Originál židovské macesové knedlíčky

1 h 30 min | příloha | 6 porcí | židovská kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 806x
Jde o starý tradiční recept židovské kuchyně na velmi chutné macesové knedlíčky, které se dávají například do zlaté slepičí polévky. Maces je nekvašený židovský chléb, který si Židé pekli při exodu z Egypta.
Komentáře receptu 4


Postup přípravy receptu

Macesy nalámeme na menší kousky, nadrtíme pomocí valečku na těsto a vložíme do mísy. V jiné misce rozšleháme vejce s husím sádlem a promícháme s drcenými macesy, které osolíme a okořeníme uvedeným kořením. Směs nesmí být ani příliš hustá - uvařené knedlíčky by byly tvrdé a nesmí být ani řídká, protože knedlíčky by se během vaření rozpadly. Směs dohustíme přidáním macesů, naředíme slepičím vývarem do konzistence, aby se daly tvarovat knedlíčky.

Macesovou směs necháme 1 hodinu odstát a potom vlhkými rukama tvarujeme knedlíčky o něco větší než vlašský ořech, vařením značně zvětší svůj objem. Knedlíčky vaříme mírným varem přikryté v slepičím vývaru asi 10 minut. Během vaření neodkrýváme a nenakukujeme do hrnce.

Hotové macesové knedlíčky vkládáme přímo do horké polévky, případně je servírujeme zvlášť na podnose a každý si nabere sám podle chuti. Knedlíčky můžeme vařit i v osolené vodě, potom je děláme větší a podáváme je jako přílohu k jídlům připraveným na šťávě. Správně uvařené knedlíčky mají být lehké, nadýchané a rozplývající se na jazyku. Začátečníkům doporučuji nejprve uvařit ve vývaru jeden knedlíček na zkoušku.

Děkuji tímto receptem nejmenovanému židovskému šéfkuchaři za to, že mě naučil vařit originál židovské macesové knedlíčky a za jeho laskavý souhlas, který mi dal na uveřejnění receptu.

autor receptu:

Originál židovské macesové knedlíčky

Počet přidaných receptů: 179

Ingredience

na porcí
Vaše cena 1999 běžně 4236 Kč sleva 53 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,1
slabší recept
24 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Originál židovské macesové knedlíčky

Recept se nachází v 11 kuchařkách
Libchen
moje recepty 122 receptů
zjirousek
Polévky 1972 receptů
E-mailová kuchařka tety z Krnova 2
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 2 3313 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Originál židovské macesové knedlíčky

Celkový počet komentářů u receptu: 4
  • maces knedlicky vendy 06.01.2016 13:42:12

    prosim kde sezenu maces chleb_?Dekuji.

    • Re: maces knedlicky Libchen 06.01.2016 15:20:50

      ahoj vendy,
      maces kúpiš väčšinou, aj ked nie vždy, v hypermarketoch a v supermarketoch, jedna krabica vydrží veľmi dlho. kedysi bol bežne dostať v potravinárskych predajniach a pekárňach, monopolným výrobcom sú Nové Zámky na Slovensku, ktoré Maces exportujú, dá sa u nich aj objednať a pošlú priamo domov.
      celkom určite ho kúpiš v Kosher predajni v Prahe a v Židovských náboženských obciach v jednotlivých mestách.
      ak zadáš na internete do Google heslo Maces - predaj,dozvieš sa konkrétne.
      dúfam, že som ti pomohla.

      • Re: Re: maces knedlicky vendy 06.01.2016 15:40:37

        Ahojky,dekuju za tip a moc mi to pomohlo.Knedlicky chci zkusit,tak pak napisu jak tnam chutnalo.DIKY.

        • Re: Re: Re: maces knedlicky Libchen 06.01.2016 16:49:36

          Milá Vendy, budem sa veľmi tešiť na tvoju správu. dám ti ešte jeden tip na vyrobenie macesovej múky z macesu, ked sa mi nechce drviť maces, vtedy ho len nalámem na menšie kusy, ktoré len zomeliem na mlynčeku na orechy a veľkosť zomletej macesovej múky je akurát.
          inak v ktorejkoľvek Židovskej náboženskej obci môžeš kúpiť už hotovú macesovú múku v pol kilovom alebo kilovom balení v ľubovoľnom množstve najmä pred židovským sviatkom Pesach, čo je židovská Veľká noc. takúto múku som dostala od nemenovaného židovského šéfkuchára už hotovú do daru, dá sa pred sviatkami objednať aj pre nežidov.

Celkový počet komentářů: 4
Nalezeno receptů: 4
Přidat příspěvek k receptu Originál židovské macesové knedlíčky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Rebarbora - zdravá i život ohrožující zelenina

    Rebarbora - zdravá i život ohrožující zelenina

    Rebarbora je zelenina více tváří - je velmi zdravá a nebezpečná zároveň. Proto je její správná příprava tak důležitá. Teprve když správně zacházíte s kyselinou šťavelovou, kterou rebarbora obsahuje, dokáže vaše tělo využít obsažené zdraví prospěšné látky. Sezóna rebarbory je krátká, proto bychom se právě v těchto dnech měli vrhnout na její nákup či sklizeň.

  • Začíná období zánětů močových cest

    Začíná období zánětů močových cest

    Venku se otepluje, což je zjara poměrně zrádný fakt. Mnohdy díky naší touze po sluníčku dochází k našemu vlastnímu prochlazení. S tím často dochází i k velmi nepříjemné nemoci - zánětu močových cest.




přidat nový recept