Recept na sladký dezert. Palačinky potřené povidly a naplněné podušenými jablíčky.
1 špetka | sůl |
2 ks | vejce |
0.5 l | mléko |
1 špetka | kypřicí prášek do pečiva |
200 g | hladká mouka |
náplň | |
---|---|
1 plátek | máslo |
5-6 ks | jablko |
1 lžíce | med |
1 lžička | skořice mletá |
1 dl | sladké bílé víno |
na potření | |
povidla | |
podle potřeby | |
tuk na smažení |
V hrnku dobře rozkvedláme mléko s vejci a špetkou soli. Za stálého míchání postupně přisypáváme mouku s troškou prášku do pečiva. Těsto naléváme naběračkou na vyhřátou a tukem vymaštěnou pánev a z obou stran osmažíme, takto postupujeme s každou palačinkou, dokud nemáme prázdnou nádobu s těstem. Palačinky uchováváme v teple. Během smažení si připravíme také náplň. Jablíčka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na čtvrtky a poté velmi tenké plátky. V hlubší pánvi rozehřejeme kousek másla a přihodíme jablíčka. Posypeme mletou skořicí, pokapeme medem a zalijeme sladkým bílým vínem. Za občasného promíchání necháme jablíčka doměkka podusit. Jablíčka jsou hotová zhruba za 15 minut, šťáva bude téměř vypařená. Hotové palačinky jednu po druhé potřeme tenkou vrstvou povidel a pokryjeme jablíčky. Přeložíme napůl a znovu napůl, vzniknou nám naplněné palačinkové trojúhelníčky. Palačinky s jablíčky můžeme před podáváním ještě pocukrovat, ale i tak jsou dost sladké. Podáváme jako dezert, ale klidně i jako hlavní chod.
Palačinky nasladko i naslano: 8 receptů, které z vás udělají šéfkuchaře
Říká se a stává se, že se první palačinka nepovede. Je to takové nepsané pravidlo. Ale když už přijdete na ten fígl, jak palačinkové těsto připravit tak, aby mělo správnou hustotu, zároveň jej zvládnete rozprostřít po pánvi, aby byla palačinka dokonale tenká a měla křupavé okraje, je to opravdový um. Pojďme se to naučit.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena