kvásek použijete do těsta na toto množství stačí 16.polévkových lžic - cca 350 gr.
    Pak do zbylého kvásku v nádobě opět přisypeme 100 gr.žitné mouky+vodu a pokračujeme stejně další 3.-4.dny než budeme chléb péct.
    Můžete přechovávat v lednici-nebude tolik kyselkavý.
    Před kynutím v pekárně doporučuji vyndat háky, po vykynutí po okraj pak už jen pečte.

  • kvásek evabo 29.04.2014 11:46:20

    jak získám žitný kvásek? v postupu není vůbec uveden, dá se péct i v pekárně?

    • Re: kvásek PetrG 30.04.2014 05:12:28

      žitný kvásek: chlebová žitná mouka 1.den - 100gr. mouky + 90ml vody - rozmícháme a dáme do nádoby s otvorem.2.den necháme kvasit,kvásek by měl mít citronovou vůni. 3.den - 100.grmouky + voda, 4.den - 100.gr.mouky + voda..Kvásek leze nahoru a má lívancovou konzistenci.
      Ano v pekárně lze, těsto smíchat a nechat vykynout, 1.hodinu pečete.
      Jinak další info najdete na :Pečempecen , Na kopci, pan Cuketka.

Celkový počet komentářů: 3
Nalezeno receptů: 3
Přidat příspěvek k receptu Pivní chléb s žitným kváskem
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Mykóza - existuje účinná léčba?

    Mykóza - existuje účinná léčba?

    Mykóza je lékařský název pro onemocnění houbami, plísněmi a kvasinkami. Může být celková nebo lokální. Pojďme se na mykózu podívat podrobněji v dnešním článku.

  • Vši doma a ve školkách

    Vši doma a ve školkách

    Veš dětská cizopasí výhradně na hlavě, v lidských vlasech, kde saje krev. V jiných ochlupených částech těla se nevyskytuje. Šíří se zejména v dětských kolektivech, ve školách a školkách, kde je nutné upozorňovat rodiče na sledování situace u jejich dětí a prohlížení vlasů.




přidat nový recept