Recept na cuketovou chuťovku, která zasytí s krajícem chleba, když nemáme chuť vařit. V lednici nám vydrží, když je nesníme hned, opravdu dlouho.
2 kg | cuketa |
podle chuti | |
---|---|
česnek | |
sůl | |
jablečný ocet | |
peperončíno | |
podle potřeby | |
extra panenský olivový olej |
Střední cukety bez konečků opláchneme, osušíme a nakrájíme podélně nebo na kolečka. Cukety posolíme hrubou solí a necháme vypotit. Česnek oloupeme a překrájíme na menší kousky. Grilovací pánev rozehřejeme a potřeme olejem. Připravíme hluboký talíř s octem a hlubokou (nejlépe skleněnou) nádobku, kam cukety budeme ukládat. Cukety můžeme ukládat i do zavařovacích sklenic. Cukety zatím pustily vodu, nyní je propláchneme a dobře osušíme. Cuketová kolečka nebo plátky ogrilujeme z obou stran a ještě horké je krátce namočíme v octu. Poté je ukládáme na čistý talíř, kde je necháme úplně vychladnout. Do mísy ukládáme ogrilované cukety, přelijeme olejem a přimáčkneme. Přidáme česnek, pálivou papričku a přikryjeme opět cuketami. Přilijeme opět olej, přidáme grilované cukety, česnek, papričku, přimáčkneme a opět zalijeme olivovým olejem. Cukety musí být stále ponořené. Nádobku uzavřeme a uložíme do lednice. Cukety jsou dobré alespoň 1 den po odležení. Když cukety pravidelně konzumujeme, můžeme je připravovat stále jistým způsobem a doplňovat. Dbáme na to, aby cukety byly stále ponořené v oleji. Komu chutnají bylinky, může přidat. Pikantní cukety v olivovém oleji jsou výborné k čerstvému krajíci chleba. Takto můžeme připravit i lilek.
Cuketa na talíři: Oblíbené recepty, které musíte vyzkoušet!
Cuketa - velmi tvárná a zdravá zelenina, která se dá připravit na tisíce způsobů a dokáže zpestřit každý jídelníček. Její sezóna právě začíná, proto vám přinášíme tipy na ty nejlepší cuketové pokrmy.
autor Samman
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena