Pečená kachní stehna s brambory na cibulce a kmínu

2 h 40 min | hlavní chod | 2 porce | maďarská kuchyně | recept zobrazen: 1144x
Jde o recept na pečená kachní stehna s měkkým šťavnatým masem a s krásně vypečenou křupavou kůžičkou. Pokrm podáváme s bramborami ve starodávné úpravě.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Kachní stehna očistíme od chloupků a zbytků peří, omyjeme a osušíme. Kůži na stehnech šikmo nařežeme jen po maso, aby se lehčeji vypekl tuk. Upravená kachní stehna vložíme do pekáčku, pořádně osolíme z každé strany a sůl vmasírujeme do kůže i do masa. Přikryjeme alobalem a odložíme na 24 hodin do chladničky odpočívat, aby se kachní stehna dobře ochutily solí.

V den pečení stehna vybereme z chladničky, necháme volně ohřát na pokojovou teplotu - asi 30 minut. Mezitím vyhřejeme troubu na 220 °C na funkci horní a dolní ohřev. Kachní stehna otočíme v pekáčku kůží dolů a vložíme péct do trouby nepřikrytá. Stehna nepodléváme vodou, protože je nedusíme, ale pečeme. Nepřidáváme ani žádné sádlo, ani olej, ze stehen se uvolní dost tuku, na kterém se upečou.

Kachní stehna pečeme asi 45 - 60 minut, dokud spodní strana s kůží nebude mít pěknou zlatohnědou barvu. Potom pekáč vybereme, stehna obrátíme kůží nahoru, ať se pěkně upeče i maso. Kuřecí stehna vrátíme do trouby, pečeme při teplotě snížené na 190 °C ještě 30 minut, dokud kůžička nebude pěkně do hnědo-červena a krásně vypečená do křupava.

Když zhnědne i strana s masem, odzkoušíme vidličkou, jestli je už maso měkké a potom vyjmeme z trouby. Pokud jsme koupili mladou kachnu, z kůže se vypeče všechen tuk a maso bude dokonale měkké. Pokud to tak není, přikryjeme pekáč na těsno alobalem a pečeme ještě 30 minut.

Během pečení kachních stehen si připravíme velmi chutnou starodávnou přílohu z brambor podle mojí mámy. Brambory uvaříme ve slupce doměkka, ještě horké brambory oloupeme, dáme do mísy a pokrájíme na malé tenké kousky.

V pánvi rozehřejeme odebrané vypečené kachní sádlo, přidáme celý kmín a na kostky pokrájenou menší cibuli a orestujeme do sklovita. Přidáme uvařené pokrájené brambory, neopékáme je, jen prohřejeme a opatrně je promícháme. Brambory obracíme dřevěnou špachtlí, aby se pěkně obalily směsí a dobře omastily. Brambory nesolíme, kachní sádlo je slané dost. Na talíř nabereme hotové horké brambory, posypeme čerstvě posekanou petrželovou natí, přiložíme upečené kachní stehno a můžeme podávat.

Pečená kachní stehna s brambory na cibulce a kmínu servírujeme se salátem z kyselého zelí.

autor receptu:

Pečená kachní stehna s brambory na cibulce a kmínu

Počet přidaných receptů: 220

Ingredience

na porce
Vaše cena 1890 běžně 4550 Kč sleva 58 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,8
slabší recept
19 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Pečená kachní stehna s brambory na cibulce a kmínu

Recept se nachází v 21 kuchařkách
Libchen
moje recepty 122 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 7608 receptů
zjirousek
Kachna 154 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pečená kachní stehna s brambory na cibulce a kmínu

Přidat příspěvek k receptu Pečená kachní stehna s brambory na cibulce a kmínu
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Pozor, angína nám hrozí i v létě!

    Pozor, angína nám hrozí i v létě!

    Je možné si i v těchto parných letních dnech přivodit angínu? Bohužel je, a to velice jednoduše. Snadno to přeženeme se zmrzlinou nebo ledovými nápoji, příliš se vystavujeme chladící klimatizaci, zůstaneme příliš dlouho v mokrých plavkách a nakonec, zrádné výkyvy počasí. To všechno jsou důvody, proč se jednoho letního rána vzbudíme s nepříjemně známou bolestí v krku.

  • Vyrazte na borůvky - jsou všelékem!

    Vyrazte na borůvky - jsou všelékem!

    Sezóna borůvek, oblíbeného a velmi zdravého letního ovoce, je v plném proudu. Nejenže rostou v našich lesích, ale jsou jich také plné tržnice a stánky podél cest. Pokud jste letos borůvek měli jen po málu, dáme vám pár pádných důvodů, proč si je ve velkém dopřát, dokud jsou v čerstvé podobě.




přidat nový recept