Pampeliškový med

2 h 30 min | | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 556397x
Jednoduchý recept na pampeliškový med. Celé vaření trvá 2 dny.
Komentáře receptu 126
Uvařil jsem to (Recept vařilo 44 lidí)


Postup přípravy receptu

Květy čistě opereme pod tekoucí vodou a vložíme do 4 litrového hrnce. Zalijeme je vodou. Citrony pořádně omyjeme, nakrájíme na kolečka, zbavíme je pecek a přidáme je do hrnce s pampeliškami.

Vše dáme vařit. Od bodu varu vaříme asi 15 minut. Pak necháme směs vylouhout do dalšího dne.

Druhý den směs přecedíme přes plátno do čistého většího hrnce. Do získané pampeliškové šťávy přidáme cukr a za častého míchání směs vaříme 1,5 hodiny, než se med začne táhnout.

Hotový med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem.

autor receptu:

Pampeliškový med

Počet přidaných receptů: 12

Ingredience

Vaše cena 4190 běžně 10475 Kč sleva 60 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3,9
dobrý recept
741 hlasujících
  • Recept Pampeliškový med - Prvovýrobek pampeliškového medu a skutečně se mi prý povedl....
  • Recept Pampeliškový med - Výsledek! :)
  • Recept Pampeliškový med - Med z jedné dávky květů.
  • Recept Pampeliškový med - Náš první pokus o pampeliškový med.
  • Recept Pampeliškový med - Druhý den - var s cukrem.
  • Recept Pampeliškový med - První den - svaření pampelišek s citrony.

Kuchařky obsahující recept Pampeliškový med

Recept se nachází v 393 kuchařkách
zjirousek
Zavařování 413 receptů
ZAVÁRANIE, KONZERVOVANIE
KDI
ZAVÁRANIE, KONZERVOVANIE 371 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pampeliškový med

Celkový počet komentářů u receptu: 126
  • Med z pampelišky Alena 15.10.2016 07:01:53

    Našla jsem ve svých zásobách skleničku medu z roku 2000.
    Byl tuhý a tmavý ale chuťově výborný. Vůbec nezcukernatěl.

  • Komentář k receptu Pampeliškový med Lucie Rudzka 13.05.2016 19:13:12

    Zdravim chci se zeptat na kolik sklenic to vyjde když to budu delat podle receptu děkuji

  • pampeliškový med rena 10.05.2016 19:44:26

    Výborný a jednoduchý recept na úžasný med!

  • bacha na vaření cicero 10.05.2016 16:31:58

    Krátká doba vaření, pokud nezhoustnul. Med vařím už 16 let, u nás doma je velká spotřeba na chleba, do pečení i po lžičkách do ovocného čaje, takový čaj nádherně voní... Takže jsem si zvyknul na dvojitou dávku. Zhruba 800 květů pampelišek (lépe tisíc), nebojte se, dá se to nasbírat najednou po dvaceti do hrsti tak za půl hodiny. 5 citronů (nejlépe nejdřív vymačkat do vody šťávu a pak přidat nakrájenou kůru), 4 litry vody (ale čistý pampeliškový louh, takže potřebujete 5 litrů na předchozí vaření pampelišek, protože ony Vám skoro litr vody vypijí) a 4 kg cukru. Vše povaříte podle receptu a následně ve směsi 4 litrů čisté pampeliškové šťávy rozpustíte 4 kg cukru (chce to fakt velký hrnec). Uvedete k varu na mírném plamenu a odpařujete přesně (!!) 3 hodiny a 15 minut. Poté slijete vše do malých zavařovacích sklenic a uzavřete víčkem. Med se nekazí a především - má správnou polotuhou konzistenci. Je ještě dost tekutý na namazání na chleba, ale není to už sirup. Opravdu ideální. Hrál jsem si s tím dlouhá léta, než jsem vyladil ten čas na odpařování:-) Ale co, baví mě to...

  • Komentář k receptu Pampeliškový med cicero 10.05.2016 16:31:13

    Krátká doba vaření, pokud nezhoustnul. Med vařím už 16 let, u nás doma je velká spotřeba na chleba, do pečení i po lžičkách do ovocného čaje, takový čaj nádherně voní... Takže jsem si zvyknul na dvojitou dávku. Zhruba 800 květů pampelišek (lépe tisíc), nebojte se, dá se to nasbírat najednou po dvaceti do hrsti tak za půl hodiny. 5 citronů (nejlépe nejdřív vymačkat do vody šťávu a pak přidat nakrájenou kůru), 4 litry vody (ale čistý pampeliškový louh, takže potřebujete 5 litrů na předchozí vaření pampelišek, protože ony Vám skoro litr vody vypijí) a 4 kg cukru. Vše povaříte podle receptu a následně ve směsi 4 litrů čisté pampeliškové šťávy rozpustíte 4 kg cukru (chce to fakt velký hrnec). Uvedete k varu na mírném plamenu a odpařujete přesně (!!) 3 hodiny a 15 minut. Poté slijete vše do malých zavařovacích sklenic a uzavřete víčkem. Med se nekazí a především - má správnou polotuhou konzistenci. Je ještě dost tekutý na namazání na chleba, ale není to už sirup. Opravdu ideální. Hrál jsem si s tím dlouhá léta, než jsem vyladil ten čas na odpařování:-) Ale co, baví mě to...

