Navážíme suroviny. Rozinky umyjeme na sítku ve vodě, zalijeme v hrnku teplou vodou a necháme asi 20 minut nabobtnat. Ze 2 lžic mouky, lžičky cukru, kvasnic a 50 ml mléka uděláme kvásek, zahřejeme na plotně. Když je vlažný, odstavíme a necháme vykynout, měl by zdvojnásobit svůj objem.
Anýz a cca 1 cm vanilky rozstříhané na drobné kousky roztlučeme v hmoždíři. Do zbytku mouky zamícháme nastrouhanou citronovou kůru a koření. Máslo dáme rozpustit do kastrolku, ve zbytku mléka rozpustíme sůl a přidáme k máslu. Potom přidáme zbytek cukru, vejce a vidličkou rozšleháme, až se cukr rozpustí. Výsledná směs by měla být vlažná až teplá.
Směs spolu s kváskem přidáme k mouce a vařečkou rozmícháme. Pak necháme asi 5 minut stát, aby mouka nasála vlhkost, těsto se potom rychleji zpracuje do nelepivého stavu. Těsto v míse vypracujeme, nesmí se lepit na stěny mísy. Přendáme na vál a rukama hněteme asi ještě 5 minut, až je těsto homogenní a nelepí se. Rozinky scedíme, osušíme utěrkou a zapracujeme do těsta. Těsto přendáme do mísy a necháme přikryté utěrkou kynout asi 2 hodiny při teplotě 200 - 220 °C, mělo by minimálně zdvojnásobit objem. Těsto na novoroční mazanec vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný máslem, vytvarujeme mazanec a necháme asi 3/4 hod vykynout. Mandle spaříme vodou, oloupeme a rozpůlíme.
Vykynutý mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme půlenými mandlemi v lidovém motivu. Vložíme do vyhřáté trouby na prostřední (3. odspodu) patro a pečeme. Režim turbo: 160 °C / 5 minut, potom 130 °C / 35 minut. Režim normál: 180 °C / 5 minut, potom 150 °C / 35 minut.
Obměna: Místo vanilky můžeme 20 g cukru nahradit vanilkovým cukrem.
Upečený novoroční mazanec podáváme podle chuti ke kávičce nebo čaji.