Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Česnek sloupneme a prolisujeme. Papriky omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na středně velké kousky. Cizrnu scedíme a nálev uchováme.
Na oleji necháme zpěnit nakrájenou cibuli. Potom přidáme papriky, houby a prolisovaný česnek. Vše za stálého míchání restujeme asi 5 minut. Směs osolíme, ochutíme chilli kořením a drceným kmínem. Vmícháme rajský protlak, podlijeme vínem a nálevem z cizrny. Podle chuti přisladíme a dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Nakonec do pokrmu vmícháme okapanou cizrnu, kterou krátce prohřejeme.
Pikantní žampionovou směs s cizrnou podáváme ke grilovaným masům nebo jako samostatný pokrm s pečivem.