Opilý Izidor

1 hod | moučník | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 151237x
Jak je z názvu patrné, není tento moučník nejvhodnější pro děti, ale dospěláci jím určitě nepohrdnou.
Komentáře receptu 4


Postup přípravy receptu

Ořechy umeleme opravdu najemno. Plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou.

Vejce na těsto rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme pevný sníh a postupně do něj přimícháváme žloutky, cukr, mouku a ořechy. Těsto rovnoměrně rozprostřeme na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Hotový korpus necháme vychladnout.

Zatím si připravíme náplně. Na první náplň utřeme žloutky s cukrem, máslem a kakaem. Rozetřeme ji na upečený plát těsta.

Příprava druhé náplně je ještě jednodušší. Ořechy, cukr a rum smícháme v pastu, která musí být roztíratelná. Pokud bude třeba, přidáme rumu o něco více. Náplň naneseme na připravený základ.

Ve vodní lázni si rozpuštěním másla a čokolády připravíme čokoládovou polevu, kterou nakonec opilého Izidora pokropíme. Moučník necháme ztuhnout.

Po ztuhnutí Izidora krájíme na řezy 2x3 cm a můžeme podávat.

autor receptu:

Opilý Izidor

Počet přidaných receptů: 304

Ingredience

3
dobrý recept
205 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Opilý Izidor

Recept se nachází v 160 kuchařkách
vařecka
Kuchařka sladkosti 1193 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Opilý Izidor

Celkový počet komentářů u receptu: 4
  • izidor jinak Eva 12.12.2007 02:56:35

    Mám prosbu - hledám ztracený recept, na tzv. "ožralého Izidora", pamatuji si ale, že se náplň dělala z karamelu, který vznikl vařením slazného kondenzovaného mléka v konzervách cca 2h? víte někdo něco o této variantě Izidora? Budu moc vděčná!

    • Re: izidor jinak jitu-na 13.12.2007 14:11:02

      Ahoj,mám tento recept pod názvem:Fantastické řezy-20 dkg tuku,28dkg cukru,6 žloutků-utřít,9dkg ořechů,18dkg pol.mouky,1 prdopeč. Krém:1 plechovka sl.kond.mléka se vaří 2 hodiny a druhý den dáme na misku 1 změklé máslo/já to nahrazuji lehčími tukyHerou,Visou,/k tomu obsah plechovky,rum podle chuti,utřít,namazat a polít čokoládou.Už jsem je dlouho nedělala.Dobrou chuť.Jitu.

  • Re: oprava jitu 13.12.2007 14:03:15

    Ty náplně jsou napsány obráceně,zrovna ho peču,nejdřív musí prijít ořechovorumová a pak teprve žloutková.Mějte se a krásné Vánoce.

  • Opilý Izidor Welová 07.11.2006 15:07:00

    Opilý Izidor je skutečně vynikající moučník,ale na 1.náplň je lepší uvařit puding,vychladlý smíchat s máslem,cukrem, trochou vaječného koňaku a hodně rumu. Upečený korpus lehce postříkat rumem a teprve potom mazat náplněmi.

Celkový počet komentářů: 4
Nalezeno receptů: 4
Přidat příspěvek k receptu Opilý Izidor
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Solné jeskyně jsou tvořeny krystaly přírodní soli z Mrtvého moře nebo ze soli kamenné. Je zde vysoká koncentrace solných mikročástic, minerálů, jódu a stopových prvků. Pobyt v solné jeskyni působí příznivě na zdraví lidského organismu a je určen všem věkovým kategoriím. Zároveň nabízí uvolnění, odpočinek a odbourává stres.

  • Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Dříve byla považována za odpad, dnes ale známe její blahodárné účinky. Obsahuje asi 50 % sušiny z původního mléka. Jak vzniká? Laicky řečeno - sražením mléka vznikne tuhá část (kasein), což je v podstatě tvaroh, druhým produktem je mléčné sérum, což je žlutozelená tekutina, které říkáme syrovátka. Vzniká také při výrobě sýrů.




přidat nový recept