Pivní chléb s žitným kváskem

2 h 40 min | příloha | 4 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 1796x
Klasický chléb zadělávaný černým pivem. Snadný recept na chutný křupavý chléb.
Komentáře receptu 3


Postup přípravy receptu

Pšeničnou a žitnou mouku vsypeme do mísy, přidáme sůl, kmín, rozemletý koriandr, anýz a fenykl. Přilijeme olej a 200 - 250 ml černého piva podle konzistence těsta. Přidáme žitný kvásek.

Těsto by nemělo lepit a na dotyk by mělo lehce pružit. Těsto na pivní chléb hněteme 25 minut, poté necháme těsto hodinu odpočinout a přehneme na pomoučněném vále.Totéž opakujeme za další hodinu.

Těsto na pivní chléb vložíme do ošatky a necháme kynout - v teple přibližně 2 - 3 hodiny, v lednici přes noc přibližně 9 hodin.

Troubu rozpálíme na 250 °C. Chléb opatrně obrátíme na alobal, pečící papír a vsuneme do rozehřáté trouby. Po 8 minutách pokropíme vodou, po 10 minutách teplotu snížíme na 170 °C a pečeme 50 minut.

Pivní chléb s žitným kváskem po vychladnutí nakrájíme a podáváme podle chuti k různým příležitostem.

autor receptu:

Pivní chléb s žitným kváskem

Počet přidaných receptů: 5

Ingredience

na porce
Vaše cena 2999 běžně 5554 Kč sleva 46 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4
skvělý recept
4 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Pivní chléb s žitným kváskem

Recept se nachází v 46 kuchařkách
Baboš
Moučniky 1546 receptů
PEČENIE
KDI
PEČENIE 4291 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 7490 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pivní chléb s žitným kváskem

Celkový počet komentářů u receptu: 3
  • Kvásek PetrG 30.04.2014 10:43:03

    Když 4.denní žitný kvásek použijete do těsta na toto množství stačí 16.polévkových lžic - cca 350 gr.
    Pak do zbylého kvásku v nádobě opět přisypeme 100 gr.žitné mouky+vodu a pokračujeme stejně další 3.-4.dny než budeme chléb péct.
    Můžete přechovávat v lednici-nebude tolik kyselkavý.
    Před kynutím v pekárně doporučuji vyndat háky, po vykynutí po okraj pak už jen pečte.

  • kvásek evabo 29.04.2014 11:46:20

    jak získám žitný kvásek? v postupu není vůbec uveden, dá se péct i v pekárně?

    • Re: kvásek PetrG 30.04.2014 05:12:28

      žitný kvásek: chlebová žitná mouka 1.den - 100gr. mouky + 90ml vody - rozmícháme a dáme do nádoby s otvorem.2.den necháme kvasit,kvásek by měl mít citronovou vůni. 3.den - 100.grmouky + voda, 4.den - 100.gr.mouky + voda..Kvásek leze nahoru a má lívancovou konzistenci.
      Ano v pekárně lze, těsto smíchat a nechat vykynout, 1.hodinu pečete.
      Jinak další info najdete na :Pečempecen , Na kopci, pan Cuketka.

Celkový počet komentářů: 3
Nalezeno receptů: 3
Přidat příspěvek k receptu Pivní chléb s žitným kváskem
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Třešně proti rakovinovému bujení

    Třešně proti rakovinovému bujení

    Je zajímavé, jak rádi rozebíráme účinky nejrůznějších potravin na náš organismus. Pořád to jsou ale jenom střípky, jen málo toho, co bychom měli poznat a pochopit. S třešněmi je to stejné. Víte, jaké mají na naše zdraví pozitivní účinky?

  • Běhání jako sport, zábava i relax

    Běhání jako sport, zábava i relax

    Hned z jara je potkáváme všude - na silnicích, na lesních a polních cestách. Nepotřebují ke své vášni žádný nástroj ani pomůcku. Ano, jsou to běžci. Běh je u nás hned po cyklistice druhým nejoblíbenějším sportem. Prodlužuje délku života, snižuje vysoký krevní tlak, nadváhu, posiluje celkovou kondici, imunitu a paměť a zmírňuje deprese. Více než polovina běžců se svojí zálibě věnuje 2 - 3x týdně a mluvíme-li o zálibě, není to vždy tak zcela přesné - často začínáme běhat kvůli nedostatku pohybu a hlavně pro potřebu zhubnout. Častěji potkáváme na provizorních běžeckých trasách ženy.




přidat nový recept