Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme, jednu nadrobno a druhou na nudličky. Klobásu (paprikovou, gombaseckou) rozkrojíme podélně na čtyři pásy a ty pak rozkrájíme. Párečky (černé) rozpůlíme a nakrájíme. Anglickou slaninu nakrájíme na větší kostičky.
Rozpálíme olej, vhodíme veškerou cibuli a necháme ji orestovat. Poté přisypeme papriku i koření na steak, lehce ji osmahneme, zalijeme vodou a vložíme brambory. Uvedeme do varu, osolíme a uvaříme do poloměkka.
Uzeninu s anglickou slaninou orestujeme na sucho, zasypeme kořením, promícháme a směs nasypeme k bramborám. Pikantní buřtguláš uvedeme do varu, zahustíme moukou (případně chlebovou strouhankou) a provaříme. Podle chuti přisolíme a ochutíme pepřem.
Pikantní buřtguláš podáváme posypaný paprikou a jako přílohu zvolíme třeba čerstvý chléb.