Můj kotlíkový guláš tak trochu jinak

2 h 40 min | hlavní chod | 10 porcí | česká kuchyně | recept zobrazen: 1375x
Výborný domácí guláš, který vám jistě zachutná. Recept je sice trochu pracnější, ale tento guláš vám bude určitě chutnat!
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Záleží pouze na vás, které maso použijete, nejlepší je však hovězí, se kterým v tomto receptu budeme pracovat. Hovězí maso nakrájíme na kostičky nebo nudličky, jak každému vyhovuje, maso opláchneme od krve a nečistot. Nemusíme zcela, vařením se toho odstraní hodně. Cibuli nakrájíme nadrobno (ne úplně). Kdo je zkušenější, může nožem. Kdo je přesnější, použije ruční sekáček na zeleninu (výborná věc). Jednu kulatou hlavičku česneku (stačí malá) nakrájíme nadrobno.

Jako další si připravíme zhruba 0,3 l vody na první podlití, dále podle chuti sůl, kmín, pepř, mletou gulášovou papriku, majoránku, olej, trochu medvědího česneku, pálivé papriky, pivo Gambrinus a pivo Kozel, maggi (ne více jak dvě lžíce), hladkou mouku a trochu gulášového koření.

Do velkého hrnce nalijeme olej a na něm smažíme cibuli, dokud nezačne sklovatět, poté přidáme maso. Když se maso trochu zatáhne, přiměřeně osolíme a opepříme a hlídáme, aby se nám nepřipálilo. Dále posypeme trochou mleté gulášové papriky a podlijeme první sklenicí vody, necháme vařit a postupně přidáváme pálivou papriku. Hovězí maso by nám mělo pustit poměrně dost šťávy, kterou necháme chvilku vařit s masem a poté čtvrtinu této šťávy odebereme do misky. Pozor, šťávu nevyléváme. Maso nepatrně podlijeme trochou piva Gambrinus, potom dále dusíme a mícháme.

Zhruba po 30 minutách hlídání přilijeme zpět odebranou šťávu, kotlíkový guláš dochutíme majoránkou, medvědím česnekem, zbytkem obou paprik a česnekem. Podlijeme vodou a opět hlídáme. Stupně plotny měníme podle uvážení, jak kdo chce mít guláš rychle hotový. Od posledních 30 minut vaříme nejlépe dalších 30 minut s hlídáním, ale postačí i 2 x 15 minut. Můj kotlíkový guláš dolijeme pivem Gambrinus a Kozel, po zamíchání dochutíme maggi a trochou gulášového koření.

Guláš vaříme do změknutí masa. Když máme maso podle našeho uvážení měkké, postupně guláš zahušťujeme hladkou moukou a můžeme přidat i trochu rozdrobeného chleba. Kotlíkový guláš zahustíme přiměřeně tak, aby nebyl ani vodnatý, ani moc omáčkový - zlatá střední cesta.

Kotlíkový guláš tak trochu jinak podáváme s chlebem nebo houskovým knedlíkem, ozdobený nakrájenou cibulí a křenem. Celý guláš se dělá asi 3 hodiny, nepospíchejme, jinak výsledek nestojí za nic. Bujon a ani rajský protlak nedávejme, pouze trochu maggi, jinak se vám ztratí chuť piva.

Guláše jsem udělal kastrol, nevydržel ani den. Budu rád, když napíšete vaše výsledky. Podle tohoto receptu vám vyjde guláš na slušných 10 porcí. Nedávejte kilo masa na jeden talíř, 3 - 6 kousků krásně stačí.

autor receptu:

Můj kotlíkový guláš tak trochu jinak

Počet přidaných receptů: 2

Ingredience

na porcí
Vaše cena 2799 běžně 5500 Kč sleva 49 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,4
skvělý recept
7 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Můj kotlíkový guláš tak trochu jinak

Recept se nachází v 35 kuchařkách
KDI
VARENIE 8304 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 7481 receptů
Maso a uzeniny od tety z Krnova
veraricna
Maso a uzeniny od tety z Krnova 3311 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Můj kotlíkový guláš tak trochu jinak

Přidat příspěvek k receptu Můj kotlíkový guláš tak trochu jinak
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Běhání jako sport, zábava i relax

    Běhání jako sport, zábava i relax

    Hned z jara je potkáváme všude - na silnicích, na lesních a polních cestách. Nepotřebují ke své vášni žádný nástroj ani pomůcku. Ano, jsou to běžci. Běh je u nás hned po cyklistice druhým nejoblíbenějším sportem. Prodlužuje délku života, snižuje vysoký krevní tlak, nadváhu, posiluje celkovou kondici, imunitu a paměť a zmírňuje deprese. Více než polovina běžců se svojí zálibě věnuje 2 - 3x týdně a mluvíme-li o zálibě, není to vždy tak zcela přesné - často začínáme běhat kvůli nedostatku pohybu a hlavně pro potřebu zhubnout. Častěji potkáváme na provizorních běžeckých trasách ženy.

  • Letní průjmy - čemu se na dovolené vyhnout?

    Letní průjmy - čemu se na dovolené vyhnout?

    Průjmové onemocnění je jednou z nejčastějších letních zdravotních komplikací. Může se týkat cestovatelů do zahraničních zemí (zejména mimoevropských), ale není ojedinělé ani na cestách po naší republice a výjimečně i po vlastním grilování doma na zahradě. Letní teploty jsou pro mnohé z nás sice příjemné, ale nahrávají také množení bakterií zejména v potravinách, ale také třeba i ve vodě.




přidat nový recept