Moravský vrabec

1 h 30 min | hlavní chod | česká kuchyně | recept zobrazen: 318070x
Recept na českou klasiku. Nedělní oběd jako vymalovaný.
Komentáře receptu 24
Uvařil jsem to (Recept vařilo 23 lidí)


Postup přípravy receptu

Maso nakrájíme na větší kousky. Dáme do mísy, osolíme, opepříme, posypeme kmínem a tenkými plátky česneku. Promícháme a necháme 4 - 6 hodin odležet.

Potom maso přeložíme do pekáče a zprudka zapečeme. Přidáme nakrájenou cibuli, podlijeme a za občasného přelévání vypečenou šťávou a podlévání vodou zvolna pečeme vrabce asi hodinu doměkka.

Moravského vrabce podáváme s bramborovými nebo chlupatými knedlíky a dušeným kysaným nebo čerstvým zelím.

autor receptu:

Moravský vrabec

Počet přidaných receptů: 1813

Ingredience

Vaše cena 690 běžně 8700 Kč sleva 92 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Moravský vrabec byl 01.10.2012 na 4. místě v žebříčku nejlepších receptů.

3,1
dobrý recept
1024 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Moravský vrabec

Recept se nachází v 379 kuchařkách
KDI
VARENIE 4297 receptů
Jozar
Vepřové 1018 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Moravský vrabec

Celkový počet komentářů u receptu: 24
  • Moravský vrabec jinak eva 08.04.2014 17:21:16

    Moravské vrabce dělám celá léta dle své panimámy.Všichni dávají kmín a cesnek-je to jako vepřová pečeně jen na kousky.Já dělám takto-do pekáčku hodně cibule-osmahnu,přidám osolené kostky vepřového(plec,krkovička)ne chám zatáhnou a at pustí štávu pak podleju a dám do trouby.podlévám.Jeli maso skoro měkké odklopím a nechám chytnout barvu a fígl na závěr-1sklenice vody,lžíce másla,kostka masoxu a lžíce polévkového koření(nejlépe Aromat,ale i Kuchárek je dobrý)zamíchám a zaleju maso,nechám probublat a pak se už jen mlaská.Všem vždy moc chutná.ZKUSTE

  • kde se peče Radek 08.08.2012 16:27:33

    prosím vás, může mi někdo sdělit, zda se peče v troubě , nebo na plotánce?
    Díky

    • Re: kde se peče BB 29.09.2013 10:50:31

      To je ale otázka, na ploténce by se to nepeklo, ale dusilo nebo smažilo.

      • Re: Re: kde se peče borsky 07.10.2013 12:50:34

        Ta otázka zase tak úplně hloupá není. Půl kila masa se dá docela dobře udělat i na pánvi. Maso se musí nakrájet na menší kousky, napřed zprudka orestovat, pak podlít, přiklopit poklicí a dusit. Asi se tomu už nedá říkat vrabec, ale chuťově to může být stejně dobré jako z trouby.

    • Re: kde se peče Radka 31.08.2012 17:48:55

      Peče se samozřejmě v troubě.

  • moravský vrabec Eva 22.03.2013 18:35:23

    Pokud dělám jen z plecka a ne na půl s bůčkem, přidávám vepřové sádlo. To mi v receptu jaksi chybí. Rozhodně se tím nic nepokazí. A já dávám maso s česnekem a kmínem odležet do lednice přes noc. Čím dýl tím líp.

  • moravský vrabec Ivuška 12.10.2012 19:22:52

    Antal a doktor.8888: Jděte se bodnout! Do vrabce pepř rozhodně patří a s masem se to má tak: JE TO BŮČEK.

  • koření Hanuš 23.09.2012 08:58:42

    "Moravský brabec".
    Základním kořením v kuchyni je tzv. "černé koření "- pepř ať už celý nebo čerstvý mletý. Nemusí od pepře jít "huba šejdrem", ale určitě se má pepřit - vždy s mírou a chutí, jak kdo má rád. Když to neděláte, tak to zkuste nejdříve s celým pepřem a uvidíte, že jídlu se neuškodí.
    A ten "moravák - kozel" - nemusíte se cítit dotčen; rád jsem si dával brněnský řízek (nějak ale už dlouho není v restauracích na jídelníčku) a moraváky mám stejně rád, jako každý slušný lidi - (na okraj:mám tam víc známých a kamarádů než v čechách).

  • kozel 04.04.2012 10:35:42

    Jak můžete napsat k jídlu Moravský vrabec, že je to české jídlo, když už název vypovídá, že je to jídlo Moravské???!!!

  • Nej recept Zacky 17.02.2012 10:35:31

    Když jsme u toho masa ,tak nám dělá spoustu lidí chybu že nedělá kombinaci bůček plecko,hodně cibule,česnek lisovaný,kmín,sůl,pozor zkuste to je to vynikající přidávám tam rajsky protlak celou malou konzervu.Celé zamíchat v pekáči a podlít vodou a trošku oleje a pečte do změknutí masa. Nebudete litova.

Celkový počet komentářů: 24
Nalezeno receptů: 24
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Moravský vrabec
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Typy žloutenek a jak je odhalit

    Typy žloutenek a jak je odhalit

    Žloutenka (hepatitida) je infekční onemocnění několika typů. Na počátku se onemocnění nemusí nijak výrazně projevovat. V některých případech žloutenku rozpoznáme až v pozdní fázi, kdy jsou poškozená játra.

  • Význam bílkovin v naší stravě

    Význam bílkovin v naší stravě

    Bílkoviny (proteiny) patří v naší stravě mezi základní a nenahraditelné živiny. Za den by jich měl dospělý člověk sníst zhruba 0,8 g na každý kilogram své tělesné hmotnosti. Každý člověk tudíž potřebuje jiné množství bílkovin, odtud také pramení dietní jídelníčky "na míru".




přidat nový recept