Pečené jehněčí stehno na Chardonnay, citrusech a bylinkách

2 h 40 min | hlavní chod | 8 porcí | Ostatní kuchyně | recept zobrazen: 253x
Jemné chutné maso z jehňat patří mezi velké delikatesy. Přidávám svůj vlastní recept na tuto pochoutku.
Komentáře receptu 2


Postup přípravy receptu

V tomto receptu použijeme celé jehněčí stehno bez kosti z Irska (Watergrasshill), které je už kuchyňsky upravené a pěkně uložené v síťce, proto nemáme práci s vázáním stehna do potravinářského motouzu, aby pěkně drželo tvar během pečení. Jehněčí stehno pořádně omyjeme, osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou a vložíme do pekáče. Šikovnější si mohou udělat sami vázání do potravinářského motouzu.

Celou paličku pěkného česneku očistíme, stroužky česneku překrojíme na polovinu a pomocí ostrého nože hustě prošpikujeme celé jehněčí stehno česnekem. Přelijeme citronovou šťávou a šťávou z červeného pomeranče, který má výraznější chuť a je mnohem šťavnatější než jiné pomeranče.

Přidáme očištěné cibule, stehno vydatně okořeníme čerstvě mletým černým pepřem z každé strany, přidáme větvičky čerstvého tymiánu a rozmarýnu, suché bílé víno Chardonnay - 250 ml, přelijeme olejem, přikryjeme alobalem a odložíme marinovat do chladničky na 24 hodin. Stehno během této doby otáčíme v marinádě a přeléváme marinádou.

V den D vybereme stehno z chladničky, slijeme marinádu do hrnečku, pořádně celé stehno osolíme, necháme ho ohřát na pokojovou teplotu. Potom ho opékáme v pekáči z každé strany nad přímým silným plamenem dokola, dokud se na povrchu nevytvoří pěkná kůrčička, následně vrátíme do pekáče všechnu marinádu, přilijeme 250 ml Chardonnay a část vývaru z jehněčích kostí.

Vložíme odkrytý pekáč se stehnem do trouby vyhřáté na 200 °C a za občasného podlévání vývarem a vínem a za přelévání výpekem pečeme do měkka asi 3 hodiny. Během celého pečení stehno průběžně otáčíme, aby se rovnoměrně propeklo. Upečené stehno vybereme na desku, přikryjeme ho alobalem a necháme asi 30 minut odpočívat, aby se uvnitř ustálily šťávy a při krájení nevytekly.

Potom odstraníme síťku a stehno pokrájíme ostrým nožem na plátky o tloušťce asi 0,5 cm. Výpek povaříme prudkým varem s malým množstvím vývaru, přitom usilovně odškrabáváme špachtlí připečené části a necháme je rozpustit ve šťávě. Výpek přecedíme přes sítko a tuto vynikající šťávu z pečení podáváme zvlášť v omáčníku, aby si každý mohl nabrat sám podle své chuti.

Pečené jehněčí stehno na Chardonnay, citrusech a bylinkách podáváme horké na předehřátých talířích (dáme je ohřát do trouby) podlité vynikající šťávou. Výbornou přílohou k jehněčímu stehnu jsou bramborové dukáty pečené na másle a ledový salát s rajčaty pokapaný olivovým olejem a citronovou šťávou.

autor receptu:

Pečené jehněčí stehno na Chardonnay, citrusech a bylinkách

Počet přidaných receptů: 218

Ingredience

na porcí
Vaše cena 4990 běžně 11980 Kč sleva 58 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,7
slabší recept
16 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Pečené jehněčí stehno na Chardonnay, citrusech a bylinkách

Recept se nachází v 10 kuchařkách
Libchen
moje recepty 122 receptů
Maso a uzeniny od tety z Krnova
veraricna
Maso a uzeniny od tety z Krnova 3312 receptů
zjirousek
Maso skopové, jehněčí 138 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pečené jehněčí stehno na Chardonnay, citrusech a bylinkách

Celkový počet komentářů u receptu: 2
  • Komentář k receptu Pečené jehněčí stehno na Chardonnay, citrusech a bylinkách Libchen 11.02.2016 07:08:42

    ahoj @Michy,
    nie je mi ich ľúto. nie som vegetarián, ani vegán a nie som ani bezcitná. jahňatá patria k potravinovým článkom človeka v celom svete a už veky.
    prosím ťa, úprimne priznaj, ktoré potravinové články akceptuješ ty, ktoré nekonzumuješ, lebo akceptuješ, že je to živé? však aj ryby, rastliny sú živé a mlieko, maslo, vajcia...atd. sú produkty živých tvorov.
    potom ty sa ako stravuješ????
    pýtam sa len preto, že z hľadiska "živého" aj vegetariánske a vegánske jedlá sú porušením tohoto princípu.
    inak rešpektujem aj tvoj názor, ked ty nemôžeš, jasne, že si to nepripravíš.
    bola by som rada, keby si mi odpovedal/a.
    dakujem za otázku.

  • Komentář k receptu Pečené jehněčí stehno na Chardonnay, citrusech a bylinkách Michy 10.02.2016 19:17:11

    Není vám těch jehňátek, které umírají jen kvůli vašemu žaludku ani trochu líto???

Celkový počet komentářů: 2
Nalezeno receptů: 2
Přidat příspěvek k receptu Pečené jehněčí stehno na Chardonnay, citrusech a bylinkách
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Vyrazte na borůvky - jsou všelékem!

    Vyrazte na borůvky - jsou všelékem!

    Sezóna borůvek, oblíbeného a velmi zdravého letního ovoce, je v plném proudu. Nejenže rostou v našich lesích, ale jsou jich také plné tržnice a stánky podél cest. Pokud jste letos borůvek měli jen po málu, dáme vám pár pádných důvodů, proč si je ve velkém dopřát, dokud jsou v čerstvé podobě.

  • Skolióza v dospělosti - kdy je nutná operace?

    Skolióza v dospělosti - kdy je nutná operace?

    Skoliózu poznáme podle vyčnívající lopatky, vykřivení v bederní oblasti, zkrácení trupu a prozradí ji i ramena, to když jedno převyšuje druhé. V dospělosti navíc skoliózu doprovázejí nepříjemné bolesti. Dá se skolióza v pozdějším věku vůbec napravit? Jaké jsou možnosti léčby?




přidat nový recept