Pagáčky

1 h 30 min | chuťovka | česká kuchyně | recept zobrazen: 9137x
Jsou to vlastně malé placičky ze škvarků.
Komentáře receptu 8
Uvařil jsem to (Recept vařili 4 lidé)


Postup přípravy receptu

Promísíme mouku s rozsekanými škvarky, přidáme žloutky, kysanou smetanu, bílé víno přidáme vykynuté droždí v mléce a vše zaděláme. Vypracujeme těsto, které necháme asi 20 minut nakynout.

Po nakynutí rozválíme na plát. Plát složíme jako ubrousek a necháme dalších 15 minut odpočinout. Po uplynutí 15 minut ještě jednou přeložíme, necháme 5 minut. Pak jej vyválíme asi na 3/4 cm, kulatým tvořítkem vypícháme kolečka a dáme je na nevymaštěný plech nakynout. Povrch mřížkovitě ozdobíme nožem a potřeme rozšlehaným žloutkem.

Pagáčky pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 - 20 minut.

Eviště autor receptu:

Pagáčky

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

Vaše cena 2190 běžně 4140 Kč sleva 47 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,8
skvělý recept
26 hlasujících
  • Recept Pagáčky - Pagáčky s kmínem.
  • Recept Pagáčky - Pagáčky s mákem.
  • Recept Pagáčky - Pagáčky samotné

Kuchařky obsahující recept Pagáčky

Recept se nachází v 176 kuchařkách
Kuchta
Kájova kuchařka 5979 receptů
veriri
Papáníčko 2886 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pagáčky

Celkový počet komentářů u receptu: 8
  • eda 24.11.2011 17:02:02

    Ještě lepší jsou z listového těsta, škvarky se zaválí jak se těsto přehýbá. Na vrch sýr a kmín.

  • Výborné gernati 15.04.2010 12:06:42

    Pagáčky mám hotové,a teď si jdu nalít víno. Jsou dobré,děkuji. Teď budu kvůli nim muset škvařit škvarky.Trochu víc jsem je osolila a pokmínovala.

  • 2905
    Ano.. 2905 13.04.2010 09:18:08

    pagáčky jsou vždy výborné :) Dělám kynuté s kefírem místo smetany a mléka.
    Nekynuté z vařených brambor, kolik brambor, tolik škvarků a škrob dle potřeby.
    S vínem vyzkouším, jsem zvědavá jak chuť doladí, díky za nápad :)

  • Tyto pagáčky dělám už 45let jsou výborné jsou dobré k pivu nebo vínu každému
    doporučuji.

  • Výborné k vínu!

  • pagáčky kleopatra 12.11.2008 19:58:11

    Dobrý večer. Moc děkuji za odpověď a určitě je hned o víkendu vyzkouším. Potom písnu výsledek.

  • lucifer
    pagáčky lucifer 12.11.2008 11:26:32

    Nevím sice jak je dělala vaša stařenka ale naša je dělá takto. 200g vepř.sádla,370g hl.mouky,1dcl.mléka,20g droždí,2 vejce,1dcl vody,lžička cukru,pepř,sůl. POSTUP:sádlo nakrájíme na kostky a vyškvaříme.Světlé škvarky scedíme přesekáme na jemno a se sádlem necháme vychladnout.Sádlo a škvarky smícháme s 100g hl mouky rozválíme složíme a znovu dáme do vychladit.Z vlažného mléka lžičky cukru a droždí připravíme kvásek.Do zbylé mouky přidáme jaedno vejce,sůl,mletý pepř,kvásek, vodu a vše promícháme na tažné těsto. Vykynuté těsto rozválíme do čtverce do středu dáme ztuhlý čtverec sádla s moukou přkryjeme cípy čtverce,dobře zabalíme(jako psaníčko)rozválíme na obdélníktřikrát přeložíme a dáme vychladit do lednice.Takto postupujeme ještě dvakrát.Nakonec těsto rozválíme na plát asi 15mm tlustý a kulatým tvořítkem z něj vykrájíme kolečka ozdobíme jej mřížkováním potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vykynout.Pečeme na plechu v troubě do růžova. Přeji dobrou chuť

  • pagáčky kleopatra 08.11.2008 15:35:15

    Hledám recept na pagáčky. Moje stařenka píkávala pagáčky buď klasicky nebo z brambor. Ale nikdy tam nepřidávala kvasnice, natož víno, jak je to dnes v receptech běžné. Ale s kvasnicema je to normální slaný koláč, který je na druhý den tvrdý, jak staré buchty. Kdežto tady byl vtip v tom, že ony vlastně byly na druhý den ještě lepší!! Jenže já se bohužel už nestačila zeptat, jak je peče. Vždycky říkávala: trochu mouky, trochu škvarků,trochu sádla, trochu brambor - pokud to dělala ty bramborové a smetanu. Jinak děvčico nic. Nic na tom néni. No jo, ale co je to to trochu??!! Od té doby marně sháním odpověď i recept. Poradí někdo? Děkuji.

Celkový počet komentářů: 8
Nalezeno receptů: 8
Přidat příspěvek k receptu Pagáčky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Artróza a artritida - jaký je mezi nimi rozdíl?

    Artróza a artritida - jaký je mezi nimi rozdíl?

    Určitě jste už tyto dva pojmy někdy slyšeli. Ale víte, proč někdy mluvíme o artróze a jindy o artritidě a jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Načerpejte na jaře sílu z medvědího česneku

    Načerpejte na jaře sílu z medvědího česneku

    Medvědí česnek známe nejspíš všichni, je považován za nejsilnější jarní bylinu a jeho detoxikační účinky, pro které je v těchto dnech hojně vyhledáván, jsou doslova zázračné. Právě nyní tato bylinka krásně bíle kvete, a když budete mít štěstí, můžete na něj narazit při procházkách listnatými lesy, kde jsou někdy vidět celé lány medvědího česneku.




přidat nový recept