V míse smícháme tuk na pečení (nakrájený na kousky), hladkou mouku, cukr, sůl, mléko, žloutky a vypracujeme na hladké těsto. Na talířku přikryjeme těsto fólií a necháme odpočívat 30 minut v chladu. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Z větší části těsta vyválíme na pomoučněném válu kruhový plát a vložíme do formy tak, abychom vytvořili vyvýšené okraje. Na těsto položíme půlky meruněk řezem dolů a posypeme vanilkovým cukrem.
Ze zbylého těsta vyválíme opět kruh a položíme na meruňky. Přitisknutím spojíme okraje horní a spodní placky těsta. Vrchní část koláče propícháme vidličkou a potřeme zbylými bílky.
Takto připravený meruňkový páj pečeme asi 40 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
Meruňkový páj podáváme studený jako vynikající dezert.