Nejdříve si připravíme všechny ingredience. Žampiony oloupeme a jemně usekáme. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemné kostičky. Česnek sloupneme, prolisujeme, smícháme s olejem a mletou paprikou. Lilky očistíme, podélně rozkrojíme a středy vydlabeme tak, aby po okrajích zůstala dužina asi 1 cm silná.
Mističky z lilků osolíme a vytřeme částí ochuceného oleje. Zbývající olej zapracujeme spolu se žampiony, vydlabanou dužinou a usekanou cibulí do mletého masa. Masovou náplň podle chuti osolíme, opepříme a okořeníme čubricou.
Lilky vrchovatě naplníme masovou směsí a pečeme při 180 °C přibližně 45 minut. Nakonec lilkové "mističky" posypeme strouhaným sýrem a ještě krátce zapečeme.
Pečené plněné lilky výborně chutnají s bramborovou kaší a listovými saláty. Můžeme je ale podávat i s pečivem nebo jen tak.