Pampeliškový med

2 h 30 min | | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 312966x
Jednoduchý recept na pampeliškový med. Celé vaření trvá 2 dny.
Komentáře receptu 64
Uvařil jsem to (Recept vařilo 32 lidí)


Postup přípravy receptu

Květy čistě opereme pod tekoucí vodou a vložíme do 4 litrového hrnce. Zalijeme je vodou. Citrony pořádně omyjeme, nakrájíme na kolečka, zbavíme je pecek a přidáme je do hrnce s pampeliškami.

Vše dáme vařit. Od bodu varu vaříme asi 15 minut. Pak necháme směs vylouhout do dalšího dne.

Druhý den směs přecedíme přes plátno do čistého většího hrnce. Do získané pampeliškové šťávy přidáme cukr a za častého míchání směs vaříme 1,5 hodiny, než se med začne táhnout.

Hotový med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem.

autor receptu:

Pampeliškový med

Počet přidaných receptů: 12

Ingredience

Vaše cena 299 běžně 3450 Kč sleva 91 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3,7
dobrý recept
583 hlasujících
  • Recept Pampeliškový med - Výsledek! :)
  • Recept Pampeliškový med - Med z jedné dávky květů.
  • Recept Pampeliškový med - Náš první pokus o pampeliškový med.
  • Recept Pampeliškový med - Druhý den - var s cukrem.
  • Recept Pampeliškový med - První den - svaření pampelišek s citrony.

Kuchařky obsahující recept Pampeliškový med

Recept se nachází v 231 kuchařkách
ZAVÁRANIE, KONZERVOVANIE
KDI
ZAVÁRANIE, KONZERVOVANIE 250 receptů
zjirousek
Zavařování 373 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pampeliškový med

Celkový počet komentářů u receptu: 64
  • Obměna Déva 23.05.2014 14:10:46

    Já osobně cukr vůbec nepřidávám, tenhle chemický přefabrikát, zabije všechny dobré složky a minerály, které pampeliška obsahuje. Pampeliška je podklad, má v sobě tolik vynikajícich zdrojú vitamínu a minerálu a léčivých složek, že by jsme se podle toho taky k ní měli chovat.
    Ze začátku jsem obyčejný cukr nahrazovala cukrem třinovým. Nakonec jsem ale rozhodla pro osvědčenou variantu ovocného cukru, je to 100% přírodní cukr, který obsahují různé druhy ovoce a je mnohem sladší, takže nemusím spotřebovat kila obyčejného cukru.
    Co se týče dalšího spracováním tak ho provařím asi tak 15min a konec, Nepotřebuji konzistenci medu (na to mám med včelí), zbytečně tím vařením "dorazím" vše dobré co tam zůstalo. Přidáním ovocného cukru a měně vařením získám to, co potřebuji. Zdravý lék. A můžu ho jak přidávat do čaje, tak i přes léto do citronád a pod. To že má být hustý je jenom iluze.
    Důležité je to, co obsahuje a ne jak má vypadat.


    Dobrý den,
    chtěla bych k tomuto receptu podotknout jedno:

    Ano, pampeliška je podklad, má v sobě tolik vynikajícich zdrojú vitamínu a minerálu a léčivých složek, že by jsme se podle toho taky k ní měli chovat.
    Recept na pampeliškový med je starý snad jako lidstvo samo, jenomže je tady zásadní rozdíl. To, co do něho dávali tehdy a teď je zatraceně rozdíl.
    Já zbírám pampelišky již léta a chci říct, že cukr tam nepřidávám již dávno.
    Ze své vlastní zkušenosti vím, že tenhle přefabrikát, zcela "zabije" vše dobré, co pampeliška v sobě obsahuje. Nehledě na to, kdy ji sbíráte, jak dlouho ji louhujete nebo vaříte, vše tou chemii zničíte.
    Ze začátku jsem cukr nahrazovala třtinovým ale nakonec jsem se rozhodla pro osvědčenou variantu Fruktózy, je to 100%

  • Komentář k receptu Pampeliškový med lumik 11.05.2014 12:01:15

    jen malé upozornění,má kamarádka,matka alergika dávala tento med i svému synovi,prostě jí to nedošlo a ještě se pochlubila lékařce,dozvěděla se toho od ní dost,ale protože každému někdy něco nedojde píši tohle upozornění

