Mladý patizon rozkrojíme a nakrájíme na asi 2 cm silné plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno.
Širší stranou hodíme plátky patizonu na středně rozpálený olej a pomalu smažíme. Když střed se zrníčky zesklovatí, otočíme a posypeme jemně nakrájenou cibulí. Rozhrneme cibuli k okrajům, aby vytvořila zátaras a doprostřed opatrně vyklepneme vejce. Osolíme a okořeníme podle chuti. Pod pokličkou doděláme tak, aby vejce bylo naměkko.
Zarytí masožravci můžou před posypáním cibulí na patizon položit plátek šunky či několik koleček salámu a potom přidat vejce. Další varianta - místo cibule a vejce můžeme posypat plátek patizonu nastrouhanou nivou.
Patizon s vejcem podáváme s brambory a podle chuti ho můžeme polít čertovskou či cikánskou omáčkou.
Množství surovin přizpůsobíme počtu porcí.