Ovoce omyjeme, případně vykrájíme jádřince, oloupeme či zbavíme pecek. Ovoce nakrájíme nebo rozmixujeme tyčovým mixérem.
Ovoce dáme vařit a přidáme cukr (postupujeme podle návodu na Pektogelu či Gelfixu). Množství cukru upravíme podle chuti a podle typu ovoce. Vznikající pěnu postupně odebíráme.
Pro zjednodušení lze ovoce vařit se slupkami či stopkami (meruňky, švestky, rybíz) a po rozvaření jej propasírovat (před přidáním cukru) a dále pokračovat ve vaření.
Na závěr přidáme to, co činí z marmelády originální, to znamená například čokoládu, levanduli, skořici, hřebíček, badyán, rum, med, griotku, vanilkový lusk, mátu, rozpustnou kávu apod. Marmeládu ještě pár minut povaříme.
Tipy na originální kombinace: Dobře chutnají jahody s vanilkou, višně s levandulí, meruňka s kávou, třešně s mátou, rybíz a vánoční koření (perník, badyán, skořice a hřebíček), hruška s hořkou čokoládou, rebarbora, jahody a griotka a další různé kombinace předchozího.
Horkou marmeládu plníme do sklenic a otočíme na 10 minut dnem vzhůru.
Originální marmeládu podáváme podle chuti k různým příležitostem.