Pagáčky

1 h 30 min | chuťovka | česká kuchyně | recept zobrazen: 9255x
Jsou to vlastně malé placičky ze škvarků.
Komentáře receptu 8
Uvařil jsem to (Recept vařili 4 lidé)


Postup přípravy receptu

Promísíme mouku s rozsekanými škvarky, přidáme žloutky, kysanou smetanu, bílé víno přidáme vykynuté droždí v mléce a vše zaděláme. Vypracujeme těsto, které necháme asi 20 minut nakynout.

Po nakynutí rozválíme na plát. Plát složíme jako ubrousek a necháme dalších 15 minut odpočinout. Po uplynutí 15 minut ještě jednou přeložíme, necháme 5 minut. Pak jej vyválíme asi na 3/4 cm, kulatým tvořítkem vypícháme kolečka a dáme je na nevymaštěný plech nakynout. Povrch mřížkovitě ozdobíme nožem a potřeme rozšlehaným žloutkem.

Pagáčky pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 - 20 minut.

Eviště autor receptu:

Pagáčky

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

Vaše cena 4990 běžně 11980 Kč sleva 58 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,8
skvělý recept
26 hlasujících
  • Recept Pagáčky - Pagáčky s kmínem.
  • Recept Pagáčky - Pagáčky s mákem.
  • Recept Pagáčky - Pagáčky samotné

Kuchařky obsahující recept Pagáčky

Recept se nachází v 176 kuchařkách
Kuchta
Kájova kuchařka 5991 receptů
veriri
Papáníčko 2886 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pagáčky

Celkový počet komentářů u receptu: 8
  • eda 24.11.2011 17:02:02

    Ještě lepší jsou z listového těsta, škvarky se zaválí jak se těsto přehýbá. Na vrch sýr a kmín.

  • Výborné gernati 15.04.2010 12:06:42

    Pagáčky mám hotové,a teď si jdu nalít víno. Jsou dobré,děkuji. Teď budu kvůli nim muset škvařit škvarky.Trochu víc jsem je osolila a pokmínovala.

  • 2905
    Ano.. 2905 13.04.2010 09:18:08

    pagáčky jsou vždy výborné :) Dělám kynuté s kefírem místo smetany a mléka.
    Nekynuté z vařených brambor, kolik brambor, tolik škvarků a škrob dle potřeby.
    S vínem vyzkouším, jsem zvědavá jak chuť doladí, díky za nápad :)

  • Tyto pagáčky dělám už 45let jsou výborné jsou dobré k pivu nebo vínu každému
    doporučuji.

  • Výborné k vínu!

  • pagáčky kleopatra 12.11.2008 19:58:11

    Dobrý večer. Moc děkuji za odpověď a určitě je hned o víkendu vyzkouším. Potom písnu výsledek.

  • lucifer
    pagáčky lucifer 12.11.2008 11:26:32

    Nevím sice jak je dělala vaša stařenka ale naša je dělá takto. 200g vepř.sádla,370g hl.mouky,1dcl.mléka,20g droždí,2 vejce,1dcl vody,lžička cukru,pepř,sůl. POSTUP:sádlo nakrájíme na kostky a vyškvaříme.Světlé škvarky scedíme přesekáme na jemno a se sádlem necháme vychladnout.Sádlo a škvarky smícháme s 100g hl mouky rozválíme složíme a znovu dáme do vychladit.Z vlažného mléka lžičky cukru a droždí připravíme kvásek.Do zbylé mouky přidáme jaedno vejce,sůl,mletý pepř,kvásek, vodu a vše promícháme na tažné těsto. Vykynuté těsto rozválíme do čtverce do středu dáme ztuhlý čtverec sádla s moukou přkryjeme cípy čtverce,dobře zabalíme(jako psaníčko)rozválíme na obdélníktřikrát přeložíme a dáme vychladit do lednice.Takto postupujeme ještě dvakrát.Nakonec těsto rozválíme na plát asi 15mm tlustý a kulatým tvořítkem z něj vykrájíme kolečka ozdobíme jej mřížkováním potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vykynout.Pečeme na plechu v troubě do růžova. Přeji dobrou chuť

  • pagáčky kleopatra 08.11.2008 15:35:15

    Hledám recept na pagáčky. Moje stařenka píkávala pagáčky buď klasicky nebo z brambor. Ale nikdy tam nepřidávala kvasnice, natož víno, jak je to dnes v receptech běžné. Ale s kvasnicema je to normální slaný koláč, který je na druhý den tvrdý, jak staré buchty. Kdežto tady byl vtip v tom, že ony vlastně byly na druhý den ještě lepší!! Jenže já se bohužel už nestačila zeptat, jak je peče. Vždycky říkávala: trochu mouky, trochu škvarků,trochu sádla, trochu brambor - pokud to dělala ty bramborové a smetanu. Jinak děvčico nic. Nic na tom néni. No jo, ale co je to to trochu??!! Od té doby marně sháním odpověď i recept. Poradí někdo? Děkuji.

Celkový počet komentářů: 8
Nalezeno receptů: 8
Přidat příspěvek k receptu Pagáčky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Třešně proti rakovinovému bujení

    Třešně proti rakovinovému bujení

    Je zajímavé, jak rádi rozebíráme účinky nejrůznějších potravin na náš organismus. Pořád to jsou ale jenom střípky, jen málo toho, co bychom měli poznat a pochopit. S třešněmi je to stejné. Víte, jaké mají na naše zdraví pozitivní účinky?

  • Běhání jako sport, zábava i relax

    Běhání jako sport, zábava i relax

    Hned z jara je potkáváme všude - na silnicích, na lesních a polních cestách. Nepotřebují ke své vášni žádný nástroj ani pomůcku. Ano, jsou to běžci. Běh je u nás hned po cyklistice druhým nejoblíbenějším sportem. Prodlužuje délku života, snižuje vysoký krevní tlak, nadváhu, posiluje celkovou kondici, imunitu a paměť a zmírňuje deprese. Více než polovina běžců se svojí zálibě věnuje 2 - 3x týdně a mluvíme-li o zálibě, není to vždy tak zcela přesné - často začínáme běhat kvůli nedostatku pohybu a hlavně pro potřebu zhubnout. Častěji potkáváme na provizorních běžeckých trasách ženy.




přidat nový recept