Cukr moučka prosejeme přes síto na vál, na druhou hromádku vedle prosejeme sušené mléko.
Na váhu položíme misku a do ní navážíme 100% tuk, med a opatrně přilijeme vroucí vodu. Vodu je třeba navážit přesně - jakákoliv odchylka mění konzistenci marcipánu. Směs v misce rozmícháme a až se tuk rozpustí, vlijeme ji do důlku v cukru. Pomocí cukrářské karty (nebo klidně i ručně) směrem od středu přibíráme cukr a promícháváme se směsí vody, medu a tuku. Když je veškerý cukr zapracovaný, vznikne nám tuhá kaše, do které vhněteme sušené mléko. Přidáme pár kapek mandlového aroma. Vypracujeme tuhé, jemné a hladké těsto. Je-li marcipán i po vyhnětení příliš tuhý a suchý, vhněteme do něj ještě několik kapek vody. Naopak zahušťujeme vhnětením malého množství sušeného mléka.
Správnou konzistenci modelovací hmoty - marcipánu poznáme tak, že uděláme z kousku (cca 5 x 5 cm) marcipánu kuličku a necháme chvíli na stole. Pokud kulička nijak nezmění svůj tvar, je tuhost pro modelování správná. Pokud potřebujeme marcipán na potahování dortu, je lépe udělat ho měkčí.
Modelovací hmota - marcipán ze sušeného mléka užijeme na přípravu dortů, cukroví i dezertů.