  • Hned napoprvé se mi povedl a je skvělý :) přesná konzistence medu a chutná výborně :)

  • Vylepšení Pipulka 04.05.2014 13:25:51

    Dobrý den, do medu je také výborné přidap meduňku, mátu, a skombinovat pampeliškové květy se sedmikráskou, podbělem apod...Také dávám 2 citrony, ale navíc 2 pomeranče. Postup mám přibližně stejný, med vařím dokud mi na lžicce nevytuhne. Tzn. trošku při vaření naberu na lžičku a když je za pár minut tuhý, začnu jej vařící slévat do sklenic. Poté sklenice obrácím dnem vzhůru. Již znova nezavařuji. S pozdravem Pipulka.

  • Komentář k receptu Pampeliškový med Marie 30.04.2014 13:28:18

    Vařila jsem 2 hodiny a stuhlo mi to až moc....skoro to nejde nabrat lžící asi sem to měla vařit přímo podle receptu! Jinak je to vynikající! :-)

  • recept od sousedky Zdenka 27.04.2014 11:17:16

    450 pampeliškových květů vaříme v 1 l vody 45 minut,
    pak necháme vychladnout (nejlépe přes noc), přecedíme, vymačkáme,
    přidáme 1 kg cukru a vaříme aspoň 1 hodinu (mírně, ke konci pění a utíká z hrnce), ke konci vaření přidáme šťávu ze 2 citronů. Med je proti včelímu řidší, časem trochu zhoustne, někdy i krystalizuje. Není dobré vařit ho až do zhoustnutí, pak po vychladnutí zhoustne natolik, že se dá stěží nabrat lžičkou nebo se přepálí a je z toho karamel. Menší škoda je, když zůstane řidší.
    Vyzkoušeno. Dobré do čaje proti kašli pro děti i dospělé.

  • Výborný recept, s výsledkem jsem spokojená.

    • Re: med Monika 24.04.2014 20:24:35

      Zdravím, chci se zeptat kolik gramů je cca 400 pamepliškových květů? Opravdu se mi to nechce počítat :) děkujiii :)

  • Komentář k receptu Pampeliškový med Martina 20.04.2014 21:34:22

    Zkouška poprvé - medík má nádhernou barvu, je sice dost tekutý, ale zatím je teplý, tak doufám, že trocchu ještě ztuhne. Ochutnala jsem a je opravdu super! Skvělý recept, jen jsem dávala asi dva až třikrát tolik pampelišek :).

  • Medik super a krasně voní po pampeliškách. Výroba je jednoduchá a nijak jsem to neprožívala, jen občas s tím zamíchala a po 1,5-2 hod bylo hotovo. Dala jsem tak 3x tolik květu co je v receptu a NÁDHERNÁ VŮNĚ. Už týden používáme na ochucení napoju s citronovou štávou.
    ZA RECEPT MOCKRÁT DĚKUJÍ A URČITĚ DOPORUČUJI !

Celkový počet komentářů: 64
Nalezeno receptů: 64
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Pampeliškový med
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak pečovat o kontaktní čočky

    Jak pečovat o kontaktní čočky

    Péče o kontaktní čočky může připadat uživatelům brýlí příliš složitá a zdlouhavá. Možná i proto zůstávají raději věrní klasickým brýlím. Je pravdou, že stejně jako brýle, i kontaktní čočky potřebují být chráněny před poškozením a zároveň udržovány ve sterilní čistotě vhodnou dezinfekcí. Díky správným dezinfekčním a konzervačním prostředkům však může být péče o kontaktní čočky snadná, časově nenáročná, přesto velmi efektivní.

  • Horké letní počasí = zvýšená zdravotní rizika

    Horké letní počasí = zvýšená zdravotní rizika

    Koupání ve volné přírodě, stejně jako v bazénech a aqua parcích, je jistě zdraví prospěšné, ale nikoliv bez rizika. V přírodních nádržích ohrožují naše zdraví sinice a jejich toxiny, v bazénech se pak mohou šířit plísňová onemocnění a bradavice. Prakticky ve všech vodách lze zjistit výskyt patogenních mikroorganismů. Velice podstatným faktorem pro kvalitu vody je také vlastní disciplinovanost, v případě průjmu či nejrůznějších kožních onemocnění si koupání v přírodních nádržích nebo v koupalištích prostě musíme odpustit.




přidat nový recept