Troubu předehřejeme na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Připravíme si větší jablka, ořechy, kůru a šťávu z pomeranče, mleté koření a tekutý med.
Z jablek odstraníme malým ostrým nožem nebo speciálním vykrajovátkem jádřinec tak, aby vznikl otvor. Každé jablko kolem dokola horizontálně nařízneme.
Jablka postavíme do pekáčku či zapékací misky. Smícháme med, skořici, hřebíček, najemno nadrcené ořechy a pomerančovou kůru. Vzniklou směsí vyplníme všechna jablka a podlijeme je pomerančovou šťávou.
Jablka s medem a ořechy dáme do vyhřáté trouby a občas během pečení ovoce přelijeme vypečenou šťávou. Pečeme dozlatova.
Pečená jablka s medem a ořechy podáváme horká s kopečkem zakysané smetany.