Můj kotlíkový guláš tak trochu jinak

2 h 40 min | hlavní chod | 10 porcí | česká kuchyně | recept zobrazen: 1507x
Výborný domácí guláš, který vám jistě zachutná. Recept je sice trochu pracnější, ale tento guláš vám bude určitě chutnat!
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Záleží pouze na vás, které maso použijete, nejlepší je však hovězí, se kterým v tomto receptu budeme pracovat. Hovězí maso nakrájíme na kostičky nebo nudličky, jak každému vyhovuje, maso opláchneme od krve a nečistot. Nemusíme zcela, vařením se toho odstraní hodně. Cibuli nakrájíme nadrobno (ne úplně). Kdo je zkušenější, může nožem. Kdo je přesnější, použije ruční sekáček na zeleninu (výborná věc). Jednu kulatou hlavičku česneku (stačí malá) nakrájíme nadrobno.

Jako další si připravíme zhruba 0,3 l vody na první podlití, dále podle chuti sůl, kmín, pepř, mletou gulášovou papriku, majoránku, olej, trochu medvědího česneku, pálivé papriky, pivo Gambrinus a pivo Kozel, maggi (ne více jak dvě lžíce), hladkou mouku a trochu gulášového koření.

Do velkého hrnce nalijeme olej a na něm smažíme cibuli, dokud nezačne sklovatět, poté přidáme maso. Když se maso trochu zatáhne, přiměřeně osolíme a opepříme a hlídáme, aby se nám nepřipálilo. Dále posypeme trochou mleté gulášové papriky a podlijeme první sklenicí vody, necháme vařit a postupně přidáváme pálivou papriku. Hovězí maso by nám mělo pustit poměrně dost šťávy, kterou necháme chvilku vařit s masem a poté čtvrtinu této šťávy odebereme do misky. Pozor, šťávu nevyléváme. Maso nepatrně podlijeme trochou piva Gambrinus, potom dále dusíme a mícháme.

Zhruba po 30 minutách hlídání přilijeme zpět odebranou šťávu, kotlíkový guláš dochutíme majoránkou, medvědím česnekem, zbytkem obou paprik a česnekem. Podlijeme vodou a opět hlídáme. Stupně plotny měníme podle uvážení, jak kdo chce mít guláš rychle hotový. Od posledních 30 minut vaříme nejlépe dalších 30 minut s hlídáním, ale postačí i 2 x 15 minut. Můj kotlíkový guláš dolijeme pivem Gambrinus a Kozel, po zamíchání dochutíme maggi a trochou gulášového koření.

Guláš vaříme do změknutí masa. Když máme maso podle našeho uvážení měkké, postupně guláš zahušťujeme hladkou moukou a můžeme přidat i trochu rozdrobeného chleba. Kotlíkový guláš zahustíme přiměřeně tak, aby nebyl ani vodnatý, ani moc omáčkový - zlatá střední cesta.

Kotlíkový guláš tak trochu jinak podáváme s chlebem nebo houskovým knedlíkem, ozdobený nakrájenou cibulí a křenem. Celý guláš se dělá asi 3 hodiny, nepospíchejme, jinak výsledek nestojí za nic. Bujon a ani rajský protlak nedávejme, pouze trochu maggi, jinak se vám ztratí chuť piva.

Guláše jsem udělal kastrol, nevydržel ani den. Budu rád, když napíšete vaše výsledky. Podle tohoto receptu vám vyjde guláš na slušných 10 porcí. Nedávejte kilo masa na jeden talíř, 3 - 6 kousků krásně stačí.

autor receptu:

Můj kotlíkový guláš tak trochu jinak

Počet přidaných receptů: 2

Ingredience

na porcí
Vaše cena 2999 běžně 5998 Kč sleva 50 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,4
skvělý recept
7 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Můj kotlíkový guláš tak trochu jinak

Recept se nachází v 35 kuchařkách
KDI
VARENIE 8330 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 7751 receptů
Maso a uzeniny od tety z Krnova
veraricna
Maso a uzeniny od tety z Krnova 3328 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Můj kotlíkový guláš tak trochu jinak

Přidat příspěvek k receptu Můj kotlíkový guláš tak trochu jinak
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Pracovní úrazy a nemoci z povolání

    Pracovní úrazy a nemoci z povolání

    Ať už vykonáváte jakoukoli pracovní činnost, téměř vždy vám hrozí větší či menší riziko úrazu, nebo i nemoci z povolání. Ne každý úraz, ke kterému dojde při výkonu zaměstnání, však musí být nutně posuzován jako úraz pracovní - např. úraz, který si zaměstnanec přivodí sice v práci, ale v důsledku své vlastní opilosti.

  • Co všechno kryje základní podoba cestovního pojištění?

    Co všechno kryje základní podoba cestovního pojištění?

    Všichni se v létě těšíme na dovolenou, ke které naše snahy směřovaly možná i celý předešlý rok, ne vždy však všechno dopadne tak, jak by mělo. Každým rokem během pobytu v zahraničí z různých příčin onemocní, těžce se zraní či zemřou stovky Čechů.




přidat nový recept