  • Komentář k receptu Pampeliškový med Adamka 19.04.2016 20:08:39

    Ani mne med nezhoustl. Co je spatne?

    • Re: Komentář k receptu Pampeliškový med Cicero 10.05.2016 16:30:06

      Krátká doba vaření, pokud nezhoustnul. Med vařím už 16 let, u nás doma je velká spotřeba na chleba, do pečení i po lžičkách do ovocného čaje, takový čaj nádherně voní... Takže jsem si zvyknul na dvojitou dávku. Zhruba 800 květů pampelišek (lépe tisíc), nebojte se, dá se to nasbírat najednou po dvaceti do hrsti tak za půl hodiny. 5 citronů (nejlépe nejdřív vymačkat do vody šťávu a pak přidat nakrájenou kůru), 4 litry vody (ale čistý pampeliškový louh, takže potřebujete 5 litrů na předchozí vaření pampelišek, protože ony Vám skoro litr vody vypijí) a 4 kg cukru. Vše povaříte podle receptu a následně ve směsi 4 litrů čisté pampeliškové šťávy rozpustíte 4 kg cukru (chce to fakt velký hrnec). Uvedete k varu na mírném plamenu a odpařujete přesně (!!) 3 hodiny a 15 minut. Poté slijete vše do malých zavařovacích sklenic a uzavřete víčkem. Med se nekazí a především - má správnou polotuhou konzistenci. Je ještě dost tekutý na namazání na chleba, ale není to už sirup. Opravdu ideální. Hrál jsem si s tím dlouhá léta, než jsem vyladil ten čas na odpařování:-) Ale co, baví mě to...

    • Re: Komentář k receptu Pampeliškový med Cicero 10.05.2016 16:27:06

      Krátká doba vaření, pokud nezhoustnul. Med vařím už 16 let, u nás doma je velká spotřeba na chleba, do pečení i po lžičkách do ovocného čaje, takový čaj nádherně voní... Takže jsem si zvyknul na dvojitou dávku. Zhruba 800 květů pampelišek (lépe tisíc), nebojte se, dá se to nasbírat najednou po dvaceti do hrsti tak za půl hodiny. 5 citronů (nejlépe nejdřív vymačkat do vody šťávu a pak přidat nakrájenou kůru), 4 litry vody (ale čistý pampeliškový louh, takže potřebujete 5 litrů na předchozí vaření pampelišek, protože ony Vám skoro litr vody vypijí) a 4 kg cukru. Vše povaříte podle receptu a následně ve směsi 4 litrů čisté pampeliškové šťávy rozpustíte 4 kg cukru (chce to fakt velký hrnec). Uvedete k varu na mírném plamenu a odpařujete přesně (!!) 3 hodiny a 15 minut. Poté slijete vše do malých zavařovacích sklenic a uzavřete víčkem. Med se nekazí a především - má správnou polotuhou konzistenci. Je ještě dost tekutý na namazání na chleba, ale není to už sirup. Opravdu ideální. Hrál jsem si s tím dlouhá léta, než jsem vyladil ten čas na odpařování:-) Ale co, baví mě to...

  • Improvizace Ladislav 09.05.2016 08:55:47

    Do pampelišek jsem nastrouhal kořen zázvoru (výborný při kašli). Med získal tmavou barvu jako lesní medy a specifickou vůni.

  • Pampeliškový med Lenka 08.05.2016 13:03:06

    Tak se mi povedl...a ani jsem ho nevařila

Celkový počet komentářů: 126
Nalezeno receptů: 126
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Pampeliškový med
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Kdy začít učit děti na lyžích?

    Kdy začít učit děti na lyžích?

    Jezdíte na hory a těšíte se, že si letos začnete užívat lyžování i se svými nejmenšími? Nebo jste sami naopak do tajů lyžařského umění nikdy nepronikli, ale nechcete tyhle ryze zimní radovánky odepřít svým ratolestem?

  • Péče o tělo podle fází měsíce

    Péče o tělo podle fází měsíce

    Luna ve velké míře ovlivňuje chod přírody a také našeho těla. Jak můžeme využít magickou moc měsíce při jednotlivých fázích v péči o pokožku a vlasy? Kdy je nejlepší čas pro začátek diety?




přidat nový recept