Pečené koleno ala Richard

2 h 30 min | hlavní chod | 4 porce | česká kuchyně | recept zobrazen: 7525x
Recept na vynikající pečené koleno podle Richarda z Hostimi, který dokazuje, že i obyčejné vepřové koleno může chutnat světově.
Komentáře receptu 14
Uvařil jsem to (Recept vařilo 10 lidí)


Postup přípravy receptu

Vepřové koleno opláchneme vodou a následně vykostíme tak, aby nám vznikl jeden velký plát masa s kůží. Kůži poté prořežeme do mřížky a okraje plátu prořízneme na několika místech zcela, abychom zabránili kroucení plátu masa při pečení. Z kosti a kostky bujonu si dáme vařit vývar.

Ubrouskem nebo utěrkou vepřové koleno osušíme z obou stran a obě strany plátu pak rovnoměrně osolíme, opepříme a okmínujeme. Potřeme utřeným česnekem a následně dijonskou hořčicí.

Nyní si vymažeme plech olejem a na dno naklademe na kolečka nasekanou cibuli, česnek a plátky pomeranče. Přihodíme snítku čerstvého rozmarýnu a tymiánu, nebo použijeme tyto bylinky sušené. Přidáme pět kuliček nového koření a dva bobkové listy. Do půllitru vývaru dáme tři lžíce dijonské hořčice, dvě lžíce medu, dvě lžíce sladké sójové omáčky, velmi jemně osolíme, pořádně promícháme a vlijeme na plech.

Na plech rozprostřeme plát vepřového kolene tak, aby byl ponořen maximálně do jedné třetiny, a to po celou dobu pečení. Podléváme tedy podle potřeby vývarem! Takto připravené koleno vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca dvě a půl hodiny.

Koleno musíme během pečení párkrát otočit, samozřejmě častěji polévat, pokud pečeme bez víka a v konečné fázi pečení mít koleno otočené kůží nahoru, tak abychom docílili skvělé kůrčičky. Mohu doporučit například pečení horkým vzduchem. Jakmile je hotovo, vyjmeme pečené koleno a ze vzniklé šťávy si uděláme skvělou omáčku, odstraníme nechtěné koření, zaprášíme moukou, promixujeme ponorným mixérem a necháme na plotně provařit.

Pečené koleno nakrájíme na plátky a podáváme zalité naší skvělou omáčkou, čerstvě nastrouhaným křenem a čerstvým pečivem.

Richard Novák autor receptu:

Pečené koleno ala Richard

Počet přidaných receptů: 73

Ingredience

na porce
Vaše cena 1699 běžně 3480 Kč sleva 51 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
112 hlasujících
  • Recept Pečené koleno ala Richard - Pečené koleno ala Richard

Kuchařky obsahující recept Pečené koleno ala Richard

Recept se nachází v 133 kuchařkách
Kuchařka Richarda Nováka
Richard Novák
Kuchařka Richarda Nováka 75 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 8270 receptů
Jozar
Vepřové 1265 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pečené koleno ala Richard

Celkový počet komentářů u receptu: 14
  • MŇAMKA MGTreb 05.01.2017 18:13:47

    Trochu složitější na přípravu , ale výborné. :-)

  • Komentář k receptu Pečené koleno ala Richard PixWords 27.11.2016 10:12:48

    Zajímavý recept. Doporučuji k vyzkoušení.

  • Kolínko Milan Kej 22.02.2016 20:03:27

    Paráda. Děkuji za recept. Suroviny dávám, jako vždy, od oka, ale nic nevynechám (snad jen, sladkou sojovku, tu neznám, takže dávám klasiku, světlou a tmavou). Nemá to chybu. Na přípravu jednoduché (uznávám, složitější než namazat chléb). Omňomňom. Jen ta vůně, když se to peče, to je "utrpení"...... i pro sousedy :-)

  • No nevím Stašek 22.02.2016 15:57:00

    Stačil mě úvod: ... koleno vykostíme .... Naprostá blbost! Dále bych vypustil všech ty dijonské hořčice, bobkové listy, sójové omáčky, rozmarýny, tymiány, med a další nesmysly! Podlévání jakýmsi vývarem - další zhovadilost. Pan Richard asi pilně sleduje v televizi pořady rádoby kuchaře Jamieho Olivera, ten předvádí takové podobné kombinace. Nevykostěné koleno se jen nasolí a okmínuje, v pekáči se zalije sádlem minimálně do tří čtvrtin - lepší je zalít úplně - a peče se (konfituje) za mírné teploty asi 100 - 110°C po dobu 5 - 6 hodin!

  • Pečené koleno antonin 18.02.2016 16:57:10

    Drobet delší příprava oběda,ale určitě se vyplatila.Jenom se zaprášilo a nezbyli nic.Díky za recept.

  • Manželovo koleno Zlatá vařečka 23.01.2016 10:33:53

    Tenhle recept si dělal můj manžel sám. Když pak koleno konzumovali s kamarády, tak jsem měla pocit, že chvilkama chrochtají.

  • Pracné? Chutné Sapík 16.01.2016 08:29:03

    Pracné bych ani neřekl a chuť byla vynikající. Doporučuji všem.

  • KOLENO--ALA RICHARD Dajpum 09.01.2016 14:01:58

    UŽ NIKDY VÍCE!!!JE S TÍM HROZNÁ PRÁCE-- A NESTOJÍ TO ZA TU NÁMAHU!!! JE LEPŠÍ DÁT KOLENO NA ZELÍ A ČERNÉ PIVO!..NIC MOC--ANI CHUT NIJAK VYJÍMEČNÁ!

  • Komentář k receptu Pečené koleno ala Richard rphm 03.01.2016 09:37:24

    Koleno lze dělat na mnoho způsobů a každý odlišný od klasiky přináší i nové chutě. Díky za ně.

Celkový počet komentářů: 14
Nalezeno receptů: 14
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Pečené koleno ala Richard
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Výhody a nevýhody pomůcek pro děti - dětská chůvička

    Výhody a nevýhody pomůcek pro děti - dětská chůvička

    Dříve než se rozhodnete pro koupi některé z pomůcek pro děti, je třeba vzít v úvahu všechna pro a proti. Jsou to skutečně pomůcky pro děti, nebo slouží spíše pro nás? Každý na to má jinou odpověď. Záleží na situaci, podmínkách, kde a jak žijeme, jaký máme názor na výchovu dítěte a také kolik energie jsme ochotni pro své pohodlí či nepohodlí obětovat.

  • Pilonidální sinus

    Pilonidální sinus

    Pilonidální sinus je onemocnění kůže v oblasti intergluteální rýhy. Je to časté onemocnění mladých lidí, které jim může způsobovat nepříjemnosti a přivést je i k dlouhodobější pracovní neschopnosti. Vyskytuje se zhruba u 0,7 % populace, a to nejčastěji ve věku 16 - 25 let.




přidat nový recept