30 g | máslo | |
250 ml | smetana | |
40 g | hladká mouka | |
750 g | hovězí zadní | |
3 ks | okurky kyselé | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
lák z okurek |
Mezi vyhlášené pochoutky jihomoravského regionu patřívaly znojemské okurky. Zdejší mikroklima se hodí k jejich pěstování, a tak měli místní dost materiálu k ladění dokonalého nálevu. Zatímco jinde se nakládají hlavně okurky hladké, na Znojemsku jsou populární okurky hruboostné neboli bradavičnaté s typickými výčnělky. Hovězí maso vložíme do litru a půl osolené vroucí vody. Přikryjeme pokličkou a vaříme doměkka, tedy asi dvě hodiny. Okurky nakrájíme na kostičky. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, rozředíme ji půl litrem vývaru a chvíli povaříme. Pak vmícháme smetanu a nakrájené okurky. Osolíme a ochutíme lákem. Necháme pět minut probublávat a pak podáváme s masem nakrájeným na plátky. Oharková omáčka s hovězím se může podávat s knedlíky nebo vařenými brambory. Zdroj: REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA - VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA, vydal Smart Press, 2013 Kniha obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně a recepty. Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce
Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.
Autor:Smart Press
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena